Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

Részecskegyorsító: százméteres mélységben az anyag titkairól

Csorna–Genf - Megyebeli fizikatanárok látogattak a közelmúltban Genfbe, az Európai Részecskefizikai Laboratóriumba (CERN). Tanultak, s az elemi részecskék titkait kutatták.
A CERN 1958 óta működik genfi székhellyel, tizenkét ország alapította. Ma húsz tagja van, köztük hazánk is. Fontos feladatának tartja, hogy a kutatói utánpótlást biztosítsa. A tehetségek felkutatásának és kinevelésének érdekében 2006-tól szerveznek olyan továbbképzéseket, melyeken középiskolai tanárok anyanyelvükön hallhatnak előadásokat és ismerkedhetnek meg a legfrissebb tudományos eredményekkel. Dr. Sükösd Csaba, a Műegyetem tanszékvezetője és dr. Jarosievitz Beáta középiskolai tanár szervezésében a közelmúltban negyvennégy fizika szakos pedagógus látogatott Genfbe. Megyénket Bekőné Wekszli Mária és Bekő János (Mosonmagyaróvár, Kossuth), Póda László, (Győr, Jedlik) és Szilágyiné Polgár Éva (Csorna, Hunyadi) képviselte.

Szilágyiné Polgár Éva elmondta: jó időpontban utaztak, hiszen most folyik az utóbbi évek legnagyobb kísérleti eszközének, az LHC-nek a beindítása.
Szilágyiné Polgár Éva a CNS nevű detektornál. A szerkezet alkatrészeinek gyártásában magyarok is közreműködtek.
Szilágyiné Polgár Éva a CNS nevű detektornál. A szerkezet alkatrészeinek gyártásában magyarok is közreműködtek.

Ez a Nagy Hadron Ütköztető 27 kilométer kerületű részecskegyorsító, 100 méterrel a föld felszíne alatt van Svájc és Franciaország területén.
A gyorsításhoz, ütköztetéshez kapcsolódó felszíni apparátus számítógépek segítségével figyeli a lent zajló eseményeket, keresve a választ a világegyetem kialakulásának kérdéseire és az anyag szerkezetére.

– Az elemi részecskék közül sokat sikerült már megfigyelni – beszélt szakmájába vágó kérdésekről a csornai fizikatanár. – A protonok belsejében lévő kvarkok létezésére is van kísérleti bizonyíték. A kvarkok közti kölcsönhatásokat is részecskék közvetítik. Ezek közül a Higgs-bozont szeretnék most megfigyelni.

Szilágyiné Polgár Éva elmondta: a hatalmas tudományos műhelyben több magyar kutató is van. A látogatók megnézhették a detektorokat, építhettek ködkamrát. Végeztek olyan kísérleteket, amelyeknek az eredményei helyfüggők. A víz forráspontját, nyomást, hátteret, radonkoncentrációt mértek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több ezer látogató naponta a fesztiválon

Kapuvár - A kapuvári gazdafesztivál szervezői jövőre szlovák és osztrák kiállítókat is várnak a… Tovább olvasom