Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 25°C Még több cikk.

Repülőhajtómű segíti a munkát

Kapuvár – városi tulajdonú – útjainak tisztítására egy vállalkozó pályázott ebben a szezonban is. Munkájában a városháza nem talált kivetnivalót, viszont a lakosoktól több panasz érkezett.

Több SMS-üzenet is érkezett szerkesztőségünkbe, melyben a kapuváriak a város útjainak hótalanítását és jégtelenítését kifogásolták. Portálunk érdeklődésére kiderült: a polgármesteri hivatal pályázat útján jelöli ki a nyertes vállalkozót, aki rendelkezik minden, a tisztításhoz szükséges géppel.

– Az idei pályázatot szeptember 30-án írtuk ki, melyre ismét csak egy vállalkozó jelentkezett – mondta el lapunknak Kiss Gy. András, a kapuvári önkormányzat városgazdája. A város tulajdonában lévő utcák, terek, járdák és kerékpárutak tisztítását 1997 óta rendszeresen pályáztatja a városháza, azóta, amióta a városgazdálkodási vállalat megszűnt. Az elmúlt években rendre a babóti Kiss Géza vállalkozó nyerte el a megbízást. A város költségvetéséből évente 2,5–3 millió forintot fizetnek a tisztítási munkákért, ám Kiss Gy. András hangsúlyozta, nincs előre megbeszélt pénzügyi keret, az elvégzett munkát fizetik ki a vállalkozónak, aki még készenléti díjat sem számolhat fel.

– Előfordul, hogy éjjel kettőkor kell felkelniük a vállalkozónak és embereinek azért, hogy reggelre valamilyen szinten eltakarítsák a friss havat – mondta Kiss Gy. András. Az évente kifizetett összegből csak a 300 köbméter, gyengén sóval kevert homokra fizet az önkormányzat másfél millió forintot. A városháza illetékese elmondta, a pályázati feltételek között szerepel az a kitétel is, hogy az időjárás függvényében a vállalkozó gépeinek egy órán belül ki kell állniuk a kapuvári utakra. Általában négy munkagéppel dolgoznak, de ha szükség van rá, ennek a dupláját is biztosítja a babóti vállalkozó.

A pályázati feltételek között szerepel az a kitétel is, hogy az időjárás függvényében a vállalkozó gépeinek egy órán belül ki kell állniuk a kapuvári utakra.
A pályázati feltételek között szerepel az a kitétel is, hogy az időjárás függvényében a vállalkozó gépeinek egy órán belül ki kell állniuk a kapuvári utakra.

– Panasz mindig akad a munkára, hiszen akármennyi géppel dolgoznak is, letaposott hó bőven van a városban – tette hozzá Kiss Gy. András. Megjegyezte, olyan kritikával, amit a városháza jogosnak vélt volna, még nem találkoztak Kiss Géza munkájával kapcsolatban. Hozzátette: négy-öt évente van nagy tél a statisztikák szerint, de olyan még nem fordult elő, hogy teljesen ˝beállt˝ volna a kapuvári közlekedés. Ám volt olyan év is, amikor a babóti vállalkozó és minden embere 24 órán keresztül dolgozott a város útjainak tisztításán.

– A városháza illetékeseinek utasítására kezdünk meg bármilyen munkát – mondta a tisztítást végző vállalkozó. Kiss Géza hangsúlyozta, minden olyan géppel ki tud állni – a nagy Rába Steigertől kezdve a homlokrakodóig –, ami szükséges a leesett hó eltakarítására. Elmondása szerint még egy honvédségi MIG–21-es vadászgép hajtóművével is rendelkeznek, amivel bármelyik útszakasz felszárítható. Annyit azért megjegyzett, ez utóbbi gép 9000 liter kerozint ˝eszik˝ egy óra alatt.

– A takarítás sorrendjében első helyen a kerékpárutak és járdák állnak (Vitnyéd, a Diadal és a vasút felé), ezt követik a helyi buszjárat útvonalai, majd ezután tisztítják a város közútjait.

– Napjainkra elmondható, hogy minden ránk bízott út tisztított. Ám a hóeséseket követően nem jutunk el egyszerre mindenhova az utasítás után sem. Így előfordul, hogy az autók által letaposott és megfagyott hóréteget csak később tudjuk feltakarítani – mondta Kiss Géza.

Olvasóink írták

 • 7. b.zoli 2010. január 20. 19:57
  „azért 1 hét után csak sikerült letolni a pozsonyi utcát is . gratulálok!”
 • 6. omm 2010. január 16. 22:48
  „Pápán anno hasonló (annak is az elejére volt felszerelve) monstrummal olvasztották a havat a felszállópályáról:

  http://lh6.ggpht.com/_hVOW2U7K4-M/SnuOo32PL4I/AAAAAAABEHI/Gb9Fi1gaPfQ/s640/546u46rurthdfd.jpg

  A MÁV rendszeresíthetné, biztos nem lenne befagyott váltó :)

  http://lh5.ggpht.com/_hVOW2U7K4-M/SnuOokTPs9I/AAAAAAABEHA/T03i5vEArxY/s640/mig_blow.jpg”
 • 5. Akimegmondjahatudja 2010. január 16. 14:51
  „Egy picikét hadd javítsam a cikket......tehát a MIG 21 hajtóműve (a legrégebbi változat is) nem hiszem hogy 9000 litert fogyaszt....pontos adatok: 2470 l belső üa. tartály amely kiegészíthető egy 490 l póttartállyal.
  Következésképpen ha a 9000 l fogyasztana akkor negyed óra után már bajos lenne a leszállás.....
  Attól félek, hogy ez a 9000 l marketing fogás, ha egyszer valami olyan rendkívüli helyzet adódna, hogy az önkormányzat igényt tartana erre a szerkezetre akkor a Kiss Úr kiszámlázná ám szívfájdalom nélkül a 9000 l/órát....az pedig nem kevés Pengő!!! Figyelem T. Önkormányzat nem minden úgy van ám ahogy Kiss Úr számláz....másik Kiss Úrat pedig ( a Kiss Gy-t) én személy szerint sokat nem láttam a hóhelyzetben az utcán....pedig biztos nem annyit keres mint én.....nah mindegy!!! Mondjuk arra azért kiváncsi lennék, hogy mikor vetnék be ezt a szerkezetet, mert általában katonai (állandó készültséget adó) reptereken alkalmazzák....nah ez is mindegy!! Csak ez úgy kijött bocsika!!!”
 • 4. rafael 2010. január 15. 19:57
  „beszarás mik vannak...:-))))”
 • 3. 13.István 2010. január 15. 18:26
  „Mert a járdákat minden háztulajdonos ,ill lépcsőházi megbizott egyidőben kezdi takarítani!
  Ez mindig igy van a leglustább kiabál mert csúszik meg csúszni is fog mert ahó az csak ilyen!”
 • 2. kismisu666 2010. január 15. 17:18
  „MIG-21 es hajtómű:):):)mekkora buli lenne beüzemelni...pl sport utcába...autókról leégne festék meg ilyen apróságok...de nem lenne síkosság:):)”
 • 1. frenkycom 2010. január 14. 19:53
  „Hát.... végülis akinek van korcsolyája az "nem " panaszkodik....
  mert neki kánaán volt az idő.??!!???mindenhol lehetett korizni::S há ja.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bemutatkozik az MDF-jelölt

Csorna - Január 14-én, csütörtökön este hat órától lakossági fórumot tart a Magyar Demokrata Fórum a… Tovább olvasom