Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Sárba ragadt a tolvajjármű

Rábapordány - Megsüllyedt a tolvajok teherautója a rábapordányi Mezőgazdasági Zrt. telephelyén, így nem a kiszemelt disznók, csaknem az elkövetők kerültek lakat alá. Még az alomnak való szalmát is a cégtől akarták ellopni.
A rábapordányi Mezőgazdasági Zrt. sertésállományát akarták „megdézsmálni" éjszaka ismeretlen elkövetők. Nem sokon múlt azonban, hogy ők kerüljenek rács mögé: teherautójuk megsüllyedt a sertéstelepen, a szalmakazal tövében. A szomszédos szarvasmarhatelep éjszakai műszakjának dolgozói figyeltek fel a szokatlan zajokra és fényekre. A helyszínre siettek, a tolvajok pedig a „röghöz kötött" járművüket hátrahagyva elmenekültek.

A bálák tövében meggyűlt esővíz csalta csapdába a disznótolvajokat.
A bálák tövében meggyűlt esővíz csalta csapdába a disznótolvajokat.

Bóna János, a rábapordányi vállalat igazgatója a Kisalföldnek elmondta: a telepen a napokban cseréltek állományt. Sokáig viszont üresen álltak az ólak, mivel felújították, fertőtlenítették az épületeket.

– „Négyesmentes", azaz állat-egészségügyileg maximálisan megbízható tenyészállományt telepítettünk be – fogalmazott Bóna János. – Érdekessége az esetnek, hogy a telepítés befejezésének másnapján történt, azaz az elkövetők tudták, hova és miért jönnek.

 Bóna János szerint a tettesek tudták, hova és miért mennek. A teherautó még a sár fogságában. Azóta tulajdonosa visszakapta.
Bóna János szerint a tettesek tudták, hova és miért mennek. A teherautó még a sár fogságában. Azóta tulajdonosa visszakapta.

A disznótolvajok a lelakatolt kaput a sarkából kiemelték és behajtottak. Attól, hogy valaki észreveszi akciójukat, nem tartottak, mivel a hátsó bejárat felől közelítettek. Teherautójuk a kitűzött célnak megfelelően volt felszerelve. Rendelkeztek például állatterelővel is, ami a sertések elhelyezését segíti. Első útjuk azonban a szalmakazalhoz vezetett, ahol szintén a „vendéglátó" cég kontójára bealmoltak a jármű platójára. Ez lett a vesztük. Arra ugyanis nem számítottak, hogy a bálák tövében meggyűlt az esővíz és csapdába zárja a szerelvényt. Próbálták kiszabadítani a kerekeket, de nem sikerült, és ezekre a hangokra lettek figyelmesek a zrt. közelben dolgozó munkatársai. Értesítették a rendőröket is, ám mire ők a helyszínre értek, a disznótolvajok elmenekültek. „Hozzáértésükre" jellemző, hogy már a felhajtóhoz is odakészítették az ideiglenes hidat, melyen keresztül az állatokat felterelték volna a kocsira. 25–30 darab disznó fért volna fel, ami körülbelül 1,5–2 millió forintos kárt jelentett volna. Bóna János szerint azonban sokkal nagyobb volt ennél a veszély. Az állomány értéke ugyanis 40 millió forint.

Az ideiglenes híd még elkészült, amin a disznókat akarták felterelni. A teherautó azonban már nem ért oda.
Az ideiglenes híd még elkészült, amin a disznókat akarták felterelni. A teherautó azonban már nem ért oda.

– A nyomokból kiderült, hogy ezzel a járművel korábban is szállítottak sertéseket – jegyezte meg a cégvezető. – Ha a tettesek a mi tenyészetünk közelébe kerültek és „magukkal vittek" bármilyen fertőzést, akkor az egész telep „mentességét" is kockáztatták. Ez egy nagy értékű törzsállomány, a szükséges ellenőrző vizsgálatokat ezután végezzük el.

Az eset után kiderült, hogy a tolvajok által használt teherautót mint ellopottat jelentette be korábban tulajdonosa. 

Olvasóink írták

 • 4. norka 2008. október 03. 16:46
  „.....Isten nem ver bottal....”
 • 3. 7. 2008. október 02. 10:34
  „Hát ezek a tolvajok nem mondhatják el magukról, hogy disznó szerencséjük volt. Ülni pedig egy napot sem fognak, maximum kapnak felfüggesztettet, de inkább pénzbüntetést.”
 • 2. 49. 2008. október 02. 08:10
  „Remélem a tulajdonosok ezek után jól kiképzett, őrző-védő kutyákat vásárolnak a telephelyükre, akik a tolvajokat egy ugrással ártalmatlanná tudják tenni, és a mentősöket sem kell kihívni.”
 • 1. Tapmancs 2008. október 02. 08:05
  „A b*l*f*szok! :) Most most már csak az kéne hogy elkapják őket aztán talpig vasban rohadjanak legalább 10-15 évet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fizetve büntet az állam

Csorna - Az önkormányzati minisztérium 39,5 millió forintot ad Csornának, hogy a város vissza tudja… Tovább olvasom