Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Rendeződött a Dőry-kastély sorsa

A mihályi kastélyszálló továbbra is várja vendégeit. Úgy tűnik, jó időre megmenekült a bezárástól. Az üzemeltetők komoly tervekkel láttak munkához: nem kizárt a szénsavkezelésre épülő gyógyturizmus sem.
A mihályi Dőry-kastély jövője úgy tűnik, biztosítva van.
Úgy tűnik, hosszabb időre rendeződött a mihályi Dőry-kastély sorsa. Legalábbis erről számolt be Bella Ernő, a bérlő-beruházó által megbízott igazgató. A befektetőnek további tervei is vannak az állami tulajdonban lévő ingatlannal. Igaz, ezeknek a kastély műemlék jellege korlátokat szab.
A közelmúltban a Kisalföld többször foglalkozott a mihályi Dőry-kastély sorsával. Idén februárban a bezárás veszélye fenyegette a szállodát, ám legutóbb, május 11-én Imre János, a Miniszterelnökség Központi Üdülési és Oktatási Főigazgatóságának főigazgatója jó hírrel szolgált. Bérbe adták az ingatlant és a bérlő átvette a személyzetet is, így egy embert sem kellett elküldeni.

Ezúttal a jelenről és a tervekről beszélt a meghívottak előtt Bella Ernő igazgató.

– Nyáron már rendszeresen fogadtunk vendégeket, együttműködtünk például a Nagycsaládos Egyesülettel. Pk turnusokban utaztatták hozzánk tagjaikat – mondta Bella Ernő. – Szívesen adunk helyet ezenkívül oktatásoknak, továbbképzéseknek akár szállás biztosításával is, de az elmúlt hónapokban szerveztünk sporttáborokat és tenisztanfolyamot is. Kialakulóban van a kapcsolat a fertődi zeneiskolával. Ennek jegyében november 22-én például közös Katalin-bált rendezünk.

A beruházónak komoly tervei vannak az épülettel, ám mielőtt bármihez is hozzáfognának, egyeztetniük kell a műemlékeket felügyelő hatósággal. Szeretnék elvégezni a külső rekonstrukciót, újravakolni a homlokzatot, a falakat, és helyrehozni a tetőzetet is.

Elsősorban a szolgáltatások bővítésére helyezik a hangsúlyt: szoláriumot, szaunát építenének, és ha minden jól alakul, hamarosan a szénsavkezeléses gyógyüdültetés is elérhető lesz Mihályiban. A kastélyszállóban egyébként az igazgatón kívül tízen dolgoznak, mindannyian helybeliek.

Pap Lajosné, a település polgármestere igazi sikernek tartja, hogy végül mégsem került lakat a kastély ajtajára.

– Sokat harcoltunk, hogy a bezárást elkerüljük, és úgy tűnik, nem eredménytelenül. A falunak mindenképpen előny, ha élet van a falakon belül, hiszen a látogatók megismerik a községet és az sem elhanyagolható, hogy mihályiakat foglalkoztatnak – mondta Pap Lajosné, majd hozzátette: az önkormányzat úgy támogatja a beruházást, hogy az interneten hirdeti a kastély által nyújtott szolgáltatásokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújulnak a másfél évszázados házak

Bogyoszlón évtizedekkel ezelőtt még seregnyi XIX. századi ház hirdette a hajdani rábaközi… Tovább olvasom