Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 14°C | 24°C Még több cikk.

Részvényesként az unióban

Máté Imre író, költő Maglócán született, 1956 óta Münchenben él. A Magyarország 2000 tanácskozás tagjaként a természetes gazdálkodás lehetőségeiről írt tanulmányával gondolt szülőföldjére.
– Nem előzmény nélküli, hogy költő létemre a világ reális oldalával is foglalkozom, hiszen annak idején a Szabad Európa Rádióban gyakran szerepeltek gazdasági cikkeim. Aztán évtizedek múlva megértem, hogy a magyar parlamentben rendezett konferencián is kifejthettem nézeteimet a természetes gazdálkodás lehetőségeiről a Rába- és a Tóközben. Az elemzés középpontjában a természet- és az örökségvédelem, a vízgazdálkodás és az idegenforgalom áll – mondta érdeklődésünkre Máté Imre, aki szerint ez a tájrész az Európai Unióban nagyon is esélyes arra, hogy anyagilag és kulturálisan az elsők között legyen.

Tervek hosszú távra is

Máté Imre a térség célkitűzéseit három „egységre" osztotta. Rövid távon fontos, hogy visszaállítsák a Rába- és Tóközben található folyók, erek, csatornák, holtágak, lápi tavak eredeti állapotát és hasznosítsák azokat a természetes gazdálkodásban és a turisztikában. Középtávú feladatként a természetes – „apáink, nagyapáink módszere szerinti" – állattenyésztés és növénytermesztés, megfelelő állatfajok (például a szürke marha, a mangalica disznó, a bivaly, a racka juh) visszahonosítását jelölte meg. Hosszú távú tervként a régió ökotermékeinek feldolgozására létesített üzemek megépítését említette, illetve a termálvizek hasznosításához kapcsolódó fürdők minél teljesebb és hatékonyabb bekapcsolását az idegenforgalomba.

Összhang a természettel

– Természetes gazdálkodás csak akkor valósítható meg, ha sikerül a földművelést, az állattenyésztést és a vízgazdálkodást kölcsönhatásban és egyensúlyban tartani, és összehangolni a természetvédelemmel. Fontos szerepe lenne a faluturizmusnak, a biovendéglőknek és az ezekhez kapcsolódó néprajzi látványosságoknak, vízisport-lehetőségeknek. A megtermelt saját biotiszta termékek feldolgozása, saját márkák előállítása – például gyümölcslé-kombinációk – is részét képezné a természetes gazdálkodásnak, hasonlóképpen a biohal (a tájjellegű csík), hús, zöldség (uborka) és gyümölcs (szirti körte, fekete és fehér szeder) forgalomba hozatala, a lápi termékek (nád, gyékény, vessző) exportálása is.

Alkalmazható a terv

Máté Imre szerint nemcsak a termékek megtermelése, hanem azok feldolgozása, szállítása és árusítása is teremtene munkahelyeket.
– Az általam fölvázolt gazdálkodási terv alkalmazható a Rábaköz minden részlettájára, ahol az adottságok megfelelőek. Ez a vázlat arra szolgál, hogy ne a napszámosai, hanem részvényesei legyünk az uniónak. Ne őseink földjét adjuk el, hanem termékeinket, szolgáltatásainkat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Látványos utcafesztivál

Harmadszor rendeztek utcafesztivált és kirakodóvásárt Csorna központjában az elmúlt hétvégén.… Tovább olvasom