Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Romák helyzete Kapuváron - Nehéz az élet és a tanulás a vizes lakásban

Az országoshoz hasonlóan végleteket mutató körülmények között élnek a kapuvári romák. Számuk hivatalosan 267, a becslések szerint a duplája a tizenegyezres városban.

Kapuvár önkormányzata előtt a napokban Nyári László, a városháza romaügyi referense számolt be a Kapuváron és környékén élő romák helyzetéről. Az írott anyagban többek közt az szerepel: az életkörülmények színvonalát keményen befolyásolja a lakhatás minősége. Ez a cigány családok esetében alapvetően rossz, sok esetben elfogadhatatlan. Ezen túl meghatározó a foglalkoztatottság, a család megélhetésének biztonsága.

30–50 a roma álláskereső
A kapuvári roma gyermekek óvodába, iskolába járnak. A középfokú intézményekbe járók száma elfogadható. A gyermekek gondozottan jelennek meg az oktatási intézményekben. Néhány kifogás azért felmerült ez ügyben, főként az óvodák részéről. Az indokolatlan iskolai hiányzás is létező gond. Az összegzés szerint az óvodákban, iskolákban a cigány gyermekek elfogadhatóan (közepesen) teljesítenek. A felnőttek egyharmada dolgozik közmunkásként, a kapuvári munkaügyi kirendeltségnél 30–50 a regisztrált roma álláskereső. Az elmúlt két évben 28 roma talált munkát, jobbára az építőiparban. A tanulmány leszögezi, a regisztrált romák túlnyomó része bejelentkezik a különféle képzésekre, ám azokra nem járnak rendszeresen.

Pedig nem így indultunk...
Nyári László útmutatásai alapján lapunk megkeresett több családot. Sajnos nem mindenhol tapasztaltuk az együttműködési készséget, egyes helyeken a kérdéseinket sem hallgatták meg. Volt olyan lakás – ha az ennek mondható –, ahol szívesen osztották meg gondjaikat a Kisalfölddel. Mátics Sándorné, ahogy ismerősei nevezik, Mariska néni szívesen invitált bennünket, ám a lakás látványa nem volt szívderítő. Kirothadt nyílászárókkal, ilyen-olyan áramvezetékekkel, tégláig lekopott és jobbára plafonig vizes falakkal találkoztunk.

– Fiatalabb koromban elképzelni sem tudtuk volna, hogy ilyen körülmények között lakjak – mondta Mariska néni. Saját házukat a kórház mellett épült parkoló miatt kisajátította az akkori önkormányzat és a jelenlegi, komfort nélküli lakást kapta helyette. Azóta – húsz éve – élnek a vizes falak közt.

Mátics Sándorné: A tégláig áznak le a falak a lakásban. Fiatalabb koromban elképzelni sem tudtuk volna, hogy ilyen körülmények között lakjak – mondta.
Mátics Sándorné: A tégláig áznak le a falak a lakásban. Fiatalabb koromban elképzelni sem tudtuk volna, hogy ilyen körülmények között lakjak – mondta.

Valamivel több mint 40 ezer forint a nyugdíjam
– Pedig nem így indultunk, nagyszüleim is kapuváriak voltak. Édesapám városszerte megbecsült zenész volt, a néptáncosokat kísérte, a híres Éhn szállóban zenélt – mesélte Mátics Sándorné. A 73 éves asszony közel negyven évet dolgozott a zeneiskolában.

– Valamivel több mint 40 ezer forint a nyugdíjam, melynek több mint fele elmegy lakbérre – tette hozzá. Hangoztatta, ilyen kevés pénz mellett bizony előfordult fizetési hátralék, s még 15 éves unokáját is el kell tartania.

– Lányom lelépett először Ausztriába, majd Sopronba, de a gyermekkel az apával együtt nem sokat törődnek.

Mariska néni szerint unokája kielégítően tanul, de asztmája miatt egyre nehezebb az élet és a tanulás a vizes lakásban.

– Nekem már minden mindegy, de ez a kislány azért többet érdemelne az élettől – beszélte el bánatát sírva az idős nő. Úgy véli, a gyermeknek tanulni kell, mert e nélkül nem tud érvényesülni az életben. – Családunkban fővárosi orvos is van – jegyezte meg Mariska néni.

A kapuvári cigánytársadalomban azonban nemcsak a vizes falak és a szükséglakások a jellemzőek. Lakatos Ferencék portáján gereblyézett kocsibejáró, takaros családi ház és éppen ebédért igyekvő háziasszony fogadja a Kisalföldet. A 38 éves családfő a helyi városgazdálkodási cégnél kezdett, húsz éve használtcikk-kereskedő. Feleségével, a 38 éves Erikával hat gyermeket nevelnek.

A tanultaknak sem könnyű
– Akik csak a családi pótlékra várnak, azoknak nehéz lehet a kenyér – jegyezte meg a fiatalasszony. Hangoztatta, napjainkban még a tanult embereknek sem könnyű elhelyezkedniük, iskola és munka nélkül pedig nem viszik semmire.

– Amióta együtt vagyunk Ferivel, még nem láttam, hogy ne tette volna a dolgát, hasonló emberekkel barátkozik, velük beszéli meg a mindennapi teendőket – mondta a fiatal családanya.

Halk szavú férje nap mint nap nyakába veszi az utakat, hogy a családnak tisztes megélhetést teremtsen. Utóbbi meg is látszik gondozott házukon.
– Először a szülőknél laktunk, azt követte egy kisebb, de saját ház, majd 13 éve költöztünk jelenlegi otthonunkba – mondta a feleség.


Olvasóink írták

 • 3. jasper 2013. október 04. 14:30
  „Tudni illik mikor jól ment a szekér úgy vásrolltak mint az urak a drága füstölthusokat ették,mert a férja kőmüves volt.Régen a zeneiskolába takarított akkor még olajkályha volt otthon,mert a zeneiskolába is az volt,míg más vette a tüzelőt nekik egyfillérbe sem került.Míg más fizette a lakáshitelt ők fillérekért laktak ebbe a lakásba ami persze nem így nézett ki annó csak egy kicsit rendbe kellett volna tartani.Itt hagyta a lánya a gyereket?A fia aki szintén ebbe a lakásba lakott és nem dolgozott 1989-óta meg nálam hagyta a gyerekét és nem fizetett utána semmit mert Ő nem dolgozik mégsem ilyen körülmények között éltünk,vele nem foglalkozott senki sőt van még egy unokálya vele sem foglalkozik senki pedig most lett árva.Dolgozni kéne és megbecsülni azt ami van nem lelakni és most majd kapnak mégegy lakást?és miből lesz fizetve a rezsi segélyből?Más cigány is dolgozik igaz ritka.”
 • 2. steak75 2013. október 03. 20:34
  „Szegény romákok mindig a munkával riogatják őket, a segély meg nem elég a ház csinosítgatására sem.
  Ez az aljas önkormányzat az a rasszista sajnálja a pénzt a jakuzzira!”
 • 1. Papírkutya 2013. október 03. 18:25
  „Azt is meglehetne írni, hogy a főnök a Kobra és fiai miként viselkednek a városban.
  Csak tessenek megkérdezni a vendéglők személyzetét.
  Azt is le lehetne írni, hogy mennyi dolgozik az 500 főből.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az államtól 252 milliós segítséget remélnek

Százmillió forintnyi visszafizetési kötelezettség terheli a csornai kistérségi társulást. Emiatt a… Tovább olvasom