Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Rendes utak nélkül nem lesz befektető Rábaközben

Vápár József konzul szerint 2014–15-ben érhetjük el a válság előtti gazdasági szintet. A Rábaközről úgy véli, amíg nincs rendes közlekedési infrastruktúra, addig nem lehet befektetőkre várni.

A kapuvári születésű Vápár József esseni (Németország) gazdasági konzul a minap szülővárosában a hazai külföldi befektetésekről beszélt. Elöljáróban kijelentette, Magyarország tízéves előnyét vesztette el az utóbbi években. Hangsúlyozta, a hatvanmilliárdnyi eurós külföldi működő tőke egynegyede Németországból származik (közel ötezer cég). Meglepő módon a hollandok a másodikok és utánuk jönnek az osztrák vállalatok.

A külföldi befektetők első kérdése mindig az, hogy a célország mennyi támogatást ad a letelepedni szándékozónak. Ennek mértéke harminc és ötven százalék között mozog. Ez országrészenként is eltérő, megyénk harminc százalékot ad, az ország keleti felében nem ritka az ötven százalék sem. 

Vápár József
Vápár József

Megyénk nem túl jó helyzetben van, hiszen a befektetőket hazánk elmaradottabb régióiba irányítják. A szakember szerint a befektetők a közlekedési és hírközlési infrastruktúrát keresik először, aztán a megfelelő számú munkaerőt. Ám a ˝komoly˝ feltételek mellett előfordultak sajátos szempontok is: például egy japán cég oda települt, ahol közel volt a golfpálya.

A szakember szerint a befektetők a közlekedési és hírközlési infrastruktúrát keresik először, aztán a megfelelő számú munkaerőt.
– Kapuvár és a Rábaköz azért van nehéz helyzetben, hiszen az autópálya messze van, a főutak minősége pedig messze nem a kívánatos – jelentette ki. Azt azonban hozzátette, a kis és közepes cégekre viszont érdemes lenne Kapuvárnak is figyelnie, hiszen a következő években újabb befektetési hullám indulhat Németországból. A német gazdaság 2013-ban érheti el a 2008-as, válság előtti szintet, hazánk gazdasága ezt pár év késéssel követi. A válságról elmondta, a magyar export tizenöt százalékot, az import harminc százalékot zuhant.

Olvasóink írták

  • 2. turtle 2010. április 03. 18:11
    „Szerintem meg nincs igaza,mert sem Szany sem pedig Fertőd felé sincsenek jó minőségű utak. Szany felé egyenesen gyalázatos az út minden irányban. Mégis jelentős befektetők vannak. (Szany:Interfa ,Fertőd:Velux)”
  • 1. Goldman 2010. március 31. 20:58
    „Tökéletesen igaza van.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Támogatott úszásoktatás fehértói és enesei óvodásoknak

Az enesei ovisoknak tizenkilenc éve szerveznek rendszeres úszásoktatást. Idén a győri sátras… Tovább olvasom