Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Saját pénzből vették meg a tájházat

Mindenképpen előnyös a faluvezetés szerint, hogy saját fenntartású óvodája van a kisfaludi önkormányzatnak. Ódorné Árvai Margit polgármester az apró lépések híve, települése tavaly is hétmilliót költött saját pénzből fejlesztésekre. Ezek egyike a most készülő tájház.
– Amellett, hogy természetesen Kisfaludon is elkelne több pályázati forrás fejlesztésekre, nem feltétlenül panaszkodom az elmúlt évről – kezdte Ódorné Árvai Margit kisfaludi polgármester.

– Tavaly két szakaszon építettünk járdát, ezt idén is szándékozunk folytatni. A művelődési ház nyílászáróit kicseréltük, valamint dolgoztunk a temető ravatalozóján és annak környékén is – tette hozzá a polgármester.

Ódorné Árvai Margit kiemelte, a tavalyi év egyik jelentős eseményének tartja, hogy sikerült megvásárolni a falu egyik legrégebbi házát, melyben az önkormányzat tájházat alakítana ki.

– Ide helytörténeti tárlatot tervezünk, ehhez az anyaggyűjtés – hála a közművelődési referens munkájának – már folyik a faluban – mondta a polgármester. Hangoztatta azonban, hiába a kis lépések politikája a falu fejlesztésében, saját erőből nem futja mindenre, így a tájház felújítását is pályázati pénzből végeznék. – Ha ez nem sikerülne, az intézmény tetejét saját erőből is megcsináljuk – mondta a kisfaludi vezető.

Ódorné Árvai Margit: A százéves községháza a falu kiemelkedő épülete. Megérdemli a felújítást.
Ódorné Árvai Margit: A százéves községháza a falu kiemelkedő épülete. Megérdemli a felújítást.

Ha már a saját erős fejlesztésekről beszélt, elmondta, a tavalyi 72,5 milliós büdzsé tíz százalékát, 7 milliót fordítottak fejlesztésre. Idén 76,1 millióból gazdálkodik Kisfalud, a tavalyihoz képest magasabb költségvetést a helyi óvoda állami normatívája adja.

– Óvodánkat tavaly óta a község üzemelteti Hövejjel közösen, mindenki legnagyobb megelégedésére – jelentette ki a kisfaludi polgármester. Az intézményben két óvónő, egy dajka és egy kisegítő dolgozik, több mint húsz gyermekkel.

– Úgy vélem, lényegesen jobban jártunk a saját óvodával, a höveji gyermekek ideszállításához pedig ugyancsak állami támogatást kap a partner község – mondta Ódorné Árvai Margit. Az intézmény belső felújítására pályázati forrásokat várnak Kisfaludon, akárcsak idén a közösségi tér kialakítására és a sportöltözőre. Az idei tervek között szerepel még utcatáblák kihelyezése és egyéb, kisebb felújítások is.

– A legnagyobb idei fejlesztésünk a Rákóczi utca rekonstrukciója lesz, melynek csak az első ütemére 12 millió forintot fordítunk – mondta a polgármester. Hangoztatta: ezt a munkát akkor is elvégzik, ha nem sikerül rá pályázati pénzt szerezni. A faluvezető szerint ráférne némi felújítás az idén százéves kisfaludi községházára is.

– A belső udvar felől repedezik az épület, véleményem szerint illő megőrizni a falu egyik építészetileg is kiemelkedő épületét – tette hozzá a polgármester.

 Emlékezés. Kiss Sándor tanítóra emlékeztek Kisfaludon a közelmúltban abból az apropóból, hogy a falu méltán szeretett és tisztelt pedagógusa szerepel az „Emelj fel emlék!" Alapítvány Győr-Moson-Sopron megye híres pedagógusait bemutató könyvsorozat negyedik kötetében. Bár a tanár úr már több mint 15 esztendeje elhunyt, az őt szerető és tisztelő pályatársak, tanítványok, barátok és családtagok szívében elevenen él. Ő alapította a kisfaludi nyugdíjasklubot, amely a mai napig sikeresen működik. A tiszteletére szervezett megemlékezésen több mint százan vettek részt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összefogott a rend és a város

A premontrei prépostsággal együttműködve valósítja meg LEADER-pályázatait idén a csornai… Tovább olvasom