Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Remény új óvoda építésére – pályázattal

Farád - Úgy tűnik, van némi remény, hogy Farádon új óvoda épüljön az aládúcolt régi helyett. Igaz, pályázati támogatást még nem nyertek és egyelőre a hozzá szükséges önerőt sem sikerült előteremteni. Farádon évek óta gondot okoz a több mint 130 éves óvodaépület állapota.
A helyzet komolyságát jelzi, hogy biztonsági okokból alá kellett dúcolni az épületet. Ám ez csak ideiglenes megoldás, hisz az épület minden eleme elavult.

Óvoda: Kívülről is megkopott az épület.

– A dúcolást az abszolút biztonság érdekében kellett elvégezni, mivel ahol gyerekek, s egyáltalán emberek tartózkodnak, a legkisebb veszélyhelyzet sem engedhető meg – vélekedett Tompos Béla polgármester, aki szerint mindemellett kicsi, korszerűtlen és nedves is az épület, mindenképpen új kell helyette. A település vezetője úgy látja, hogy a korábbiakkal ellentétben most van némi remény, hiszen kilencvenszázalékos támogatásra, tízszázalékos önerő mellett lehet pályázni.

A tervezés már megkezdődött és kiválasztották az építkezés helyszínét is. Ez a jelenlegi óvoda mögötti rész, ahol zöldterületet és parkolóhelyet is kialakítanak. Ehhez azonban vásárolni kell egy húsz méter széles telket. Tompos Béla elmondta: Farád népessége, ha lassan is, de gyarapodik, ezért egy nagy – négy- vagy öttermes – óvodaépületet szeretnének. S mivel az óvoda konyhája is felújításra szorul, praktikusan azt is az új épületben helyezik el, csakúgy, mint a hatvan férőhelyes ebédlőt. A tervezéskor figyelembe veszik, hogy szükség esetén beépíthető legyen a tetőtér is. Az előzetes számítások alapján a beruházás költsége eléri a 80–100 millió forintot.

– Az önrész egyelőre nem áll rendelkezésünkre, de az is fontos, hogy a kormányzati támogatás csökkenése ellenére a különböző ésszerűsítésekkel az idén is sikerült talpon maradnunk. Természetesen azon leszünk, hogy a saját erőt előteremtsük – tette hozzá a polgármester.

Tompos Béla jelezte: szeretnék értékesíteni az úgynevezett kisiskolát, ám eddig csak érdeklődők jelentkeztek, vevők nem.

A középső csoportosok egyelőre a megszokott helyen.

Hamarosan elkészíttetik a település rendezési tervét, amelyhez megvan a kellő összeg. Ez ügyben a közeljövőben közmeghallgatást tartanak.
– A legizgalmasabb kérdésnek azt tartom, hogy mekkora legyen a faluban a legkisebb beépíthető telek. Farád egyik nagy értéke, hogy egykoron nagy telkek alakultak ki, mivel gazdálkodó emberek lakták a falut. Meggyőződésem, hogy ezt az állapotot kellene megőrizni a jövőben is – nyilatkozta Farád polgármestere.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A lóbarátok és a nebulók osztoznak a Medosz pályán

Kapuvár - A város képviselő-testülete meghallgatta a munkaerő-piaci beszámolót, döntött több… Tovább olvasom