Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Rúzsa Magditól a díszpolgári címig

Nagy sikerű Rúzsa Magdi-koncerttel nyitott és posztumusz díszpolgári kinevezéssel zárult a háromnapos hétvégi beledi pünkösdi fesztivál. Utóbbit a város egykori körzeti orvosa, a Szent-Györgyivel is dolgozó dr. Mórocz Jenő kapta.
A hétvégi, kilencedik alkalommal megrendezett beledi Pünkösdi Fesztivál és Vásár vasárnapi programjában posztumusz díszpolgári címet kapott a település egykori körzeti orvosa. Dr. Mórocz Jenő együtt dolgozott a C-vitamin kutatásán Szent-Györgyi Albert professzorral.

Díszpolgári cím: Tompáné Balogh Mária polgármestertől Mórocz Ildikó vehette át a posztumusz kitüntetést.
Díszpolgári cím: Tompáné Balogh Mária polgármestertől Mórocz Ildikó vehette át a posztumusz kitüntetést.

Különleges programmal, élő Rúzsa Magdi-koncerttel nyitott a beledi seregszemle pénteken este, melyre szinte a megye minden településéről érkeztek rajongók. A fiatal énekesnő koncertje indította a beledi pünkösdi fesztivált, melynek megnyitóján Tompáné Balogh Mária polgármester kijelentette, napjainkra a rendezvény fesztivál jellege erősödött meg.

A megyei kereskedelmi és iparkamara díját a kapuvári Ivik vendéglő tulajdonosa, a városi önkormányzat díját két helyi vállalkozó kapta.
A fesztivál kulturális programjai péntek estétől vasárnap estig tartottak, a jó idő miatt számtalan beledi és környékbeli volt kíváncsi a rendezvényekre. A szórakoztató műsorok mellett a magyar Szent Koronát is felvonultató, hagyományos vasárnap délelőtti ökumenikus misén aztán – idén már harmadszor – a városi díszpolgári címet is átadták. Dr. Mórocz Jenő jelölése egyértelműen civil kezdeményezésből indult, ám egyhangú képviselő-testületi támogatással a város egykori körzeti és fogorvosa kapta a megtisztelő címet.

A jó hírű orvos halála miatt lánya, Mórocz Ildikó vehette át a város polgármesterétől a díszes oklevelet. Az orvos életútját, munkásságát dr. Gál László jegyző méltatta.

– Egykori orvosunk 1911-ben a Vas megyei Tokorcson született
– kezdte az ismertetést a jegyző. Felsőfokú tanulmányainak befejezése után Szegeden a C-vitamint is feltaláló Szent-Györgyi Albert professzor csoportjában dolgozott, majd amerikai ösztöndíjjal mehetett volna az Egyesült Államokba, amikor azonban a politika közbeszólt. Dr. Mórocz Jenő a második világháborúban orosz fogságba került, majd szabadulása után kisebb kitérővel érkezett Beledbe.

– Körzeti tevékenysége mellett kutatómunkát is végzett a
fiatal orvos, munkájának gyümölcse a mai Cavinton gyógyszer hatóanyagának kikísérletezése volt – mondta beszédében a beledi jegyző. A neves orvos egészen 1994-ben bekövetkezett haláláig folytatta áldásos tevékenységét. A díszpolgári cím átadására sajnos két fia, Csaba és Zsolt nem tudott elmenni, így lánya, Mórocz Ildikó vette át az oklevelet a város polgármesterétől.

A beledi pünkösdi fesztivál a hétfő hajnalig nyúló bállal zárult, számos helyi véleményével alátámasztva az utóbbi évek legszínvonalasabb rendezvényeként.

Olvasóink írták

  • 2. reális 2012. június 06. 09:49
    „A "nagyváros" mélyebbre már nem képes fejlődni! Gaz,szemét,lyukak, elhanyagolt közterületek! Lehetne folytatni, nincs egyetlen középület amit teljes egészében felújítottak. Nincs egy üde színfolt,nem nyílnak virágok,csodás körforgalmak hol vannak?" Beled szegény -gazdag város"”
  • 1. Erich 2012. június 04. 06:55
    „Hát igen erre van volt és lesz is pénz! Az nem baj hogy lassan két hónapja egy hatalmas gödröt kell kerülgetni a lakosságnak, vagy esetleg a beledi temetőbe látogatóknak, mert a Széchenyi út közepén egy óriási kátyú tátong. Elég forgalmas útszakaszról van szó, és azért már felháborítónak tartom, hogy a "nagyváros" vezetősége még mindig nem intézkedett ez ügyben. Eddig még nem történt baleset, és úgy vélem meg is kellene előzni még annak a lehetőségét is. Talán a tisztelt vezetőségnek kicsit oda kellene figyelnie a valós problémákra. De hát úgy néz ki, hogy az önreklámozás és a fényűzés fontosobb Beled "város" vezetőségének, mint egy helyi probléma megoldása!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egészségnap előadásokkal Kapuváron

Csütörtökön reggel kilenc és délután két óra között egészségnapot szerveznek Kapuváron, a Felsőbüki… Tovább olvasom