Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Rendezett a vági marhatelep

Egy olvasói SMS szerint a Dózsa szövetkezet vági növendékmarha- telepén elképesztő állapotok uralkodnak

Egy olvasói SMS szerint a Dózsa szövetkezet vági növendékmarha- telepén elképesztő állapotok uralkodnak: a dolgozóknak nincs kézmosási lehetőségük, sőt, ivóvíz és WC sem. „Télen a mínuszokban (–20 fok) melegedési lehetőségük sem volt tüzelő hiányában!" – állítja „Maszat". A helyszínen járva mást tapasztaltunk.

A Dózsa szövetkezet vági telepén a Kisalföldet Tóth László, a társaság főállattenyésztője kalauzolta. A szakember elöljáróban elmondta: a majorban 150 növendékmarhát tartanak, a jószágra két dolgozó felügyel, napi váltásban.

– A szövetkezetben összesen 75-en dolgozunk, ezen a telepen elegendő a két gondozó. Vágon csupán 15 növendéket tartunk, a nagyobb istállók Szanyban vannak, az itteniekkel együtt a szarvasmarha-állomány létszáma 800 – tájékoztatott Tóth László. – Az állattenyésztés jelenleg országosan sincs jó helyzetben, mi is gondokkal küszködünk, de a megfelelő körülményeket biztosítjuk munkatársainknak. Az SMS-ben leírtak nem igazak, rágalmak, vélhetően egy rosszakarónk fogalmazta meg a vádakat.

A főállattenyésztő igaza bizonyítására először a telepet mutatta meg. A látvány valóban nem az üzenetben leírtakat tükrözi. Az állatokon látszik, hogy gondozottak, jól tápláltak, takarmány van bőven és a renddel kapcsolatban sem lehet kifogást emelni. Az irodaépület szociális helyiségei, ha nincs is patyolattisztaság, de mindenképpen alkalmasak arra, hogy a munka után megmosakodjon, lefürödjön a gondozó. Tóth László még a meleg vizes csapot is megnyitja, hogy mutassa: van kézmosási lehetőség, sőt, külön „gumicsizmamosó" helyiséget is alakítottak ki annak idején, ami most is működik. Az irodában vaskályha áll, teletömve tüzelővel, nyilván az elmúlt napok időjárása nem tette szükségessé, hogy alágyújtsanak. Az épület mellett halomban áll a tűzifa, mellette szalagfűrész, tehát a téli mínuszokban sem kell fagyoskodniuk a telep dolgozóinak. Kalauzunk utoljára még a szénraktárat mutatja meg, ahol, ha nem is sok, de szintén van tüzelő.

„ Nagyon sok ellenőrzést tartanak nálunk különböző szakhatóságok, így meg sem tehetnénk, hogy úgynevezett elképesztő állapotok uralkodjanak a telepen. Ráadásul munkatársaim sokat nem tudnak az irodában időzni, hiszen van munkájuk az állatokkal elég" – tette hozzá Tóth László főállattenyésztő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A földtulajdonosok nem ellenzik a szélerőműveket

A Rábaközben is egyre több településen vetődött fel szélerőműparkok építésének gondolata. A beruházók a községi vezetőkkel egyezkedtek és a földtulajdonosokat is megkeresték. Az elképzelések szerint többek között a kapuvári, a bágyogszováti, a rábapordányi, a Dél-Rábaközben pedig a ciráki, a gyórói, a dénesfai és a répceszemerei határban foroghatnak a lapátok. Tovább olvasom