Kisalföld logö

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -3°C | 7°C

Saját erőből védekezik a falu

A vízzel gyűlik meg a baja az új vitnyédi polgármesternek is. A község keleti szélén saját erős beruházással készülnek a belvizes időszakokra.

– Napjainkban többször eszembe jut a „kenyeretlen Vitnyéd" kifejezés, hiszen elődeinkhez hasonlóan napjainkban is a víz okozza a legtöbb problémát a faluban – kezdte a helyiek örök problémájának ismertetését Szalai Csaba, a község októberben megválasztott polgármestere.

Tudni kell, hogy a „kenyeretlen Vitnyéd" kifejezést egykor a szabályozatlan folyók miatt kapta a falu, melyek szinte minden évben elvitték a termést a településen, így kevés volt a kenyérre való. Nem mellesleg az Esterházy-udvarnak is halban rótták le tartozásukat a vitnyédiek. Kenyérből azonban napjainkban nincs hiány a faluban, ám a vízzel is így állnak a vitnyédiek, a Kardos mentén, a község keleti szélén évről évre hatalmas területet önt el a belvíz. A gondokat tetézi, hogy a felesleges vizet elvinni hivatott Kardos rendre magasabb vízszintet produkál, mint a mellette fekvő területek. Így a mindenkori vitnyédi vezetés emberfeletti küzdelmet folytat az elemekkel.

Szalai Csaba: A jelenlegi zsilip megakadályozza, hogy a Kardos visszatöltsön a mellette fekvő területekre, segít elvezetni a belvizet.
Szalai Csaba: A jelenlegi zsilip megakadályozza, hogy a Kardos visszatöltsön a mellette fekvő területekre, segít elvezetni a belvizet.


– A napjainkra akuttá váló problémát most megpróbáljuk saját erőből kezelni akkor, amikor a Kardos töltésére szivattyúházat építünk, a falu felőli oldalon pedig betonmedencét alakítunk ki, melyből szükség esetén az ide hozott szivattyúval (több száz liter másodpercenkénti teljesítménnyel) emeljük át a vizet a Kardos-patakba, ezzel talán csökkentve a környék belvizét – mondta Szalai Csaba. A költségekre a falu majdnem hárommillió forintot tett félre a helyi – amúgy meglehetősen szűkös – költségvetésből. A tervezés már folyik, a kivitelezési munkákat az év második felében indítják és idén be is fejezik. A Kardos menti munkák befejezésével aztán kezdődhet a környékbeli utcák vízelvezetésének megoldása, melynek tervezése már tart. A vitnyédi vizes tervekben mind a vízügy, mind a katasztrófavédelem hathatós támogatást nyújt a falunak. – A szivattyúházhoz és a betervezett helyi fejlesztésekhez viszont nagyon komolyan takarékoskodnunk kell – emelte ki a polgármester.

Helyi – a büdzsében konkrétan megjelölt – fejlesztésekre a víz mellett amúgy sem futja Vitnyéden, azonban járda- és közútprogramot indítanak ez évben, pályázatból pedig az iskola és a hivatal energetikai fejlesztését finanszíroznák.

– Polgármesteri „újoncként" azonban fontosnak tartom megjegyezni, hogy a vitnyédi közélet nem csak fejlesztési tervekből áll, örömmel vettük tudomásul a testülettel együtt, hogy az üléseken, a közmeghallgatáson és egyéb helyi programokon egyre több vitnyédi jelenik meg és egyre többen hallatják hangjukat a helyi problémák megoldásában, a helyi rendezvények tervezésében – fogalmazott Szalai Csaba. Hozzátette, a rendezvények terén a hagyományos falunapot is a helyiek szélesebb körű bevonásával szeretnék megtartani.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új kamerák Kapuváron

Újabb térfigyelő kamerák kerülnek a belvárosba. Tovább olvasom