Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Ruhaipar: Biztató rövid távú tervek a nagyobb munkaadóknál

Kapuvár - Biztatóak a rövid távú kilátások a kapuvári nagyobb foglalkoztatóknál. Terveikben idei csarnoképítés is szerepel, ám például a ruhaipari szakmunkások hiánya miatt visznek el termelést a városból.
Ellentmondó híresztelések kaptak szárnyra Kapuváron arról, hogy a nagyobb ipari foglalkoztatók egyike elvinné a termelést a városból. Lapunk utánajárt a híreknek, megkérdeztük a cégvezetőket rövid távú terveikről.

Még 40 varrónő kellene
A legnagyobb meglepetéssel Bujtás Vince, a közel százharminc dolgozót foglalkoztató Kapuvári Ruhaipari Zrt. elnök-vezérigazgatója szolgált. Mint mondta, a városban fellépő szakemberhiány miatt kénytelenek elvinni termelésük egy részét.

 – Vélhetően szeptember-október táján alvállalkozókra bízzuk termelésünk egy részét. Mosonmagyaróvári, győri, rábacsanaki és elképzelhető, hogy még sümegi alvállalkozókkal is termeltetünk – mondta a cégvezető. Kijelentette: azonnali belépéssel közel negyven képzett varrónőre lenne szükségük ahhoz, hogy ne kelljen kiszervezni a kapuvári termelés egy részét. Bujtás Vince elmondta, rövid távú terveikkel, szerződéseikkel elégedettek, megrendelésállományuk biztató. Hozzátette azonban, az elmúlt évben szó volt arról, hogy a nyugati cég a termelés egy részét Romániába vinné, ám az ottani késztermékek minősége nem érte el a kívánt színvonalat, sőt, ahogy a vezérigazgató hangsúlyozta, a román termelés jó részét Kapuváron javították ki.

Ruhaipar: Rövid távon is biztatóak a kilátások Kapuváron.
Ruhaipar: Rövid távon is biztatóak a kilátások Kapuváron.


Rugalmas és minőségi
Hasonlóan biztatóak a másik ruhaipari cég, a Diadal Zrt. kilátásai is. A társaság elnök-vezérigazgatója, Papp József kijelentette, nem lehet csak rövid távú tervekről beszélni akkor sem, ha a megrendelő Triumph céggel csak egyéves termelési szerződéseket kötnek.

– Évente kétszer tárgyalunk a termelésről, ám azt ki kell jelentenem, hogy hatszáz munkatársammal együtt bízhatunk abban, hogy a jelenlegi rugalmas és minőségi termelés miatt hosszú távon is biztosítottnak látom a Diadal kapuvári jelenlétét – mondta Papp József. Hozzátette, a Triumph németországi vezetői is hangsúlyozták, Magyarországon a kapuváriak helyzete a legbiztosabb. Mondták ezt annak ellenére is, hogy a ruhaipari termelést egyre inkább Kínába telepítik a nyugati cégek. Ezzel kapcsolatban Papp József hangsúlyozta, több olyan előnye is van a helyi termelésnek, mely biztosítja a talpon maradást. Ezek közül kettőt, a megbízható minőséget és a szállítási távolságot emelte ki a vezérigazgató. A Diadal megbízhatóságát egy olyan amerikai megrendelés is bizonyítja, melyet eredendően kínai termeléssel elégítettek volna ki.

Svájci elektronika: 3500 négyzetméteres csarnok
A Svájci Elektronikai Kft. vezetője szerint rövid és hosszú távú terveik jelenleg éppen egybecsengenek. Tóth Tihamér büszkén mondta: az ipartelepre tervezett új, 3500 négyzetméteres csarnokuk tervei készen vannak, jelenleg az engedélyezési fázis zajlik, ám még az idei évben elkezdenék az építkezést. – Az első lépcső az, hogy a vélhetően a jövő év első negyedében elkészülő épületbe áttegyük és stabilizáljuk a termelést olyan módon, hogy a nyugati partnereink ne érezzék meg a kimaradást – jelentette ki Tóth Tihamér. Véleménye szerint a jelenlegi negyven-ötven dolgozói létszámbővítésre csak ezután kerülhet sor.

A Provertha marad
– Bár az újság honlapján más információk is megjelentek, szó sincs arról, hogy a Provertha kivonuljon Kapuvárról – jegyezte meg Szalay Antal, a cég tulajdonosa. Alátámasztásképpen hozzátette, az elmúlt tíz hónap alatt a cég nyolcszázezer eurót ruházott be gépekbe. – Kapuvárra három új projektet hoztunk, egyet pedig Sárvárról helyeztünk át – mondta. A cég termelése az év első öt hónapjában megkétszereződött a tavalyihoz képest és év végére még ezt is szeretnék túlszárnyalni. – Ezekből talán látni azt, hogy nem foglalkozunk a távozás gondolatával – jelentette ki Szalay Antal.

 

Olvasóink írták

 • 12. Anonymus 2008. július 20. 18:29
  „Nem is értem miért sirnak a Diadalban varrónők után, amikor ott dolgoztam az volt a szlogen,hogy ha nem tetszik ellehet menni, egy ember helyett száz áll a kapuba!!!!!Akkor nem értem most hol az a sok ember?De ami a lényeg én már nem dolgozom ott hála égnek! Azokat sajnálom aki nem tudnak lépni és muszáj nekik ott dolgozni /varrónőket/!”
 • 11. egy már nem kapuvári 2008. július 19. 21:03
  „Kedves Hm!

  Kívülállóként nem úgy tűnik, hogy Csornán "többszörösen siralamasabb" lenne a helyzet, olybá tűnik, Csorna előbbre jár.
  És a magam nevében, azért nem tudok javítani rajta, mert annak idején a város vezetését, polgármesterét nem túlzottan hatotta meg, hogy a képzett munkaerő elvándorol a városból, így hát elvándoroltam.
  Azonkívül pedig jó, hogy az emberek kifejthetik a véleményüket....ezért is vannak az ilyen fórumok.
  Úgyhogy hajrá kapuváriak, csak írjátok a véleményeteket!”
 • 10. Hm 2008. július 19. 12:52
  „Kedves kapuváriak!

  Nem értelek benneteket, itt Csornán többszörösen siralmasabb a helyzet, mégsem anyázzák annyit a Turiékat. ha ilyen okosok vagytok, miért nem tesztek valamit városotokért. A demokrácia pont arról szól(na), hogy a kisközösségek építsék fel saját életüket, környezetüket. Ha nem jó valami, hát nosza, javítsatok rajta!”
 • 9. excatx 2008. július 19. 11:59
  „Bocsánat, természetesen nem vállalatvezetést, hanem városvezetést akartam írni.”
 • 8. excatx 2008. július 19. 11:58
  „Tisztelt Hozzászólók!

  Szerintem nem egymással kellene kötekedni, "hótf@sz mindegy", hogy a KLMD-nek kije dolgozott/dolgozik a Diadalban, a lényeg, hogy sajnos Kapuvár helyzete (nem csak munkaügyben) siralmas és nyilván ezért a vállalatvezetés a felelős.”
 • 7. KLMD 2008. július 18. 21:55
  „Tisztelt Kapuvári!

  Nagynéném és több jóbarátom is ott dolgozott.
  Ismerettségi körömben többen egyéb textilipari üzmben dolgoznak, így (sajnos) és munkám miatt is tudok a nehézségekről, amelyek sokszor személyi eredetűek.”
 • 6. kapuvári 2008. július 18. 14:45
  „Tisztelt KLMD!
  Most a barátja vagy a nagynénéje dolgozott a Diadalban.”
 • 5. klmd 2008. július 18. 12:46
  „Tisztelt bejárós!

  Én nem lennék az sajnos, csak egy nagyon jó barátom, aki szintén nem régiben hagyta ott.
  És ez sajnos nemcsak a diadalra vonatkozik, hanem Hazánkban nagyon sok vállalatra.”
 • 4. bejáros 2008. július 18. 12:04
  „Tisztelt KLMD!
  Úgy látom ön nagyon felvilágosult a Diadal helyzetével”
 • 3. KLMD 2008. július 17. 10:48
  „Egy budapesti gazdasági kutatóintézet irodájából való megfigyelésem kapuváriként (nagynéném továbbá pár hónappal ezelőttig diadalban volt):

  -diadal: 1 megrendelője van mert a nyelvet nem beszélő felsővezetés nem képes hatékony marketingre, 1 megrendelőtől függeni a textiliparban öngyilkosság lesz

  -mindenkit benyomni a vezetőségbe, belökni közgazdászképzésre a noname győri fősulira (bocs), átrugdalják, majd a más munkakörből hozottak jók lesznek...(nemhogy most végzettet vennének fel)

  -fillérekért való dolgoztatás...órabéres semmirekellőkkel, az operatív munkaerő persze hogy elmegy onnan , aki marad az meg éppen azért, mert nincs hova menni és napról napra kell élni

  -hitelbiztosító cégeknél a diadal és hozzá hasonlók minimumlimitet kapnak, mert helyzetük abszolút nem megbízható

  megoldás: SAJÁT TERMÉK de NEM KAPUVÁRON KIVÜL MÁS TELEPÜLÉST MÉG NEM "LÁTOTT" ÉS ÉLETÉBEN NORMÁLISAN NEM TÁRGYALT EMBEREKKEL!!!

  vagy kizárólagos beszállítói szerződései vannak a triumph-fal?
  akkor gratulálok, mert ez is egy öngyilkosság.

  P.J.meg kihúzza a nyugdíjig addig is teszi, mintha értene hozzá

  ja és még a tárgyieszköz - állomány sem az ő tulajdonuk állítom..

  nevetséges! vezetés=00000!!!!!!!!
  de a hibájukat nem ők fogják szívni”
 • 2. excatx 2008. július 17. 10:23
  „Index 2008.07.17.:

  Elfogytak a kapuvári varrónők

  Nem talált a település térségében új varrónőket a jelenleg 130 embert foglalkoztató Kapuvári Ruhaipari Zrt., így termelését nyugat-dunántúli alvállalkozóknak adja ki. A problémát az okozza, hogy korábbi megrendelőjük, a Triumph ismét velük dolgoztatna, de az annak 2005-ös távozása miatt kirúgott nagyjából száz dolgozó már elhelyezkedett más szakmákban.

  A krónikus munkaerőhiány miatt ősztől kihelyezi termelése egy részét a Kapuvári Ruhaipari Zrt. - tudta meg a Napi Gazdaság. Az elsősorban nyugat-európai divatcégeket, áruházláncokat kiszolgáló társaság győri, mosonmagyaróvári, rábacsanaki és várhatóan sümegi alvállalkozókra bízza a megrendelések egy részét.
  Bujtás Vince elnök-vezérigazgató elmondta, hogy a jelenleg 130 dolgozót foglalkoztató cégnek legalább még negyven jól képzett varrónőre lenne szüksége a megrendelések teljesítéséhez. A térségben azonban már rég nem találtak ilyen munkakört betöltő dolgozókat.
  A mostani gondot az okozza, hogy a cég korábbi megrendelője, a Triumph osztrák cége épp most tért vissza, mivel a 2005-ben Romániába vitt gyártással komoly minőségi problémák adódtak - az ottani termékek egy részét már eddig is Kapuváron javították ki. Az itthoni gyártás beszüntetésekor a cég több mint százfős létszámleépítésre kényszerült, s bár az osztrákok mellett most két svájci világcég is Kapuváron gyártatna, az itteni varrónők többsége már másutt talált állást.”
 • 1. kapuváros 2008. július 17. 08:34
  „még meddiig csináják a reklámot a láthatatlan a dolgozókat nam becsülő és filléreket fizető kapuvári cégeknek?

  beszarás hogy minden héten van egy provertás mi vagyunk a faszagyerekek cikk, a turbók ezért jutalékot kap?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megint ázik Garta

A vasárnap esti és a hétfői nagy mennyiségű csapadékot követően ismét kisebb áradás van… Tovább olvasom