Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

Régi idők: tökös búcsú purucban és tilámliban

Kapuvár - A kapuvári Anna-napi búcsúkból mára eltűntek a tilámlik, a „kóláló” ruhák és a mézeskalácsok, az emlékek azonban még élnek. Régi idők búcsúja – a kapuvári nyugdíjasklub idézi fel az ötven évvel ezelőtti júliusokat.

A kapuvári Szent Anna-templom védőszentjének búcsúnapját július végén, az Anna-naphoz legközelebb eső vasárnapon tartották. A búcsú dologidőben, aratás közepén volt, így a rokonlátogatás nem volt jellemző, a családok szűk körben tartották a búcsút.

– A búcsúra a porták hetekkel korábban készülődtek. A földes szobát felsarazták, kisöpörték, a tisztaszobát kitakarították, néhány házat ki is meszeltek – mesélte Horváth Józsefné Kati néni. A templomot az asszonyok és a Mária-lányok díszítették fel. A búcsú a vasárnapi misével kezdődött, amelyen mindenki ünnepi öltözetben vett részt, ez természetesen a kapuvári népviseletet jelentette, a menyecskék purucban, tilámliban és „lekötős blúzban" mentek a templomba. A lányoknak új ruha is járt a búcsúra, ami „mosóselyemből" készült.
– A templomban meghatározott rend volt – kapcsolódik be Stift Pali bácsi a beszélgetésbe. Elöl ültek a gyerekek, mögöttük a Mária-lányok. A padok mellett a menyecskék álltak, legelöl azok, akik csak pár hete mentek férjhez. Az asszonyok a padokban, a férfiak a karzaton foglaltak helyet.

Rozsics Jánosné Annus néniéknél az ünnepi ebéd húslevesből, csibepaprikásból és nokedliből állt. Sütemény is került az asztalukra, lekváros lepény és diós kifli, sőt, torta is.

Többen emlegetik a búcsút „tökös búcsúként", hiszen sok háznál tökből készült ételeket ettek ezen a vasárnapon.

A délutáni litánia után a várost megtöltötték a sétálók. A vásártéren rakodott ki a mézeskalácsos, a legények itt lőhettek virágcsokrot a menyecskéknek a céllövöldében, az emberek ringlispílekre is felülhettek. Az esti bált az Éhnben, az Iviknél vagy a Zöldfa vendéglőben tartották. A legények felvették a „kóláló" ruhát, amelyben csavarogtak, a lányok szép tarka ruhában, édesanyjukkal a hátuk mögött indultak a bálba.

A búcsúi bálon cigánymuzsika szólt vagy gombos harmonika szolgáltatta a talpalávalót. Hajnalig táncoltak a párok, az a legény, aki komolyabban udvarolt egy lánynak, már az asztalhoz is leülhetett a választottjával.
A búcsúi szokások a hatvanas évektől kezdtek eltünedezni, összefüggésben a népviselet fokozatos elhagyásával. A kilencvenes évek második felétől a búcsúkat Kapuvári Napok néven tartják meg. A háromnapos rendezvényen a tilámlik a néptáncosokon köszönnek vissza, mézeskalács helyett pattogatott kukoricát vehetünk, a ringlispílt felváltotta a dodzsem, a búcsúi bált pedig a sörsátorban tartják.
A régi idők hangulata a nyugdíjasok történeteiben és kedves mosolyában azonban megőrződik.

Bódai Zsuzsanna

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zarándoklat: Szent Anna tisztelete

Szany - A papi hivatásról, Szent Anna tiszteletéről hangzottak el felemelő gondolatok a szanyi Szent… Tovább olvasom