Kisalföld logö

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 12°C | 17°C Még több cikk.

Rendvédelmisek: Nem csak a pénzünket veszik el

"A választások előtt erről nem volt szó, nem ezt ígérték, ezért most kérjünk mi is új szavazólapot?"

Az államfő aláírta azt az alkotmánymódosítást, ami befolyásolja a rendvédelmisek nyugdíját. Az érintettek tiltakoznak és tisztességtelen „szerződésszegésről" beszélnek.

A nyugdíjas, de a korhatárt még el nem érő rendőrök, katonák, tűzoltók úgy érzik: a kormány „valamit elvesz tőlük", és nem csak az anyagi javakra gondolnak. Sok más mellett a 25–30 év tisztességét, a becsületes munkával eltöltött évtizedeket emlegetik. A Kisalföld által megkérdezett rendvédelmisek szerint a közvéleményt hergelik ellenük.

A kormány úgy tervezi, az 57. életévüket be nem töltő, szolgálati nyugdíjasokat „visszavezeti" a munka világába. Akik nyugdíjuk mellett nem dolgoznak és nem is akarnak, 16 százalékos adót fizetnek járadékukból a korhatár eléréséig. Azoknak, akik nyugdíjasként munkát vállalnak, választaniuk kell nyugdíj és munka között. A magánszektorban elhelyezkedők nyugdíja és jövedelme együtt adózik. Azoknak, akik az állami szektorban helyezkednek el, felfüggesztik a nyugdíj folyósítását. Az úgynevezett „visszafoglalkoztatottaknak", azaz a hivatásos állományba visszatérőknek a nyugdíjuknak megfelelő nettó bér jár. A szolgálatuk könnyített lesz. Heti 35 órás munkaidőben, túlmunkára sem kötelezhetők. A rokkantsági nyugállományban lévők egészségi állapotát felülvizsgálják.

Papp Imre egykori munkahelyén, a csornai laktanyában. Vállaltuk hivatásunkat annak minden előnyével és hátrányával együtt – mondja a nyugdíjas alezredes.
Papp Imre egykori munkahelyén, a csornai laktanyában. Vállaltuk hivatásunkat annak minden előnyével és hátrányával együtt – mondja a nyugdíjas alezredes.


Az érintett rábaközi nyugdíjasok szerint nem korrekt az eljárás. Papp Imre nyugdíjas határőr alezredes úgy látja: ha a kormány szerint nem jó a korkedvezményes rendszer, változtasson rajta. De ne visszamenőleg.
– Annak idején kollégáimmal vállaltuk hivatásunkat minden előnyével, kötöttségével és hátrányával együtt. Amikor felszereltünk, az állam garantálta a feltételeket, többek között a korkedvezményes nyugdíjat is – fejtette ki véleményét. – Törvény biztosította a jogainkat, ahogy előírta a kötelességeinket is. Abban sem vagyok biztos, hogy anyagilag megéri az államnak az intézkedés. Ha azonban valamiféle bosszú, vagy politikai üzenete van, akkor meg nagy baklövésnek tartom. Akik ugyanis a közelmúltban mentek nyugdíjba korkedvezménnyel, nagyon csekély időt dolgoztak a rendszerváltás előtt. Őket „lekádárhuszározni" komoly politikai hiba. Ám akik jórészt a múlt rendszerben szolgáltak, ők sem politikai feladatokat láttak el, hanem a közrendre ügyeltek, a határt, a hazát védték vagy égő házakból mentettek embereket. Egyfajta társadalmi hergelést érzékelek, hiszen úgy állítanak be bennünket, mint akik nem dolgoztak meg becsületesen a pénzükért.

Kovács Tibor nyugdíjas rendőr főtörzszászlós a csornai kapitányság baleseti helyszínelője, vizsgálója volt. Felháborodva mondta el véleményét: gusztustalan és etikátlan az eljárás.

– Alig egy éve a Fidesz a nyugdíjasok támogatását hirdette. Most visszamenőleg több ezer család anyagi biztonságát veszélyezteti. A választások előtt erről nem volt szó, nem ezt ígérték, ezért most kérjünk mi is új szavazólapot? Nem hiszem, hogy ismét ezt a kormányt támogatnám szavazatommal. Jelenleg ugyanis úgy néz ki, hogy csak a szolgálatos rendőr a rendőr, a nyugdíjas nem számít. Úgy érzem, megérdemeltem a korkedvezményt. Próbálja ki valaki, mit jelent közel három évtizeden keresztül baleseti helyszínekre járni, átélni a tragédiákat, szörnyűségeket, a pszichés hatásokat – sorolta ellenérveit Kovács Tibor.

Egy, a neve elhallgatását kérő rendőr arról beszélt a Kisalföldnek, hogy ő inkább adót fizet a nyugdíjából, mint hogy visszamenjen dolgozni.

– Mi lesz velem, ha valaki kitalálja, hogy nem jól dolgozom vagy esetleg hibát követek el és kirúgnak. Se nyugdíjam, se fizetésem nem lesz? Az ember nyugdíjasként berendezkedett egy bizonyos életformára. Sokan hitelt vettek fel a biztos jövedelemre. Családok anyagi biztonsága kerülhet veszélybe, de bízom benne, hogy ez a törvény valamelyik fórumon, ha kell, az unió előtt, de megbukik. Jogállamban ugyanis ilyen még biztosan nem történt – fogalmazott a nyugdíjas rendőr.

Korkedvezmény külföldön

Németországban a rendvédelmi dolgozók az általános nyugdíjkorhatárnál öt évvel korábban mehetnek nyugdíjba. Ausztriában a nyugdíjkorhatár 65 év, a rendőrségi állomány Ausztriában alig egy-két évvel megy el korábban nyugdíjba. Franciaországban teljes összegű nyugdíjra csak azok számíthatnak, akik legalább 37,5 év munkaviszonnyal rendelkeznek, ám ez a jogi előírás 2012-től 41 évre módosul. A rendőrök már 50 évesen nyugdíjba mehetnek azzal a megkötéssel, hogy nem kapnak teljes összegű nyugdíjellátást.

Lengyelországban a rendőrségi munkavállalók – életkorra való tekintet nélkül – 15 évi szolgálati idő után dönthetnek úgy, hogy korengedményes nyugdíjba vonulnak, igaz, ennek összege 15 év szolgálati idő után maximum a havi átlagjövedelem 40 százaléka lehet. Szlovákiában a korkedvezményes szolgálati nyugdíj 15 évi munka után jár a rendőröknek, ám ez csak a havi átlagbérük 30 százaléka lehet.


Olvasóink írták

132 hozzászólás
 • 132. booo 2011. július 04. 20:47
  „Az interneten keresgéltem és véletlenül jutottam erre az oldalra ahol viszontláthatom régi kiképzőmet és a csornai laktanyát, ahol 1991-92-ben voltam útlevélkezelő kiképzésen. Hírtelen Papp úr képe jelent meg a google képei között, nagyon megörültem, erre nem számoltam! Akkor mint százados volt és én voltam többek közt az a 10 napos katona aki gyorsan le szakaszvezetőzte Papp urat. Emlékszem rá, elmosolyodott, de nem kaptunk büntetést. Más a rangjelek összekeveréséért fél napig verte a vigyázmenetet a laktanya közepén. Meleg szívvel gondolok vissza azokra a -utúlag már szép és nosztalgikus- 3 hónapra.
  Jó egészséget kívánok Papp úrnak ! Egy ex sorállományú katona Hódmezővásárhelyről!”
 • 131. Sagíttarius 2011. június 22. 07:29
  „http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=V0M_N8nfg10
  Ezt maga a király mondja, lehet szaván kéne fogni?”
 • 130. Jerry 2011. június 20. 22:00
  „Cloeon_dipterum Annál azért többre tartom magamat, hogy rendőrnek menjek! Akkor miért kel irigyelned tőlük a nyugdíjat? Dolgozzatok ingyenélő(sködő) rendőrök! Látom, azt sem tudod, hogy mit dolgozik egy rendőr. Remélem,azért lesz olyan "ingyenélő" aki majd megfogadja tanácsos, és dolgozni kezd,aminek során téged fog előszőr megbirságolni 300.000 Ft -ra egy biztonsági övért.Aztán mehetsz panaszra, igy jártál.A rendőr csak dolgozik,amit másnak sem ártana, sületlen beírások helyett.”
 • 129. Star-Spangled 2011. június 20. 18:45
  „#120, tovari!!!!! Figyi cimbi,en azert vagyok "nagyon ciki" mert a FIDESZ banda MSZMP-s volt???????
  KIt erdekel a FIDESZ!!!!! Magyar vagyok,nem hazaarulo!!!!!!!!”
 • 128. durva 2011. június 19. 21:13
  „127. Cloeon_dipterum 2011.06.19. 13:39

  126. durva 2011.06.19. 13:34
  Annál azért többre tartom magamat, hogy rendőrnek menjek!

  akkor legyen nagyon büszke a hozzá szólásához ! kíváncsi lennék ha magának azt mondanák, hogy visszamenőleg adjon a fizetéséből X összeget! ez pont olyan nem ? nekik azt vették el amire felesküdtek és alá írtak ! maga alá ír egy szerződést amiben X összeg van írva de hó elején csak Y kap belőle! Mit fog szólni? Ezek vagyunk mi Magyarok irigyek, ugye vállalni semmit csak irigykedni !!! Én pld. azt adóztatnám aki külföldön dolgozik de itthon az én vagy más adóján meg él ! Nem de ?”
 • 127. Cloeon_dipterum 2011. június 19. 13:39
  „126. durva 2011.06.19. 13:34
  Annál azért többre tartom magamat, hogy rendőrnek menjek!”
 • 126. durva 2011. június 19. 13:34
  „Ezek után a hozzá szólások után javaslom a kedves rendőröknek, hogy július 1. után alkalmazzák a 300.000 Ft os büntetéseket a kedves hozzá szólókon és majd akkor tudják miért utálják Őket. Sajnálom őket !!!!!
  125. Cloeon_dipterum 2011.06.19. 04:51

  Dolgozzatok ingyenélő(sködő) rendőrök!

  El lehetett volna menni rendőrnek vagy tűzoltónak, de gondolom nincs isi hozzá ugye ??”
 • 125. Cloeon_dipterum 2011. június 19. 04:51
  „Dolgozzatok ingyenélő(sködő) rendőrök!”
 • 124. blaze 2011. június 18. 12:52
  „"Egy, a neve elhallgatását kérő rendőr arról beszélt a Kisalföldnek, hogy ő inkább adót fizet a nyugdíjából, mint hogy visszamenjen dolgozni.

  - Mi lesz velem, ha valaki kitalálja, hogy nem jól dolgozom vagy esetleg hibát követek el és kirúgnak. Se nyugdíjam, se fizetésem nem lesz?"

  Ugye-ugye, pedig szerintetek a termelő szektorban leányálom dolgozni. Itt aztán semmi megterhelő, semmi stressz, semmi hajtás... Csak nálatok...
  Egyébként a Fidesz a nagy többségnél ezzel csak népszerűbb lesz, hogy megvonja az igazságtalan kiváltságokat!”
 • 123. vadgesztenye 2011. június 18. 08:44
  „110.sagitarius
  111.Sagittarius
  115.Sagítarius
  119.Sagíttarius
  ????????????????????????????????????”
 • 122. tovari 2011. június 17. 19:06
  „Kicsihuszárok nézzétek mit találtam nektek: /megy a többi listához, mert AHA annyira szereti ezt a listát :)/
  http://www.hirtv.hu/belfold/?article_hid=187506

  A rendszerváltás óta nem volt rá példa, hogy az embereket úgy becsapták, félrevezették, mint most - jelentette ki a Lánchíd Rádióban Orbán Viktor. A Fidesz elnöke elmondta, hogy mindez annak köszönhető, hogy a jelenlegi kabinet demokráciafelfogás az, hogy "az emberek arra valók, hogy négyévente elmenjenek szavazni, bedobják a szavazócédulát, aztán csönd, a kormány pedig azt csinál, amit csak akar. Egypártrendszerű logika szerint gondolkodnak, csak kényszerűen tudomásul veszi, hogy több párt van. Szavazógépeknek tekintik a választókat, akik négy évente szívességet tesznek a politikusoknak" - mondta.
  stb stb

  gyarapodik a lista:
  http://www.hirtv.hu/belfold/?article_hid=187506
  http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=69545
  http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=69546
  http://www.youtube.com/watch?v=89TAsGkSDhM
  http://www.youtube.com/watch?v=dCJFdTC5YPE”
 • 121. árnyék 2011. június 17. 08:50
  „Tisztelt 119. Sagíttarius
  Amit le sem adtak , hogyan lehet visszavonni? Meggyőződésem, hogy félve a 2006. évi tulkapások megtorlásától, kevesen szavaztak 2010.-ben a FIDESZ-re.
  Ugy hogy, csak nyugi!!”
 • 120. tovari 2011. június 17. 05:46
  „118. Star-Spangled , mondod te amikor az egész fidesz vezérkar volt mszmp-s és ügynökökből áll?
  Nagyon vicces vagy, vagy inkább ciki, nagyon ciki :D”
 • 119. Sagíttarius 2011. június 17. 05:43
  „Budapesten legalább tízezren tüntettek a korkedvezményes nyugdíjak visszamenőleges megszüntetése ellen, legalább 20 ezren vonták vissza a Fideszre leadott voksukat, a legtöbb megyeszékhelyen pedig autós felvonulásokkal tiltakoztak a szakszervezetek a kormány lépései ellen. index.hu

  Hol vannak a tegnapi kárörvendő fideszhuszárok? Akik szerint nem lesz senki sem a tüntetésen
  Ideje leszállni a magaslóról, mert nagyot fogtok esni”
 • 118. Star-Spangled 2011. június 17. 00:19
  „moderálva”
 • 117. lutyika007 2011. június 17. 00:00
  „"Őket ,,lekádárhuszározni" komoly politikai hiba. Ám akik jórészt a múlt rendszerben szolgáltak, ők sem politikai feladatokat láttak el, hanem a közrendre ügyeltek, a határt, a hazát védték"

  Te ..... Papp elvtárs, hát mit csináltál? Kitől védted a hazát Csornán???? <moderálva..>
  Szánalmas!”
 • 116. Star-Spangled 2011. június 16. 23:38
  „Olyan vagy mint a szakadt-lemez!!!!!”
 • 115. Sagítarius 2011. június 16. 21:25
  „Azt nem értem, ha ennyire irigylitek a rendőr és tűzoltó szakmát, miért nem jelentkeztek?
  Az külön szép, ahogy a fideszhuszarok meg akarják szabni, hogy ki milyen szakállt viseljen /lásd lejjebb/
  A következő mi lesz, sárga csillagot kell felvenni aki nem fidesz talpnyaló?”
 • 114. lutyika007 2011. június 16. 19:49
  „Ez megint a kisvadföldre jellemző ,naprakész hírek a Rábaköz oldalon! De mi van Kisbaboton????????????”
 • 113. tovari 2011. június 16. 19:19
  „miaz seggi néha kibugygan az igazság belőled, amit aztán gyorsan meg is cáfolsz?
  jött a telefon, hogy pénzbüntit kapsz az igaz szóért :D”
132 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Díszpolgár lett a ˝jó kapitalista˝

Szalay Antalt díszpolgári címmel tüntette ki a hét végén Beled. A Provertha cég tulajdonosa és … Tovább olvasom