Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Ruhaipari Zrt. Kapuvár: nem bezár, munkatársakat keres

Újabb kapuvári könnyűipari cég bővítené munkatársai számát.

Az ipartelepen működő Diadal Zrt. után munkatársak felvételéről tárgyalt a minap a kapuvári munkaügyi kirendeltségen Nagy Lajosné, a 85-ös főút másik oldalán termelő Ruhaipari Zrt. megbízott ügyvezetője is. Ahogy lapunk megtudta, több új munkatárs alkalmazását fontolgatja a nagy múltú ruhaipari vállalat, mivel jelenlegi bérmunkáját hosszabb távon is megbízhatónak tartja.

A napjainkban 63 éves Ruhaipari Zrt. az 1980-as, ’90-es években élte fénykorát, amikor a helyben dolgozó 500 munkatársán kívül még egyszer ennyi bedolgozója volt több telephelyen. Mára a létszám alig több mint ötvenre apadt. Ennek indokaként a gazdasági válságot és az olcsó kínai ruházat dömpingjét jelölte meg az ügyvezető. Még a nyár elején röppent fel a városban a szóbeszéd, hogy a Ruhaipari Zrt. végleg bezárja kapuvári gyárát.

– Erről szó sincs, megrendelésállományunkat – bár évente szerződést újítunk – megbízhatónak, hosszabb távon is fenntarthatónak gondolom. Ezért is döntöttünk a munkaerő-felvétel mellett – mondta lapunknak Nagy Lajosné. Hozzátette azonban, sajnos a képzés leállása óta Kapuváron nem lehet szakképzett varrónőt találni.

– Ezzel együtt betanított munkást is felveszünk, hiszen a munkafolyamatok megtanulhatók – fogalmazott az ügyvezető. A Ruhaipari Zrt. többek között több svájci és magyar cégnek is bedolgozik bérmunkában. Ahogy az ügyvezető kijelentette, a cégnek nincsenek adósságai, 10–15 ember felvételével már gazdaságosabban tudnának működni.

– Ebben az esetben az ágazatban amúgy nyomott béreken is tudnánk javítani – tette hozzá. Az üzem gazdaságosságán az improduktív állomány leépítésével is javítottak. Ahogy az ügyvezető fogalmazott: „náluk már mindenki mindent csinál". Munkatársaik létszámára nagy érvágás volt a negyvenéves munkaviszony utáni nyugállomány lehetősége. Ennek nyomán nagyon sok alkalmazottjuk elment nyugdíjba. A cégnél dolgozók átlagéletkora 35–45 év között van. Sajnos a fiatalok nem igazán keresik a boldogulás lehetőségét a könnyűiparban.

Jelenlegi gárdájuk közel fele bejáró, jobbára a Kapuvár környéki falvakból érkeznek, de dolgozik náluk csornai munkatárs is. Ezek egyike, Bozsokiné Sárossy Judit a Kisalföldnek elmondta: idén tavasszal érkezett a kapuvári üzembe. Eredeti szakmája is varrónő, ám egészen eddig nem talált a képzettségének megfelelő munkahelyet.

A valaha szebb napokat látott cég napjainkban két csarnokban termel. A kapuvári telep több üzemcsarnokát bérbe vagy eladnák.

– Felmerült, hogy sport- vagy éppen turisztikai célokra is ki lehetne alakítani az épületeinket. Közel vagyunk a városi termálfürdőhöz, így a turisztikai hasznosítást mindenképpen kifizetődőnek gondolnám – fogalmazott Nagy Lajosné.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Góréval és gémeskúttal idézik a múltat Kónyban

A tájházban kialakított helytörténeti gyűjtemény, a falumúzeum eddig is sok érdeklődőt vonzott. Tovább olvasom