Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Ribizlibetakarítás a Rábaközben

Gyenge termés, magasabb, de még mindig alacsony ár jellemzi az idei ribizlibetakarítást. Az időjárás sem volt jó, ráadásul a vihar is „szüretelt".

A hétvégén megkezdődött a ribizli betakarítása a Rábaközben. A felvásárlási ár ugyan magasabb a tavalyinál, a termelők mégsem lehetnek elégedettek. A termés mennyisége elmarad a korábbi évekétől.

Családi János, a Hanság–Fertőmenti Termelői Értékesítő Szövetkezet (TÉSZ) elnöke arról számolt be a Kisalföldnek, hogy a gyümölcsöt tíz nappal korábban kezdték szedni a megszokottnál.

Volt olyan termelő, aki menet közben állíttatta le a kombájnt, miután látta, hogy „ráfizetést" termel.
– A kedvezőtlen időjárás befolyásolta a ribizlitermést is – mondta a TÉSZ-elnök. – Rossz hatással volt az ültetvényekre a szárazság és a téli fagyok elmaradása is. Idén a fekete és a piros ribizli termésmennyisége is fele a tavalyinak. Az árak ugyan jobban alakultak, de semmiképpen sem emelkedtek duplájára. Éppen ezért a gazdák most még rosszabbul járnak, az árbevételük a 2006-osat sem éri el. Sajnos mondhatjuk, hogy az elmúlt évek után 2007 is katasztrofális lesz a ribizlitermelőknek.

Családi János hozzátette: a piros ribizli felvásárlási ára 60 forint körül alakul kilónként, a feketéé 100 forint felett lesz. Sok olyan ültetvény van azonban, ahol annyira kevés termett, hogy a szedés költségei sem térülnek meg. Volt olyan termelő, aki menet közben állíttatta le a kombájnt, miután látta, hogy „ráfizetést" termel.

– Elgondolkodtató, hogy a továbbiakban érdemes-e ribizlivel foglalkozni, hiszen negyedik éve veszteséges a termelés. Kérdés, hogy meddig bírják a termelők – jegyezte meg Családi János.

A piacról szólva kifejtette: a feldolgozók egyelőre nem vették tudomásul, hogy kevés lesz a ribizli. A szakember szerint amikor majd a lengyel ültetvényeken is véget ér a szezon, emelkedik itthon is a gyümölcs ára. Abból azonban már a magyar termelők kimaradnak, hiszen tárolni nem lehet.

Sokorai Gyula a tárnokréti határban közel négy hektárról szüretel idén ribizlit. „A termés gyenge, az ár valamivel jobb, de még nem ideális" – fogalmazott a Kisalföld érdeklődésére.

– Az időjárás sem volt jó, de én a fajtát is okolom a gyenge termés miatt. A Fertődi-11 nem vált be, már nem is értékesítik. Ráadásul a csütörtöki vihar az amúgy is gyenge termés harmadát már „leszüretelte". A tavalyi negyvenforintos árhoz képest persze jó a mostani 130 forint például a fekete ribizliért, de még mindig nem az igazi. A 200 forintot megközelítő ár már elfogadható lenne – mondta a tárnokréti gazda. Az ültetvényt azonban nem vágatja ki annak ellenére sem, hogy évek óta veszteséges a termelés. Egyrészt részt vesz az integrált termelésben, támogatást kap és ötéves szerződést írt alá. Másrészt ő bízik is a jövőben. Mint mondta, a kedvezőtlen tényezők egyszer csak elmúlnak.

Cs. Kovács Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százötven Pénzes együtt

A családtagok elmondása szerint, bár csak az első unokatestvérig írták össze a rokonságot, így is mintegy százötvenen gyűltek össze az egyedi sportpályán. Volt, aki most látta először rokonait. Tovább olvasom