Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Roma gyerekek felzárkóztatása

Együttműködési megállapodást kötött a csornai napközi otthonos óvoda és a helyi roma kisebbségi önkormányzat.
Aláírás: A dokumentumot Kránitzné Nagy Márta és Bamberger Tibor látta el kézjegyével.
Fontos megállapodás született a csornai napközi otthonos óvoda és a helyi roma kisebbségi önkormányzat között. A megállapodást Kránitzné Nagy Márta óvodavezető és Bamberger Tibor, a kisebbségi önkormányzat elnöke írta alá a testület legutóbbi ülésén. Az együttműködés általános célja a roma gyerekek felzárkóztatása, szocializáció-

jának elősegítése, az iskolakezdés esélyegyenlőségének megteremtése, a tehetséges gyermekek folyamatos fejlesztése.
A dokumentum aláírása után Kránitzné Nagy Márta óvodavezető elmondta: arra törekednek, hogy a gyerekek időben óvodába kerüljenek, hiszen ha csak hatéves korban kezdenek az intézménybe járni, az igen nagy hátrányt jelent számukra. „Reméljük, hogy a hároméves kort betöltött gyerekeket a kisebbségi önkormányzat segítségével sikerül becsalogatni az óvodába és ezzel megadni nekik azt a lehetőséget, hogy egyenlő eséllyel kezdjék az iskolát" – jegyezte meg az intézmény vezetője.
Kránitzné szólt arról is, hogy két óvónő januárban fejezi be tanulmányait, melynek során jártasságot szereztek a lovári és beás nyelv terén, megtanulták a roma pedagógia alapjait, s ezzel előbbre tudnak lépni. A megállapodás értelmében kiegészítik az „Aranypáva" nevelési programot.
„ Az integrációra törekszünk, hisz a roma gyerekeknek az iskolában is magyar társaikkal együtt kell tanulniuk. Semmiképpen sem akarjuk a szegregációt, ezt az óvodai nevelés sem engedélyezi. Ehhez szükséges, hogy ismerjük azokat a roma kulturális értékeket, amire építeni tudunk és amivel a gyerekeket fejleszteni tudjuk. Remélem, a beíratásnál már érzékelhető lesz az előrelépés" – mondta Kránitzné Nagy Márta.
Bamberger Tibor is szeretné, ha sikerülne megvalósítani a megállapodásban foglaltakat. „Mi azon leszünk, hogy valóra váljanak az elképzeléseink és a gyerekek hároméves korban óvodába menjenek, hiszen ez esetben nem indulnának hátránnyal az iskolában sem. Egy-két család már jelezte, hogy beíratják óvodába az apróságokat, de képviselőtársaimmal a többieket is felkeressük és arra biztatjuk őket, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel" – fűzte hozzá az elnök.
Amint Kocsis Ottótól, a polgármesteri hivatal munkatársától megtudtuk, a megállapodástervezetet a hivatal tanügyi igazgatási szakértője is tanulmányozta és véleményét beépítették az anyagba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folyamatos a villamos- és hőenergia-termelés

A csornai hőszolgáltató kft.–nél termelt villamos energia fedezi a város és közvetlen… Tovább olvasom