Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Rendhagyó tanóra 56 évfordulóján

Dr. Kiss Jenő professzor, a település díszpolgára volt az ünnepi szónok Mihályiban, az ’56-os forradalom emlékére tartott megemlékezésen.

A rendhagyó történelemórán a professzor kemény szavakkal illette a forradalom leveréséért felelős Kádár-rendszert.

Csitei Gábor polgármester és a helyi általános iskolások megnyitójával kezdődött szombat este a település ünnepsége. Az 1956-os forradalomra Mihályi díszpolgára, dr. Kiss Jenő professzor emlékezett. Beszédének elején kijelentette, rendhagyó történelemóra keretében emlékezik hazánk történelmének legszebb, egyben legszomorúbb eseményeire.

A nemzeti ünnepek sosem a múltnak szólnak, a jelenben is szükségünk van ’56 üzenetére – mondta a professzor. Hangsúlyozta, a forradalom nagyszerűsége éppen spontaneitásában rejlik, hiszen 1956. október 22-én még senki nem tudta, hogy másnap történelmi pillanatokat él át Magyarország. – A szovjet titkosszolgálatnak csak sejtései voltak arról, hogy lehet nálunk valami, a következő napokban annyira várt amerikaiak még ennyit sem tudtak – mondta előadásában Mihályi díszpolgára. – Olyan erkölcsi értékek szabadultak fel azokban a napokban, melyeket akkorra elfelejtettek az emberek és ezekre napjainkban is szükség lenne – tette hozzá.

A professzor kijelentette, a forradalmárok elképzeléseiben olyan Magyarország képe villant fel, ahol többpártrendszer és élhető hétköznapok lehetnek, ám november elejére mindenki tudta, hogy a nagyhatalmi paktumok miatt a szovjetek – hazai segítőikkel – kíméletlenül leverik a forradalmat.

A forradalmat leverő Kádár János és társai felelősek több száz ember kivégzéséért, ami súlyosabb tett volt még a Haynau-féle ’49-es borzalmaknál is – mondta Kiss Jenő professzor. Véleménye szerint a vérben fogant Kádár-rendszer csak onnantól állhatott fel, amikor szovjet fegyverek álltak a háta mögött. Ezek kivonulásával a rendszer is megszűnt.

Az 1956-os forradalom napjainknak szóló üzenete az, hogy egy kis nép összefogva megoldhatja nagy nemzeti problémáit is – mondta mihályi beszédében Kiss Jenő professzor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

1956-os megemlékezés Kapuváron - Galéria

Nézze meg a kapuvári ünnepi megemlékezést fotókon! Tovább olvasom