Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Sajtok versenye a ˝tejesek Mekkájában˝

A hazai sajtkészítők termékei versengenek a hétvégén Csermajorban. A sajtnapok szakmai programjait, a zsűrizést pénteken tartották. Szombaton a nagyközönség is kóstolhat.

Idén huszonnégy üzem hetvenkilenc készítményét nevezte be. Köztük igazi különlegességek is találhatók. Wellner Andrea, a házigazda intézmény igazgatója megnyitóbeszédében úgy fogalmazott, hogy a ˝tejesek Mekkájában˝ gyűltek össze a szakma képviselői.

A bírálóbizottság elnöke idén is, mint eddig mindig, Schreiner Ernő volt. A szakemberek öt kategóriában bírálták a termékeket: kemény, félkemény, lágy, ömlesztett, illetve kecske- és juhsajtok. Szakmai leírás alapján dolgoznak, figyelik a sajt színét és lyukazatát. A belső tulajdonságokhoz az illat, az állomány és az íz tartozik.

A bírálóbizottság öt kategóriában értékelte a hetvenkilencféle készítményt.
A bírálóbizottság öt kategóriában értékelte a hetvenkilencféle készítményt.

Schreiner Ernő portálunknak elmondta: a hazai sajtfogyasztási szokások sokat változtak az elmúlt tíz évben.

– Nem véletlen tehát az sem, hogy az idei versenyen egy sor olyan termék szerepel, amelyekkel korábban nem találkoztunk – jegyezte meg.– A hazai piacon változatlanul a félkemény fajták a népszerűek. A trappistát, az edamit, az Óvárit veszik leginkább.
Schreiner Ernő
– Kilencfajta juhsajtot hoztak el a gyártók például. A kecskesajtokból tizenhét készítményünk van. A magyar termékek továbbra is népszerűek külföldön is. Megmaradt a közel-keleti piac, Libanon, Jordánia, Szíria, Kuvait, az emirátusok a legjobb felvevőpiac. Öt-hatezer tonna sajtféleséget tudunk értékesíteni évente. A hazai piacon változatlanul a félkemény fajták a népszerűek. A trappistát, az edamit, az Óvárit veszik leginkább.

A mostani ˝versenyzők˝ közül Schreiner Ernő mint érdekességet említette meg a parmezán és camembert jellegű kecskesajtokat, és a kisebb üzemek által készített, ízesített, füstölt, fokhagymás, kapros, zöldfűszeres termékeket.

– Hogy hányan foglalkoznak hazánkban sajtkészítéssel, nem tudom. Az biztos, hogy számuk az utóbbi években csökkent, de mindig vannak újak is. A nagyok közül már többen kiestek korábban vagy átállították a termékszerkezetüket – tette hozzá. A szakember úgy látja, a magyar sajtok népszerűsítésével, a marketing- és reklámtevékenységgel vannak még gondok.

– A nagyobb vállalatok igyekeznek, de a kisebbeknek kevés lehetőségük van. Ők széles körben nem tudják megismertetni termékeiket.

Sajtnapi program

A csermajori sajtnap szombaton délelőtt fél tízkor kezdődik az Ujhelyi Imre-középiskolában. Az ünnepélyes megnyitót tíz órakor tartják, majd kihirdetik a pénteki verseny eredményét. Tizenegy órakor avatják a sajtlovagokat, fél tizenkettőkor az érdeklődők megkóstolhatják az ország legnagyobb tufapincéjében érlelt hegyi sajtot. Délután szakmai előadásokat hallgathatnak meg az érdeklődők, és barangolhatnak a csermajori iskola területén, ahol őshonos állatok megtekintésére, sétakocsikázásra lesz lehetőség. A rendezvény további részében kulturális műsorok szórakoztatják a közönséget.

Olvasóink írták

  • 1. nemjani 2010. szeptember 20. 22:52
    „A "Katica-majori" kecskesajtok különösen ízlettek. Gratuláció a helyi termelőknek! Most már csak a helyi értékesítést kell megoldani. Meg tudná valaki mondani, hol lehet ezeket a sajtokat kapni? Azt hiszem, kapuvári termelőkről van szó. (Elfelejtettem kártyát kérni tőlük.) Jó lenne viszontlátni őket pl. a Sás utcai vigasságon.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Látogatható a Jászai Mari-ház

A kulturális örökség napjai kezdeményezés keretében a hétvégén látogatható lesz a Jászai… Tovább olvasom