Kisalföld logö

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Régi idők csodás bodzafája fenyőágakkal

Tárnokréti - Évtizedes ünnepi emlékeit osztotta meg a Kisalfölddel a tárnokréti Buga házaspár. Kati néni és Jóska bácsi az ősi hagyományokat, köszöntőket is felelevenítették.
Régi karácsonyi emlékek felidézésére kértük Tárnokrétiben a Buga házaspárt. Kati néni és Jóska bácsi a mendikálásról, aprószentezésről és boldog, gyerekkori karácsonyokról meséltek. Szívesen emlékeztek vissza a „mendikálásokra". Így nevezik Tárnokrétiben, amikor a gyerekek házról házra járva köszöntik a helybelieket.

– A faluvégen gyűltünk össze karácsonyeste és sorra jártuk a házakat – idézte fel a 86 esztendős Jóska bácsi. – Énekeltük, hogy „Krisztus Urunknak áldott születésén... és alma, dió, kalács került jutalomként a tarisznyánkba.

Kati néni a mendikálós verset is elmondta: „Szálljatok le, szálljatok le, betlehemi angyalok. / Zörgessetek ma este meg minden kicsi ablakot. / Házikóba, palotába, egy örömöt vigyetek, Boldog, édes ünnepet. / Fényes égből, mennyországból szálljatok le angyalok, jó fiúknak, jó lányoknak karácsonyfát hozzatok. / Karácsonyfát ragyogót, Zörgő-börgő mogyorót, / Ezüstcsengős barikát, selyemszőrű paripát."

– Igazi karácsonyfára persze nem tellett akkoriban a szüleinknek – emlékezett tovább Kati néni. – Bodzafába fúrtak be fenyőágakat, de nekünk az is csodálatos volt. Szegények voltunk, ajándékként csak apróság jutott, de nekünk a karácsony igazi boldogság volt. Ma is itt van a szívemben az a szeretet, amivel körülvettük egymást. A várakozás nagyszerű élménye örökre emlékezetes marad. Akkoriban együtt volt a család apraja-nagyja. Édesapám maga csinált nekünk játékot. Közösen játszottunk, szüleink is, és aki nyert, kapott egy diót. És persze az éneklés. Nagyon szép dalaink voltak és boldogan énekeltünk.

Jóska bácsi a december 27-i aprószentezésről is mesélt. Ekkor a fiatal legények álltak össze és a „lányos" házakat keresték fel.

A Buga nagyszülők nagyon várják, hogy karácsonykor együtt legyen a család

– Korbácsot fontunk már előre és köszönteni mentünk. Erre is volt külön versünk: „Adjon Isten jó estét! Engedje az Isten, hogy sok aprószenteknapot megélhessünk, erőben, egészségben el is tölthessünk. Adjon Isten bort, búzát, barackot, kurta farkú malacot. Szekerünkbe kereket, csutoránkba feneket, hadd ihassunk eleget..." Az aprószentezés lényege az volt, hogy megkorbácsoltuk a lányokat, hogy ne legyen rajtuk kelés, azaz betegség. Itt már pénzt is kaptunk, meg élelmet, sonkát, kolbászt, kenyeret. Aki sokat adott, annak azt kívántuk, hogy adjon Isten egy ólat, száz malacot. Ahol keveselltük az ajándékot, ott azt mondtuk, adjon Isten száz ólat egy malacot. Mikor aztán végeztünk, a kocsmába mentünk, ahol terített asztal várt ránk. Ott elmulattuk a pénzt is.

Kati néni és Jóska bácsi 1952-ben házasodtak össze. Az első közös karácsonyt albérletben ünnepelték. Aztán gyarapodott a család, négy gyermekük született. „Nem voltunk gazdagok, de dolgozni tudtunk, amit lehetett, megadtunk" – elevenítették fel a régi időket. A nagyszülőket gyerekeik mellett idén hét unokájuk és két dédunokájuk köszönti karácsonykor.

– Nem egyszerre, de mind eljönnek hozzánk, így lesz forgalom nálunk az ünnepek alatt – mondja Kati néni. – Elkészítettem már az ajándékokat. Nagy dolgokra nem kell gondolni, de mindenki kap valamit. Mi azt tartjuk, hogy aki még tanul, nem keres, az többet kap.

Olvasóink írták

 • 3. Nagy Ferenc 2008. január 19. 22:51
  „15 éve járok néhány évente a Tárnokréti aprószentes köszöntőkkel. Igaz, nem mint köszöntő, hanem mint filmes örökítem meg az utókornak ezt a kevés helyen élő hagyományt. Talán tizenkét éve egy újságcikkben foglalkoztam vele hosszabban, abban a reményben, hogy azokat is érdekli akik még hírből sem hallottak róla. Tartok tőle, hogy idővel nálunk is eltűnik ez a hagyomány, mint annyi más és csak a film mesélhet róla.”
 • 2. ERKDP 2007. december 24. 11:05
  „Érdekes, épp a minap mesélt nagyapám a "fúrt ágas" karácsonyfákról... :) Áldott ünnepeket mindenkinek!”
 • 1. 621 2007. december 24. 09:49
  „Igen, én is készítettem az 50-es években több évben, ilyen "karácsonyfát". ma is meg van apám fúrója, bennem meg a kép ahogy ülünk a sufniban és egy részénél én mondhatom hova kerüljön a lyuk illetve az ág. Ez akkor volt, amikor gyorsan kellett leszúrni a disznót, hát ha nem hallja meg iletéktelen. A szomszédok hallották, illetve mi sem hallottuk az övökét..
  Mindenkinek békés boldog karácsonyt kívánok!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az életet meg kell becsülni...

Rábakecöl - A rábakecöli Horváth családnál hat gyermek várja a Jézuskát. A szülők huszonegy éve… Tovább olvasom