Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Saját traktora a ˝nagyapja˝ lehetne

Rábapatona–Nyúl - Ez az augusztus nálunk a Guinness-rekordereké, Ikrényben a palacsintasütésben szültetett világcsúcs, Écsen pedig egy tizenkét éves, rábapatonai lány vállalkozik arra, hogy 8 órán át vezeti a nagypapája veterán traktorát.

Ilyen rekordot még nem állítottak fel, épp itt volt az ideje.

˝Piros pipacs, ezer virág, de szép az épülő világ...˝ – énekelték hajdan a traktoros lányok. Természetesen a tizenkét éves Trestyén Viktóriát nem valami ilyen kétes nosztalgia indította el pöfögő útjára, hanem az a cél, hogy Guinness-rekorder legyen. Ezért jövő szombaton arra vállalkozik, hogy nyolc órán át vezet egy 71 éves traktort, ami már az ő tulajdonát képezi. A rábapatonai Viki tízéves korában ült először a nála csaknem hatvan évvel öregebb kormány mögé és azóta bemutatók, versenyek sztárja lett. Készült róla kisfilm a Mediawave-re, kiválóan szerepelt ügyességi versenyen idén a bokori majálison, tavaly az osztrák Horitschonban, tízezer ember előtt, Nyúlon pedig a veterántraktor-versenyen. Mesterien kezeli az 1938-as Deutz-414-et, ˝a legfiatalabb lány a legöregebb traktoron˝ – írták róla. Nagyapja, a Nyúlon élő Trestyén László dagad a büszkeségtől, nem véletlen: az egész az ő ötlete volt, ő tanította Vikit a ma slágernek nem nevezhető mesterségre, kezdve a kurblinál, mivel ez indítja a hajdani lövegvontatót.
 
Trestyén Viktória Laci bátyjával együtt a nagyapa nyomdokaiba lép, sőt, a tervek szerint le is győzi a mesterét. Fotó: H. Baranyai Edina
Trestyén Viktória Laci bátyjával együtt a nagyapa nyomdokaiba lép, sőt, a tervek szerint le is győzi a mesterét. Fotó: H. Baranyai Edina

Ilyen gépből ez az egy van az országban – állítja a régi masinák szerelmese –, és a környező államokban se nagyon találunk hasonlót, mivel ezek vagy megsemmisültek a háborúban, vagy elavultságuk okán kihajították őket. Ezt a darabot egy német bunkerban lelte fel a nyúli gyűjtő, ott vesztegelt a háború óta.

– Élvezi Viktória a traktorozást, könnyen megy neki, pedig ezt ugye kézifékkel kell kezelni. Egy kicsit ebben is nőttek fel Laci unokámmal együtt, mert nekem ez a legfőbb passzióm. Még gyerekkoromból ered: járták az utakat a traktoros lányok, zúgtak a cséplőgépek és én megkértem az egyik vezetőt, hadd legyek törekhordó. Ötven fillért kaptam – ennyibe került akkor egy hajóhintázás is –, hazamentem és már bent voltam a szobában, amikor anyám engem szólongatott.

Mondtam, hogy ˝már itt vagyok˝. Olyan fekete lettem, hogy nem ismert meg – meséli Trestyén László, aki egyébként Laci unokájából is Guinness-rekordert szeretne faragni, ő vezetné a leghosszabb veterán szerelvényt. A ˝Viktória˝ rendszámú traktor volna a legfiatalabb a sorban, ez húzná a 100 éves cséplőgépet, az egy Hoffer stabilmotort, az pedig egy 110 éves, gabonaköves darálót. Nyugdíjas masináiból jövőre gépállomást szeretne kialakítani ravazdi telkén.

Egyelőre úgy tűnik, Viktória is nagyapja nyomdokaiba lép, s megkísérli azt, amit mestere soha: 12 évesen nyolc órán át vezeti ezt a veterán traktort az écsi tó körül. Az eseményre természetesen tanúk is jönnek, mivel a Guinness-bizottságnak hitelesítőkre, videofelvételre van szüksége ahhoz, hogy egy csúcsot bejegyezzen. És, hogy még inkább ˝Guinness-íze˝ legyen a szombatra tervezett találkozónak, Trestyén László meghívta régi barátját, ˝Pityut˝, aki 65 centiméteres magasságával jelenleg a világ legkisebb embere.

Olvasóink írták

  • 2. fortuna54 2009. augusztus 18. 16:14
    „Zugjatok traktorok,harcba induljatok
    igy lessz majd a jövö,jobb a mánál. Egy kis nosztalgia.”
  • 1. janika 2009. augusztus 18. 08:41
    „Közben 12 évesen, akár a nagyapa boros kulacsát is kiürítheti, ha már egyszer gépjárművet vezethet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapuvár: Sás utcai fesztivál, galéria

A harmadik Sás utcai fesztivál szombati programjai a KSE pályán kezdődtek, ahonnan a kapuvári és… Tovább olvasom