Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 26°C Még több cikk.

Rögzítik a helyszíni állapotokat

A földhivatalok munkatársai május óta dolgoznak az osztatlan közös ingatlanok megszüntetésén.
Dancsó Zsolt
Az osztatlan közös földtulajdonok megszüntetésére a költségvetésben 1,2 milliárd forintot biztosított a kormány. Ezt az összeget időközben 10 százalékkal csökkentették. A földhivatalokban országszerte meghatározták már a települések sorrendjét, a szakemberek megkezdték a mezőgazdászi és földmérői helyszíni munkát. Dr. Berczi Norbert, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára szerint a kimérést is még idén elkezdik.

Bolla Gyula, a megyei földhivatal vezetője a Kisalföld érdeklődésére elmondta: munkatársai május óta folyamatosan végzik a keretméréseket. Az elsőbbségi kérelmet benyújtó igénylők földrészleteinek bemérése megtörtént, jelenleg az osztási irányok megállapítása a feladat. A csornai földhivatal munkatársai is kiértékelték az elsőbbségi kérelmeket, megvizsgálták az igények jogosságát. Ahol szükséges volt, hiánypótlásra szólították fel az ügyfeleket, majd megkezdték a keretméréseket.
– Hivatalunkhoz 52 földrészletre vonatkozóan érkezett elsőbbségi igény, csaknem 1200 hektárra – tájékoztatott Dancsó Zsolt földmérési osztályvezető.

– Az érintett táblák felmérése ez év végéig megtörténik, a terepen helyszínelik a mezőgazdászok és a földmérők. Megvizsgálják, hogy a gyakorlatban létezik-e használati megosztás, művelésiág-változás vagy bármilyen eltérés a nyilvántartáshoz képest. Az irodai munka során elvégezzük a feldolgozást, a térképezést, a változásokat határozattal rögzíttetjük. Kikértük a szakhatóságok állásfoglalását, így a Növény- és Talajvédelmi Szolgálat vagy a Közútkezelő Kht. véleményét is.

A megosztási határozatot a helyi polgármesteri hivatalokban közszemlére függesztik ki, tizenöt napig. A következő lépés a tulajdonosok közötti megegyezés lesz, hogy az adott földrészleten milyen sorrendben történjék az osztás, vagy ha megállapodás nem jön létre, sorsolni fognak. Ezután jön a táblák megosztása, nyilvántartási átvezetése, a kitűzés és a bemutatás. Dancsó Zsolt a határidőket illetően óvatos. Mint mondta, a napi hivatali teendő mellett a legfontosabbak az osztatlan közös földtulajdonok megszüntetését érintő munkák és munkatársaival azon lesznek, hogy a tulajdonosok mielőbb kézhez kapják a megosztásról szóló határozatukat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szeretet nyelvén

A szanyi Huszár István élete annak idején néhány órán múlt; agya születésekor nem kapott elegendő… Tovább olvasom