Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 18°C | 23°C Még több cikk.

Roma közösségi ház óvodából

A Győr-Moson-Sopron Megyei Cigányok Érdekvédelmi Szövetsége szociális ellátóhálózat kiépítését tervezi.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Cigányok Érdekvédelmi Szövetsége szociális ellátóhálózat kiépítését tervezi. Ezért a megye négy településén – köztük Csornán – közösségi ház kialakítását határozták el romák számára. Ehhez kaptak is egy üres óvodát.

A csornai képviselő-testület úgy döntött, hogy a Laky Döme utca 14. alatti önkormányzati ingatlant – egy volt óvodaépületet – 2012. december 31-ig térítésmentesen bérbe adja a Győr-Moson-Sopron Megyei Cigányok Érdekvédelmi Szövetségének. A testület hozzájárult, hogy a bérlő a saját költségén teljes körűen felújítsa a házat.

Ápolókat képeznének

– Az épületre azért van szükségünk, mert szeretnénk kiépíteni egy szociális ellátóhálózatot a megyében, és az egyik helyszín Csorna lenne. Tehát erre a célra kaptuk meg az ingatlant 2012-ig az önkormányzattól – közölte érdeklődésünkre Pádár László, az érdekvédelmi szövetség elnöke. Elmondta azt is, hogy elsőként olyan ápolókat képeznének a majdan felújított épületben, akik igény szerint idős, beteg emberek elsősorban egészségügyi ellátásában vennének részt. Emellett főiskolai végzettségű mentorok dolgoznának a házban, akik segítenének az embereknek az elhelyezkedésben és figyelemmel kísérnék a további sorsukat.

Segítség álláskeresőknek

Lenne egy cigány származású munkatársuk is, aki a kapcsolatteremtésben segítene. Fontosnak tartják a képzést, aminek nagy szerepe lehet a munkanélküliek munkához jutásában. A jelenleg Győrben működő gimnáziumi osztály mintájára pedig – amelybe a romák mellett nem romák is járnak – Csornán is szeretnék a tanulási lehetőséget biztosítani a helyi és a környező településeken élő fiatalok számára.

Munka és tanulás

– Szeretnénk a csornai cigányoknak egy olyan közösségi házat kialakítani, ahol rendszeresen összejöhetnek, és például számítógépterem, könyvtár állna a rendelkezésükre. Azt akarjuk, hogy a munkára és a tanulásra építve kialakulna egy olyan generáció, amely hasznos tagja lenne a társadalomnak. A végső célunk az, hogy csökkenjenek az előítéletek és a romák is adófizető állampolgárok legyenek – jelentette ki Pádár László, aki reményét fejezte ki, hogy az EU-s pályázatuk sikeres lesz és hozzáláthatnak az épület teljes felújításához.

Az elnöktől megtudtuk azt is, hogy Csornán kívül Győrben, Győrszemerén és Pázmándfalun tervezik közösségi ház létrehozását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A közélet a nem várhat

Súlyos műtéten esett át a közelmúltban Nemes László sobori polgármester, a Rába Szövetség elnöke. Combizom- és ínszalagsérülését a falu kultúrházából kilépve „szerezte”. Betegágyáról azonban folyamatosan intézte faluja és a Rába Szövetség ügyeit. A polgármester hálás a kezelőorvosainak és ápolóinak a gyors és profi segítségért. Tovább olvasom