Kisalföld logö

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 1°C Még több cikk.

Részben megvalósult az álom

Megújult a páli katolikus templom. A helyi egyházközség elhatározása nyomán 1999-ben kezdődött a rekonstrukció, vasárnap délután pedig Radó Tamás pápai prelátus megáldotta Isten kívül-belül megszépült hajlékát. Ám tennivaló lesz még az elkövetkező években is.
Radó Tamás atya megáldotta a megszépült templomot.
Néhány éve a páli katolikus egyházközség képviselői elhatározták, hogy hozzálátnak templomuk felújításához. A szervezőmunkát másokkal együtt Póczik András egyházközségiképviselő és világi polgármester vállalta, aki jó partnerre talált Tóth Miklós plébános személyében.

Az elhatározást tettek követték és két éve elkezdődött a nagy munka. Először eltávolították a belső vakolatot, rendbe hozatták a világítást és elkészítették a külső vízelvezető rendszert. Egy évvel később a belső vakolás és a sekrestye fűtésének korszerűsítése következett. Újabb egy esztendő elteltével kicserélték a tetőszerkezetet, idén pedig külső vakolásra, festésre, a toronyóra felújítására, díszburkolat készítésére és belső festésre került sor. Minderre mintegy 25 millió forintot költöttek, s az említett összeget vidékfejlesztési céltámogatásból, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma támogatásából, külföldi adományokból, kormánytámogatásból, a hívek adományából és a püspökség által adományozott pénzből fedezték.

Vasárnap délután Radó Tamás pápai prelátus ünnepi szentmise keretében megáldotta és felszentelte a megszépült templomot. „Álom. Igen, a mai nap egy dédelgetett álom megvalósulni látszó része. Hány és hány éve foglalkoztatott bennünket a gondolat, hogy a barokk korban épült, idén 360 éves templom megszépüljön és a kornak megfelelően kistelepülésünk ékköve legyen" – fogalmazott Póczik András polgármester a szentmise elején elmondott beszédében. Megköszönte mindazoknak, akik részt vettek a nagy munkában, kérte, továbbra is segítsenek, hogy az álom teljesen megvalósuljon.

Tennivaló ezek után is akad a templomban. Restaurálni kell a kupola freskóit, ki kell cserélni a padozatot, felújításra szorul az orgona, a szószék és az oltárok is. A becslések szerint erre a munkára körülbelül 10 millió forint és két esztendő szükségeltetik. A páliak állítják, ehhez is megteremtik a feltételeket.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dráguló szolgáltatás

A csornai önkormányzat legutóbbi ülésén döntés született a piactér értékesítéséről és a városi piac… Tovább olvasom