Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Ringató: a koncentrációt és a kreativitást is fejlesztik

Győrsövényház - Győrsövényház azon tizenegy megyei település egyike, ahol rendszeresen van Ringató-foglalkozás. A kicsiket dallal, ritmussal veszik körbe, fejlesztve zenei képességeiket, képzeletüket, koncentrációjukat.

Lassan két évtizede, hogy dr. Gállné Gróh Ilona a kodályi elvekre épülő énekes, játékos, mondókás foglalkozást talált ki az óvodát megelőző korosztálynak, szüleiknek és kismamáknak. Azóta országossá nőtt a hálózat, több mint harmincan végezték el a tanfolyamot, és váltak jogosulttá a Ringató védjegy használatára.

Győr-Moson-Sopron megyében hárman mondhatják el ezt magukról, akik tizenegy településre viszik el rendszeresen az énekszót. Köztük van Kovátsné Uray Tímea, ő Lébényben, Győr-Szabadhegyen és Győrsövényházon tart foglalkozásokat. Az utóbbi községben éppen egy éve volt az első ilyen alkalom.

˝A kisebb, falusi közösségek előnye, hogy sokkal családiasabb a légkör. Győrsövényházon is remek, együttműködő csapat jött össze, amelynek tagjai nagyon várják az új találkozásokat˝ – mondta a Kisalföld kérdésére Kovátsné Uray Tímea, aki főállásban Lébényben óvónő. A szakember nagy lelkesedéssel beszélt a programról.

Pillanatkép a legutóbbi győrsövényházi Ringató-foglalkozásról, középen Kovátsné Uray Tímeával.
Pillanatkép a legutóbbi győrsövényházi Ringató-foglalkozásról, középen Kovátsné Uray Tímeával.

˝A Ringató lényege a kisgyermekkori zenei nevelés a kodályi elvek alapján. Hagyományos, értékes dalanyaggal, mondókákkal, ölbeli játékokkal dolgozunk. A kicsiket élő énekszóval, hangszerekkel, ritmussal vesszük körbe, oldott, szeretetteljes légkörben. Nem tanítjuk őket, mert ez az életkor még nem arról szól, viszont sokat ismétlünk, amit élveznek a gyerekek, a szülők pedig könnyen megjegyezhetik a dallamokat, a szövegeket˝ – magyarázta az óvodapedagógus.

Szerinte a foglalkozások sok előnnyel járnak. Szinte észrevétlenül fejlesztik a zenei képességeket, a képzeletet, a koncentrációt, a kreativitást, emellett hozzájárulnak az anya-gyermek kapcsolat elmélyítéséhez, valamint a közösségi neveléshez. Kovátsné Uray Tímea kiemelte a védőnők nagy szerepét, Győrsövényházon például Horváthné Kurunczi Melinda segít a Ringató szervezésében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújításokra pályáznak az önkormányzatok

Kapuvár–Csorna - Út- és intézményi felújításokra pályázik Kapuvár és Csorna önkormányzata.… Tovább olvasom