Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Rüh: egyelőre csak gyanús esetek vannak

Iskolás gyerekeit félti néhány szülő Szanyban. Attól tartanak, rühfertőzés van az intézményben és az érintett diákok családjában nem tesznek meg mindent a fertőzés megelőzéséért.

A szanyi szülők azzal keresték meg a Kisalföldet, hogy a helyi
iskolában számos tanuló fertőződött meg, ők pedig saját gyerekeiket féltik. A falu háziorvosai azonban nyugalomra intenek: nincs rühvel kezelt betegük. A védőnő mindenesetre fokozott odafigyelésre és védekezésre hívja fel a figyelmet.

A Szanyi Szent Anna Katolikus Általános Iskolában tizenhat osztályból nyolcban fordult elő gyanús eset. Köztük egyházaskeszői és rábaszentandrási diákoknál.

A rühesség atkafertőzés, mely apró, vörös kiütéssel és igen erős viszketéssel jár. Közvetlen érintkezéssel emberről emberre terjed, a ruházat, az ágynemű és más közös tárgy ritkán terjeszti. Az esetek legnagyobb részében jól kezelhetők. A legelső feladat természetesen az atkák és petéik megsemmisítése, gyógyszertárban kapható szerekkel. A rühatkát gyakorlatilag bárki elkaphatja, a legteljesebb testi higiénia mellett is előfordulhat például gyermekintézményekben, felnőtt közösségekben. A gyakori kézmosás, a betegség mielőbbi kezelése, a ruhák és az ágynemű gyakori mosása, a beteg környezetében az alapos fertőtlenítés megakadályozhatja a továbbterjedést. A javaslat szerint ha gyermek is elkapta a fertőzést, a gyógyulásig ne menjen közösségbe.

Az utolsó mondat miatt aggódnak a szülők leginkább. Szerintük ugyanis a gyanús gyerekek ugyanúgy jártak iskolába, mintha minden rendben lett volna. A Kisalföldnek Pető Rita elmondta: a faluban már korábban is téma volt az iskolai fertőzés és a hétfői szülői értekezleten is szóba került.
– Azt hiszem, érthető az aggódásunk – jegyezte meg a Kisalföldnek. – Veszélyben érezzük a gyerekeket, mert úgy véljük, a fertőzött diákok családjában nem tesznek meg mindent a meg- előzésért. Az lenne a megoldás szerintem, ha a megbetegedett tanulókat a gyógyulásig nem engednék iskolába. Persze alapos fertőtlenítésre is szükség lenne.

A Kisalföld érdeklődésére Funtek János, Szany jegyzője kifejtette: az intézmény ugyan egyházi fenntartásban van, de az iskola-egészségügy mindenképpen önkormányzati hatáskör is. Éppen ezért a védőnő fokozott odafigyelésre, óvatosságra hívja fel a szülők figyelmét. A község két háziorvosától megtudtuk: jelenleg egyikük sem kezel rüh tüneteivel beteget. Korábban, hónapokkal ezelőtt fordultak elő esetek, de azokat a gyerekeket lekezelték.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapuváron is összefogtak a rezsicsökkentésért - fotók

Tovább olvasom