Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Rekorder rábaközi díszpolgárok

Díszpolgári címet azok kaphatnak, akik életükkel példát mutatnak, munkájukkal az adott közösség hírnevét öregbítik. A szili plébánosról négy községben is úgy gondolták, méltó az elismerésre.


„Különösebb változást nem hoztak az életembe a kitüntetések. A feladat ezután is ugyanaz, én pedig teszem a dolgomat" – mondta a Kisalföldnek Ács Lajos szili plébános, amikor díszpolgárságairól kérdeztük. Lajos atya minden bizonnyal rekorder a megyében: négy díszpolgári címmel büszkélkedhet. A farádi Horváth Győző nyugdíjas pedagógus, néprajzkutató két faluban kapta meg az elismerést. Elmesélte: volt idő, amikor „kitüntetési bojkott" alatt volt.

A díszpolgárság erkölcsi elismerés. Azokat tüntetik ki a címmel, akik hosszú időn keresztül őrzik és gyarapítják egy közösség értékeit, munkájukkal öregbítik a település hírnevét. Előfordul, hogy valaki méltatlanná válik a címre, vagy olyan politikai környezetben kapja meg, ami miatt az utókor nem ismeri el a díjat.

A Rábaköz négy helységében vélték úgy, Ács Lajos plébános, székesegyházi kanonok érdemes a kitüntetésre: Szany, Szil, Rábacsanak és Vág önkormányzatai. Templomfelújítások, szoboradományok és a közösség lelki építése fűződik többek között az atya nevéhez. Kitüntetései nem változtatták meg sem életét, sem értékrendjét.

Ács Lajos a megyei csúcstartó. Négy település választotta díszpolgárává Lajos atyát, akinek értékrendjét nem változtatták meg a díjak.
Ács Lajos a megyei csúcstartó. Négy település választotta díszpolgárává Lajos atyát, akinek értékrendjét nem változtatták meg a díjak.

– Valamennyi meglepetés volt, nem tudtam róluk. Díszpolgári címeimre soha nem hivatkozom, nem élek vissza velük, bár nyilván jólesik, hogy elismerik munkámat. Igyekszem továbbra is legjobb tudásom szerint tenni a dolgomat, hiszen feladataink ugyanazok. Hogy ezeket hogyan teljesítjük, miként látjuk el, nyilván a kívülállók tudják igazán megítélni és nem mi magunk – foglalta össze gondolatait Ács Lajos atya.

Horváth Győző néprajzkutató 2010-ben kapott díszpolgári címet Pálitól és Farádtól is. Páliban a dalkört vezeti évek óta és ő írta meg a község történetét. Farádon él, volt idő, amikor hat művészeti csoporttal foglalkozott egyszerre. Mégis „kitüntetési bojkott" alatt volt.

– A páli igazi meglepetés volt, hiszen nem egy életművet díjaztak a helyiek. A dalkör alapítását, vezetését ismerték el és a helytörténeti kiadványt. Nyilván látták, érezték, mennyi energiát fektetek mindkettőbe. A farádival más a helyzet. Ott hosszú ideig semmilyen kitüntetést nem kaptam, noha szerteágazó volt a tevékenységem. Nem a falubelieknek volt gondjuk velem, hanem inkább a vezetésnek. Aztán új idők jöttek, és egy kicsit érezhető volt a hangulat, hogy valami jár, ha nem is díszpolgári cím, de valamilyen kulturális, művészeti elismerés. Nekem új erőt és energiát adott a díj. Ezek után az ember nem teheti meg, hogy elköszön és magára hagyja a közösséget. Az nagyon fontos, hogy az ember kellő tisztelettel viseltessék a faluja iránt. A páliak, farádiak talán érzik ezt a szimpátiát, és én is érzékelem a szeretetüket, megbecsülésüket – fogalmazott Horváth Győző.

Horváth Győző: „Érzékelem a helyiek szeretetét, megbecsülését.
Horváth Győző: „Érzékelem a helyiek szeretetét, megbecsülését."


Csorna, Kapuvár. Csornán több helyben tevékenykedő polgár után Áder János köztársasági elnököt választották díszpolgárrá, 2012-ben. Kapuváron megkapta az elismerést többek között Pátzay Pál szobrászművész, Korzenszky Richárd tihanyi perjel. A városban történt, hogy visszavontak egy címet: 1945-ben a bevonuló szovjet csapatok századosa, Filipovics Kolomoec lett a városparancsnok. A tiszt 1970-ben már gárdaőrnagyként látogatott vissza a Rábaközbe és a városi tanácstól megkapta a kitüntetést. 2005-ben a képviselő-testület visszavonta az 1970-es határozatot.Orbán Péter is díszpolgár. Magyarkeresztúr önkormányzata a falu szülöttjét, Orbán Péter volt országos rendőr-főkapitányt választotta díszpolgárrá néhány évvel ezelőtt. Ugyanebben a faluban kapta meg az elismerést Baditz Ottó európai hírű festőművész, aki szintén keresztúri. Bágyogszováton a női kézilabdacsapat tagjait tüntették ki díszpolgári címmel, amikor bajnokságot nyert az együttes. Szintén ott az Alcufer-cégcsoport tulajdonosai, a Horváth testvérek lettek díszpolgárok. Szüleik révén kötődnek a településhez és számos jó ügy mellé álltak támogatóként.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A testület tárgyalja

Csütörtök délután három órától ülésezik a város képviselő-testülete a városházán. Tovább olvasom