Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Rekordokat döntöget a burgonya ára

A piacon hiány van krumpliból. ez az árán is megmutatkoziik: 80 forint körül alakul a burgonya ára idén.
Az idei évben hiány van burgonyából a nagykereskedelmi piacon. Ezért akik kitartóak voltak és az elmúlt esztendők rossz tapasztalatai ellenére sem hagytak fel a termeléssel, jó árat kaphatnak a termésért. Kilója nyolcvan forint körül mozog.

A Hanság–Fertő Menti Termelői Értékesítő Szövetkezet (TÉSZ) tagjai ötven hektáron foglalkoznak krumplival. Családi János, a TÉSZ elnöke arról számolt be a Kisalföldnek, hogy az elmúlt három év veszteségei némiképpen kompenzálódnak.

– Az elmúlt három év igencsak rossz volt a krumplitermelők szempontjából – kezdte Családi János. – Sokan döntöttek úgy, nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is, hogy felhagynak a termeléssel. Három veszteséges esztendővel a hátuk mögött ezen nem is lehet csodálkozni. Idén viszont hiányhelyzet alakult ki, keresik a burgonyát. Olyan rekordokat döntöget a felvásárlási ár, ami máskor csak márciusban és áprilisban tapasztalható.
„ A nagykereskedelmi ár 80 forin
t körül mozog kilónként. Tapasztalatom szerint a profi termelők jó termést értek el, 400–500 mázsát hektáronként, de a kisebbek is felszedték a 200–250 mázsát."

Családi János fontosnak tartotta megemlíteni: ne gondolja senki, hogy a krumplisok „aratnak", hiszen csak arról van szó, hogy az elmúlt három év bevételkiesése most kompenzálódik. A TÉSZ-elnök elmondta: elsősorban nem a multihálózatok keresik a krumplit, hanem azok a nagykereskedők, akik mindig a „húzóárut" vásárolják fel.

– A termesztés szempontjából az lenne szerencsés, ha egy állandó termelői kör alakulna ki. Akkor lenne kiszámítható a piac alakulása és a felvásárlási ár – jegyezte meg a szakember.
Ezzel szemben a „hűséges" krumplitermelők attól tartanak, hogy az idei év sikere miatt nő a termelés jövőre. Felkészültek rá, hogy 2007-ben megint csak nem lesz ára a burgonyának, hiszen sokan most „kaptak vérszemet". Azaz hatalmas területeket készítenek elő. Mint mondják, Magyarországon sajnos az a szokás, hogy ha valamiből egyik éven hiány van és jó áron lehet értékesíteni, akkor a következő esztendőben azok is termelnek, akik előtte sohasem. Ezzel befolyásolják a piacot és nagy „bukásokat" okoznak.

– Egyetértek ezzel a véleménnyel, és javaslom mindenkinek, jól gondolják meg, hogy belevágnak-e a termelésbe. Úgy látom, hogy azoknak kell ezzel foglalkozni, akik egy-egy rossz év után sem hagyták abba. Pk jól gépesített gazdasággal rendelkeznek, szakértelmük is megfelelő. Azok viszont, akik ezelőtt sohasem termeltek burgonyát, nagyot bukhatnak – tette hozzá Családi János.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapuváriak a forradalomban

Kapuvári rendezőkkel és közreműködőkkel dokumentumfilm készült az ’56-os forradalom helyi… Tovább olvasom