Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 7°C Még több cikk.

Régi fotókat vár a diákoktól a csornai Hunyadi-gimnázium

Képeken gyűjtik össze a csornai Hunyadi-gimnázium elmúlt hetven évének történetét. Az egykori diákok szívesen lapozzák fel fotóalbumaikat.
Alapításának hetvenedik évfordulóját ünnepli idén a csornai Hunyadi János Középiskola. Nem mindig így hívták az intézményt, sőt, alapításakor katolikus gimnázium volt. Az elmúlt hét évtizedre, az egykori tanárokra, diákokra méltó módon akarnak emlékezni a mai utódok. Összegyűjtik például a hetven esztendő fényképeit.
 
Emlékezetes eseményt örökít meg ez a fotó a Hunyadi múltjából. Olimpikonok tartottak élménybeszámolót. Balról: Horváth József orosz-latin szakos tanár, Orbán Árpád és Keglovich László olimpiai bajnok labdarúgók, Babos Géza testnevelő.
Emlékezetes eseményt örökít meg ez a fotó a Hunyadi múltjából. Olimpikonok tartottak élménybeszámolót. Balról: Horváth József orosz–latin szakos tanár, Kiss György és Keglovich László olimpiai bajnok labdarúgók, Babos Géza testnevelő.

A múlt adatokban

A Magyar Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium 1947. március 14-én kelt leiratában engedélyezte a Csornai Premontrei Rendi Katolikus Gimnázium létesítését, olvashatjuk az intézmény történetének leírását a Hunyadi honlapján. Az 1948-as harminchármas törvény végrehajtásaként viszont már az államosítás folyamata kezdődött meg a tanév befejezése után. Az 1950-es évek közepén jelentősen bővítették a valamikori polgári fiúiskola épületét és fel is újították. Harminc helyiséget, tantermeket, előadótermeket, szertárakat és műhelyeket alakítottak ki.

Az 1978–79-es tanévben indult a középfokú óvónőképzés, mely tizenöt éven keresztül népszerű oktatási forma volt. A rendszerváltást követően folyamatosan változott a képzési struktúra. Az 1993–94-es tanévben indult az utolsó óvónői osztály és ugyanekkor kezdődött a pedagógiai oktatás. Később rendvédelmi,közgazdasági osztályok indultak, de lehetett szerezni ügyintéző titkári, irodavezetői, gyermek- és ifjúságvédelmi felügyelői, illetve asszisztensi és kereskedelmi ügyintézői képesítést. 2015-től a Hunyadi a Nemzetgazdasági Minisztérium fenntartásában működik.
 

Szalay Sándorné (jobbra) kedves felvétele 1968-ból, a gimnáziumi ballagás napján. Mellette Győrvári Jolán.
Szalay Sándorné (jobbra) kedves felvétele 1968-ból, a gimnáziumi ballagás napján. Mellette Győrvári Jolán.

Hét évtized képeken

A hetven év emlékeit nemcsak írásban, de fotókon is szeretnék feleleveníteni az intézményben. Ezért azt kérték az egykori tanároktól és diákoktól, hogy juttassák el fényképeiket az iskolába, melyek kapcsolatosak a gimivel. Gyűlnek is a fotográfiák, néhány közülük a Képeken őrzött Rábaköz közösségi oldalra is felkerült.Köztük egy igazán érdekes és értékes felvétel 1969-ből. Az 1968-as mexikóvárosi olimpia két résztvevője tartott élménybeszámolót a Hunyadiban. Kiss György (1936-1987) hosszútávfutó atléta 5000 és 10000 méteren indult. Keglovich László, a győri ETO labdarúgójaként tagja volt az olimpián aranyérmet szerzett csapatnak. A neves sportolók a Holló Klub szervezésében érkeztek Csornára. Az iskola mai aulájának helyén lévő kultúrteremben találkoztak a fiatalokkal. Az emlékezet megőrizte, hogy a sportolók alig győzték az aláírásaikat osztani a rendezvény végén.

Jó néhány emléket küldött a kezdeményezésre a rábacsanaki származású Szalay Sándorné is. A ma már nyugdíjas pedagógust szép emlékek kötik az alma materhez.

– Kollégisták voltunk és nagyon jó közösség alakult ki. Színes programokat szerveztünk, teadélutánokat, sportrendezvényeket, kirándulásokat. Jó szívvel emlékszem tehát a hunyadis évekre, a kiváló tanárokra, diáktársakra. Nosztalgiával néztem át a fényképeket és szívesen küldtem el az iskola felhívására – mondta Szalay Sándorné, aki a tanári pályát választotta és a rábacsanaki iskola igazgatójaként ment nyugdíjba. Maannyi kapcsolata van a Hunyadival, hogy ötévente megrendezik az osztálytalálkozót, amikor az épületben is szétnéznek. Figyelemmel kíséri a gimnázium sorsát is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A beteg karszalagot kap, a nővér meg táblagépet Kapuváron

A beteg karszalagot kap, a nővér meg táblagépet Kapuváron
A kapuvári Lumniczer Sándor Kórház többek között dolgozói többletjuttatásokra, modern mosodára és… Tovább olvasom