Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Saját piacot szeretnének Barbacson

Pályázatok híján önerőből fejleszt Barbacs. Idei terveik közt a látványtó és a sportöltöző befejezése, valamint útfelújítások szerepelnek.

– A helyi testület segítségével elképzeléseink alapjait már az előző ciklusomban megfogalmaztuk, ebben a ciklusban a fejlesztésekre helyezzük a hangsúlyt – kezdte tervei ismertetését Giczi András barbacsi polgármester. A településvezető elmondta: a képviselő-testület vezérfonala a falufejlesztés arculattervezéssel, valamint az intézmények és a település hatékony működésének biztosítása.

Az átszervezésekről szólva elmondta, az előző ciklusban megtörtént az iskola működésének racionalizálása, így az alsó tagozat helyben maradhatott. – Ehhez hasonló átszervezést a községházán is végrehajtottunk, többek közt a hármas körjegyzőség (Dör, Acsalag, Barbacs) létrehozásával – mondta a polgármester.

A pályázati lehetőségek szűkülésével a barbacsi elképzelések is zsugorodtak – mondta Giczi András. A kommunális adóból befolyt pénz a falugondnok bérét és annak közterheit fedezi. – Emellett két ember két hónapig, napi négy órában való foglalkoztatását tudjuk megoldani az új közmunkaprogramban. Ám ez semmire nem elég, várjuk a kormány módosítását e témában – tette hozzá.

Önerős fejlesztéseik közül ki kell emelni a helyi látványtó tavalyi kialakítását, a munkák még idén is folytatódnak. A település vezetője nagy reményeket fűz a sportöltöző támogatott felújításához és az óvoda idei energetikai átalakításához. – A napokban önerőből kezdjük meg két utca felújítását, 7,9 millió forintot szánva e célra – mondta a település vezetője. Ugyancsak önerőből, lakossági segítséggel járdák javítására is vannak elképzeléseik, s az évek óta épülő játszóteret is befejeznék.

– Nagy tervünk egy középkori jellegű piac létrehozása, ahol a helyi és környékbeli termelők árusítanák termékeiket, egy állandó piacnap kijelölésével – mondta Giczi András. Hangsúlyozta, idén szeptemberben megkezdődhet a szennyvízberuházás előkészítése is, melyben mintegy nyolcvanszázalékos helyi támogatottságra számít a 745 lakost számláló településen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy község apák napja

A helyi önkormányzat és a szomszédos települések – Cakóháza, Tárnokréti, Markotabödöge –… Tovább olvasom