Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Rendőrségi tanácsok a Nyugdíjas Akadémián

A Csornai kistérség Nyugdíjas Akadémiáján szerdán egy mindennapi problémáról, az időseket érintő bűncselekményekről tartottak előadást a megyei rendőr-főkapitányság munkatársai, melyben hangsúlyozták: a legtöbb bűneset megelőzhető.

 „Első az otthonunk védelme. Megfelelő kerítés, kapu, zárt utcaajtó, biztonságos bejárati ajtó, nyílászárók, mind alapvetőek."
Szabó Csaba
A Csornai Kistérségi Társulás rendezvényén Kocsis Tünde alezredes, a megyei kapitányság szóvivője köszöntötte a résztvevőket. Kérte, az elhangzottakat adják tovább családtagjaiknak, barátaiknak, szomszédjaiknak. Szabó Csaba főhadnagy kisfilmekkel mutatta be, miként válhat valaki áldozattá, sértetté. Elöljáróban kijelentette: az idősek potenciális áldozatok. Azért, mert megbíznak az idegenekben, készpénzt tartanak otthon, figyelmük könnyebben elterelhető. Előadásában a különféle bűnelkövetési módokat vázolta.

– Nagyon fontos, hogy mindent tegyünk meg azért, hogy ne váljunk áldozattá. Első az otthonunk védelme. Megfelelő kerítés, kapu, zárt utcaajtó, biztonságos bejárati ajtó, nyílászárók, mind alapvetőek. Az egyéb biztonsági berendezések, eszközök persze anyagi lehetőségeinktől függenek. De a biztonságtechnikára fordított összeg nem kidobott pénz – hangsúlyozta Szabó Csaba. Mint mondta, gyakran egy olcsó, ezerforintos berendezés is sokat jelenthet. Például egy elektromos ajtóék, ami hangot ad, amikor illetéktelenek nyitják ki azt.

A nyugdíjas hallgatók ezúttal a korosztályukat leginkább érintő bűncselekményekkel ismerkedhettek meg.
A nyugdíjas hallgatók ezúttal a korosztályukat leginkább érintő bűncselekményekkel ismerkedhettek meg.


A főhadnagy arról is beszélt, hogy az esetek többségében a tolvajt az alkalom szüli. A nyitva hagyott ajtó, ablakok, de egy hirdetési újságokkal megtömött postaláda is vonzzák a bűnözőket. Például a besurranó tolvajokat, akik néhány perc alatt képesek átkutatni a lakást, vagy elegendő nekik, ha csak az előszobában hagyott kabátokat forgatják ki. Gyakran fordul elő az is, hogy a téli szellőztetést kihasználva az ablakon keresztül jutnak be az otthonokba.

Szabó Csaba a gyakori bűnesetek között említette az úgynevezett trükkös csalásokat. Az elkövetők valamilyen indokkal férkőznek az idősek bizalmába és figyelmüket elterelve szabadítják meg őket pénzüktől, értékeiktől.

Szabó Csaba főhadnagy
Szabó Csaba főhadnagy


A kistérségi akadémia hallgatói tegnap egy, a korábbiaknál prózaibb témában bővíthették ismereteiket. Mégis érdemes az elhangzottakat megfogadni, mivel otthonaik, értékeik biztonságáról volt szó.

Olvasóink írták

  • 1. TLF 2011. december 09. 05:29
    „Ha igaz a hír akkor tűzvédelmi oktatást is kell ilyen fórumokon tartani!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálbüntetést kértek a ˝fasiszta fenevadra˝

A csornai forradalmi vezető letartóztatásával kezdődtek az 1956-os megtorlások megyénkben. Tovább olvasom