Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 26°C Még több cikk.

Sajtünnep Vitnyéden

Ötödik alkalommal rendeztek sajtversenyt Vitnyéden. Az idei rendezvény más volt, mint a korábbi években, hisz a hétvégén a sajt ünnepét is tartották a községben.
Herceg Esterházy Miklós csermajori birtokán a múlt század elején teremtette meg a mezőgazdasági képzés feltételeit.
A dúsgazdag főúr akkor valószínűleg nem gondolta, hogy száz év elmúltával is magas szintű, sokoldalú tejipari oktatás folyik uradalmában, az Ujhelyi Imre Tejipari Szakközépiskolában. Sőt, nemcsak a képzésre fektetnek nagy hangsúlyt, hanem arra is, hogy a szakmát minél szélesebb körben népszerűsítsék. Ezt a célt szolgálja az évenként megrendezett sajtverseny, mely idén valóságos sajtünneppé szélesedett.

Szakmai programok

A múlt hét péntekjén a szakmai programok kaptak főszerepet, mint ahogy arról a Kisalföld beszámolt – és szombaton kezdődött a sajtfesztivál. Vitnyéden, a Cigány-tó mellett felállított hatalmas sátorban Tóth Kálmán, a község polgármestere és Ivanics Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke nyitotta meg az ünnepet. A délelőtti órákban már hosszú sorok kígyóztak az asztalok előtt, melyeken a magyarországi sajtfélék széles választékával ismerkedhettek meg az érdeklődők. S aki a kóstolás után a vásárláshoz is kedvet kapott, azt is megtehette, sőt, kedvenc sajtjához illő borokat is választhatott a közönség. Az érdeklődés és a vásárlási kedv akkora volt, hogy a bemutatkozó cégeknek otthonról kellett feltölteni kínálatukat, mivel a „raktáron" lévő sajtkészlet pillanatokon belül elfogyott.
A színpadon mindeközben kulturális műsor szórakoztatta a vendégeket, de volt mesterszakács-bemutató is, ahol természetesen a tejtermékekből készült ételek kaptak nagy hangsúlyt. A szakemberek pedig konferencián cserélhették ki tapasztalataikat. Az országos sajtünnepet este koncertek és Csala Zsuzsa kabaréműsora, valamint látványos tűzijáték zárta.

Megismerik a községet

Tóth Kálmán, Vitnyéd polgármestere a Kisalföldnek elmondta, hogy a településnek nagyon sokat jelent a rendezvény, hiszen annak révén nemcsak hazánkban, hanem külföldön is megismerik a község nevét. A csermajori iskola és a falu mindig is példásan jó kapcsolatban voltak egymással és az összetartozást csak tovább erősíti az évenkénti sajtverseny.
Lacza János, a csermajori intézmény igazgatója is sikeresnek és eredményesnek értékelte a fesztivált.

Jövőre ugyanitt

– Nagyon sokan jöttek el hozzánk, hogy a megismerkedjenek a magyar sajtokkal és már most jelezték, hogy jövőre ismét a vendégeink lesznek.
Éppen ezért néhány dologban biztosan változtatnunk kell a szervezés során, az egyik például az, hogy nagyobb sátort kell felállítanunk – mondta végezetül Lacza János.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A sajt ünnepe Vitnyéden

A sajt ünnepe zajlik a hétvégén Vitnyéden. Tegnap szakmai napot tartottak, melyen 24 tejfeldolgozó… Tovább olvasom