Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Rossz agrárkilátások

A rábaszentandrásiak nem adják a Rábát. Mint a polgármester hangoztatta, senki se gondoljon arra, hogy a folyó vizét elvezethetik a Balatonba. Ebben egységes a part menti települések lakossága.
A rábaszentandrási Balázs József az úgynevezett első generációs polgármesterek közé tartozik, hisz a rendszerváltás óta megingathatatlanul áll a falu élén. Ugyanakkor a képviselő-testület tagjainak többsége sem kezdő az önkormányzati munkában.
Az önálló jegyzőséget fenntartó Rábaszentandrás a Rábaköz egyik békés, csendes faluja, ahol nem történnek világraszóló események. Még a legszűkebb környezetében is keveset hallat magáról a kiváló termőfölddel megáldott település, melynek déli határfolyója a Rába, Szanytól pedig csupán a Csorna–Pápa vasútvonal választja el. Természetesen az élet Rábaszentandráson sem állt meg.

A csatornázás és a gázhálózat építése már évekkel ezelőtt befejeződött, a közvilágítást pedig a közelmúltban korszerűsítették. A polgármesteri hivatalban lecserélték a számítógépeket, a régieket átadják az iskolának. Az útfelújításokat folyamatosan végzik, idén két utca rendbetételét tervezik. Ugyancsak ebben az esztendőben szeretnék elvégezni a tizenkét éves faluház renoválását, melynek elkészülte és átadása is Balázs József polgármesterségéhez köthető, hisz 1991. július 5-én történt.
Húsz óvodás és nyolc alsó tagozatos van a faluban. Ez utóbbiak létszáma szeptemberben tizenkettőre emelkedik. A felsősök nem helyben tanulnak.
Az állattenyésztésre és növénytermesztésre egyaránt kiválóan alkalmas településen az emberek többsége a mezőgazdaságból él, de mint a polgármester fogalmazott, a kilátások igen rosszak.

– Például a sertéstenyésztés egyértelműen veszteséges – állítja Balázs József. – De nem lesz jobb a parasztság helyzete az EU-csatlakozás után sem. Állítólag nyolc-tíz év kell ahhoz, hogy beérjük a jelenlegi tagállamokat. Ráadásul egyszer a jégverés, máskor a szárazság teszi próbára az embert. Különösen amióta a Rábát szabályozták, gyorsabb lett a folyása és a talajvíz is jóval mélyebbre húzódott.

– Manapság gyakran hallani, hogy esetleg a Rábából pótolnák a Balaton vizét – vetettük közbe.
– Senki se gondoljon arra, hogy a Rábát elterelhetik. Ebben egységes a falu, de az összes folyóparti település lakossága is – jelentette ki a község vezetője, hozzátéve, hogy ez ügyben a végsőkig ragaszkodnak álláspontjukhoz.

– Sajnos egyre apad a lakosság lélekszáma, jelenleg ötszáznegyvenkettőnél tartunk. Emlékszem, 1990-ben még hatszázhúszan voltunk. Szomorú, hogy a kedvezőtlen tendencia megfordíthatatlannak tűnik, hisz amíg tavaly négyen születtek, addig tizenhárman haltak meg – mondta végezetül a polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aggasztó hírek a termálról

Csornán minden, a termálfürdővel kapcsolatos hírre felkapják a fejüket az emberek. Mostanában… Tovább olvasom