Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Régészeti feltárás a 85-ös főút mellett - Már emberi csontvázakat is találtak - Videó!

A leendő M85-ös autóút nyomvonalán kutatnak a régészek a 85-ös főút mellett, Rábapatona határában. A helyszínen megtudtuk: ötezer éves leleteket és emberi csontvázakat is találtak. Fotó, Videó!
Rábapatona határában, a 85-ös főút mellett, jobb és bal oldalon is földhalmokat láthatunk. A régészeti feltárások során felszedték a felszínt borító humuszréteget, s az alatta lévő sárgás, agyagos felszínen keresnek leletekre utaló nyomokat a régészek.

A helyszínen több, különböző alakú és formájú gödröt, árkot láthatunk. Kérdéseinkre, hogy ezek miféle maradványok, illetve, hogy milyen leletek kerültek már elő, Polgár Péter régész válaszolt.

"Az itt látható gödröket az agyagos felszínen lévő foltok alapján ástuk ki. Ahol látjuk, hogy törmelékesebb a talaj összetétele, elkezdünk tovább ásni.

A leleteket ugyanis hosszú idő alatt törmelék töltötte fel. Ez a törmelék pedig látszik az agyagos felszínen.

Kikotorjuk a gödröket, mélyedéseket. Az árkok, csatornák kiadják a megmaradt formájukat" - mondta Polgár Péter.

Négy-ötezer éves leleteket is találtunk, de a középkorból is akadnak maradványok.

Fotó: cseh Róbert.
Fotó: Cseh Róbert.

A gödrök valamiféle tároló funkciót láthattak el. Lehetett korabeli hulladékgyűjtő vagy élelmiszert is tárolhattak benne. A rövidebb átmérőjű mélyedések a házak tetejét tartó cölöpök nyomai lehetnek.

Úgy tudjuk, itt feküdt Kós település, innen kapta nevét a terület is, melyet Kós dombnak hívnak.

Érdekesség, hogy rengeteg kagylót és csigamaradványt is találtunk a helyszínen. Erre magyarázat, hogy a vizsgált részen, szántóföldek helyén árterület lehetett" - mondta el a szakember.

Megtudtuk: az egyik lelőhelyen egy korabeli sír is előkerült. A gödörben csontvázakat találtak, szinte teljes épségben. Sajnos ezeket nem tudtuk megnézni, mivel a múltheti esős időjárás miatt el kellett őket szállítani.

A szakember hozzátette: ekkor még nem különült el a temetkezés helyszíne, az emberek halottaikat a házuk közelében, udvarán temették el. 

Videó: Cseh Róbert, riporter: T.Zs.

Szöget ütött fejünkbe a kérdés, hogy mi alapján választják ki a feltárásra kerülő területet?

"A terület kiválasztásának több módszere is van. Az egyik a terepbejárás. Ilyenkor végigjárák a régészek a felszínt. Nyomokat, darabokat keresnek, melyek további leletekre utalnak.

A frissen szántott földek ideálisak, mert az eke sokmindent feldob a felszínre.

Egy másik módszer, a gabonatábla megvizsgálása. Megfigyeljük hol mennyire nő a gabona. Ha azt látjuk, hogy a növény egy részen feltűnően kisebbre vagy nagyobbra nő, ott lényeges különbség lehet a föld szerkezetében, tehát lehetséges, hogy valamiféle felkutatni valót rejt" - tudtuk meg. 

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. janika 2011. április 22. 05:43
  „Vajon egy család, hogy járna anyagilag, ha az egyik gyerek a családi kasszából haszontalan dolgokra költené a család pénzét? Vajon a családfőnek nincs felelőssége a többi gyermeke jóléte iránt?”
 • 27. SC 2011. április 21. 21:01
  „26. vonLichthauser
  Viszont kívánom és minden jót!”
 • 26. vonLichthauser 2011. április 21. 18:55
  „SC - Tisztelet Neked

  Boldog Húsvétot!”
 • 25. SC 2011. április 21. 18:13
  „22. vonLichthauser
  Nem gondoltam volna egy percig sem,hogy a masinás megjegyzésed teljesen komoly lett volna,hisz ha megnézed a hozzászólásom,odabiggyesztettem egy mosolyt.Az avar mögött a kérdőjel jogos:-)!
  Az utolsó mondataiddal nem értek teljesen egyet.Igen,senkit nem mentenek meg a cserepek,ez nem az ő dolguk.Ők csak cserepek.De a múltunk részei,fontos dolgok.-Igen,fontosabb,hogy normális országban éljünk,rendben,nyugalomban.Azt is látni,hogy az állami erőszakszervezetek finoman szólva nem állnak a helyzet magaslatán.Mivel én sem rendőr,sem politikus nem vagyok, így annyit tudok tenni,hogy normálisan élek,devianciák nélkül...”
 • 24. SC 2011. április 21. 17:59
  „23. verembele
  Minden bizonnyal az ott ásató régész is olvassa sorait,de hogy gyorsabban befejezi e az ásatást,azt nem tudom,de felvetése jogos.”
 • 23. verembele 2011. április 21. 17:19
  „Tisztelettel: 21. SC 2011.04.21. 16:59
  Köszönöm a dicséretet, az Én Apám jó modorra tanított, néha egy meleg laska bekormányzásával az etetőmbe.
  Eszembe se jutott, hogy a régészeket vagy a munkatársaikat hibáztassam, nekem ennél nagyobb "Kutyákkal" van bajom. De van egy beruházásnak határideje, az adott úton tornázó forgalomnak türelme, ami nagyon kezd elfogyni.
  Kérés csak annyi, hogy emberi ésszel gyorsítsunk.
  Üdv.”
 • 22. vonLichthauser 2011. április 21. 17:13
  „Fiúk, lazuljatok már föl egy hangyányit.
  Sarkazmusom a cikknek szól/t/ és nem a föltárás tényének.
  Már a cikk cime és a fettessel szedett sor is ironikus.
  ötezer éves leleteket és emberi csontvázakat is találtak. Fotó, Videó - ha azon a p......nyi területen mindezeket a kincseket föllelték, akkor még mi minden lehet ott, Uramatyám.
  SC - tudván tudom, hogy a C14 -es ejtőkengyeles homályköbtizedelő egy tetemes súlyú eszköz, de megjegyzésem illik a cikk komolyságához.

  Ugyanakkor- Győr ,és az egész ország málladozik, darabokra hull mind fizikailag, mind erkölcsileg és mi ötezer éves avar/?/ csontokra vagyunk büszkék. A történelem és a múlt leletei fontosak, de mi lesz a jelennel?
  A szikszói cigányok által állatiasan lemészárolt öreg magyarokat már nem menti meg néhány cserépdarab a múltból.
  A mai Magyarországot kell rendbetenni, kirugdosni az ide nem illő elemeket, s ha már minden magyarnak van lakása, kenyere és biztonságos környezete akkor nekiállhatunk többezer éves csontok után kutatni.”
 • 21. SC 2011. április 21. 16:59
  „19. verembele
  Örülök,hogy ebben a témában valaki normális hangnemben írja le a véleményét.
  A 85-ös út már több évtizedes probléma,nem biztos,hogy egészséges dolog az ott ásatást végző régész nyakába zúdítani.
  20. Dobogókö[LL]
  Sok esetben nem lehet a lelőhely fölé húzni az utat,/nem is szokták nagyon sehol a világon,ha már ott vannak,feltárják:-)/mivel a több ezer,esetleg több száz év alatt a sírok és az egyéb lelőhelyek felszínközelbe kerültek,a talajerózió,egyéb talajmozgások és mozgatások miatt.És köztudott,hogy az autóutaknak bizony normális alapot csinálnak.Jobb,ha a régész menti meg a dolgokat,minthogy a dózer tolná szanaszéjjel a csontokat,tenné tönkre a lelőhelyet.Mivel törvény írja elő a leletmentést,és mindenképp be van tervezve a költségvetésbe minden esetben a két ezrelék,nem tudom,miért kellene öt ezer évet várni.:-)
  18. szemi70
  Van benne igazság!”
 • 20. Dobogókö[LL] 2011. április 21. 15:46
  „14!

  "Én fontos dolognak tartom,hogy ne semmisüljenek meg a dózerok alatt a múltunk emlékei. "

  Ki mondja, hogy semmisítsük meg?
  Egyszerűen fölé kell húzni az utat, el lesznek azok a cserepek ott még ötezer évig az út alatt ....Aztán ha az utókornak több pénze meg kultúrája lesz, ám legyen, ássák ki Ők.”
 • 19. verembele 2011. április 21. 15:06
  „Tisztelettel: Nem kívánok senkivel vitatkozni, de azért köszönöm a felvilágosításokat.
  Sajnos véleményem továbbra sem változott. (11. írás)
  Tény: Lassan már az is történelem lesz amióta elkezdtek ezen a szerencsétlen pár méter széles nyomvonalon ásatásokat kezdeni és még mindig végeláthatatlan a befejezése. A KULTÚRA ellen nem vagyok bíz, de talán akkor gyorsítsunk Uraim. Közben a 85-ös úton hullanak a járművek meg a vezetőik, mint a legyek. Ha ilyen tempóban haladnak munkájukkal, akkor hamarosan egészen friss csontokat is fognak találni. Nem tudom, hogy ha az ilyen hírt ŐNEKIK kellene elmondani az "elhunyt" családjának mégis milyen lenne az éjszakájuk. Senkit nem akartam megsérteni, de ez ki kívánkozott.
  Üdv.”
 • 18. szemi70 2011. április 21. 14:51
  „Aki a múltját nem ismeri,a jövőjét nem érdemli.”
 • 17. alacska 2011. április 21. 09:07
  „A múzeumok tele vannak régi kövekkel és csontokkal. Ma már nem tudják, hol tárolják őket. Ha valami építkezés folyik milliókért turkálják a földet, kiszednek egy pár elporhadt csontot , egy-két korsó cserepet, aztán jöhet az építkezés. Akkor minek az a felhajtás? Akik valamikor esetleg ott tmetkeztek nyugodjanak békében. Ne hátráztassuk hónapokkal, esetleg évekkel a már régen szükségessé vált ut építést!”
 • 16. meir 2011. április 20. 23:20
  „-honnet tudja hogy 5000 eves?
  azert az meg sem fordul a fejekben itt,hogy ahhoz hogy valaki asatas vezet regesz legyen kell nemi iskolazottsag es foleg terepgyakorlat is!!az addig talalt,es azonositott leletek alapjan,konnyen beazonosithato egy-egy kor!!
  foleg mivel itt Avar,es Vas kori leletekrol van szo!!”
 • 15. SC 2011. április 20. 21:13
  „Légirégészet:
  http://www.legiregeszet.com/magyar/oldalak/legiregeszet_magyarorszagon/1/1/1/1/1/1
  Érdemes a képeket megnézni,jól látni,mi van a zab alatt!:-)”
 • 14. SC 2011. április 20. 20:46
  „Minden nagyberuházásnál a bruttó bekerülési összeg 2 ezrelékét leletmentő beruházásokra kell fordítani.Nem EU-s,magyar jogszabály.Az 1711 előtti leletek számítanak csak régészeti emléknek.Én fontos dolognak tartom,hogy ne semmisüljenek meg a dózerok alatt a múltunk emlékei.
  vonLichthauser!
  Helló!
  A C14-es vizsgálat egy drága mulatság,hordozható kütyü nincs:-)Az ötezer évet nem kell évre pontosan érteni,hiszen évre stimmelően nincs az az ember aki megmondaná a lelet korát.Viszont a kultúráét,ahonnan származik,igen.Nagy segítség a régészeknek ebben a cseréptöredékek díszítése,az agyag égetése,soványítása,stb.Továbbá a lehetséges épület nyomok tájolása,mélysége,a cölöpök,a felhasznált tapasztóanyagok,technikai megoldások,állatcsontok,a hulladék gödrök tartalma is sokat elárulnak egy szakembernek.És a közelmúltból is rengeteg régészeti összehasonlítási alapjuk van,ami alapján jól/nem évre:-)/ be lehet határolni a leletek korát.”
 • 13. accelerator 2011. április 20. 19:39
  „Vélhetően ezek lehetnek Hany Istók földi maradványai!”
 • 12. vonLichthauser 2011. április 20. 15:51
  „Én inkább azt hiszem, hogy az EU adott némi pénzt az utépitésre és az EU rendeletek szerint a régészeti / történelmi leletek mentésére félre kell tenni egy összeget - amellett, hogy a szakembereket is fizetni kell. Namost, ezek a szakemberek az állitólagos ötezer éves musculus femoris nevű csonttal bizonyitják, hogy megdolgoznak a pénZÜNKÉRT.”
 • 11. verembele 2011. április 20. 13:51
  „Tisztelettel ez megint szép Téma.
  Igen nálunk más ..... és főleg pénzével lehet a csollányt (el) verni. Normális közút a mai napig sincs. Érzésem szerint, ha valaki ebben a kis Országban bárhol ásogat talál némi leletet. LEVESCSONTOT, meg cserepet, néha igazi leletet. Nem estünk megint át a LÓ másik felére? Kérdésem megint csak annyi, ha már találtunk mindenféle múltból, (a tegnapi nap is múlt) leletet, akkor azzal mi a bánat történik. Gondolok arra, hogy természetesen a hozzáértő (?) tudósok bekatalogizálják, meg egyéb, de ami nekem nem világos, az az hol a francba tárolják ezt a kibányászott mennyiséget. Én mint egy terület beruházója mondjuk csúnya szemmel nézném ha még azt is én fizetném.
  Üdv.”
 • 10. Jerry 2011. április 20. 13:38
  „A kérdést másik oldalról megközelítve, az lenne, ha nem találnak semmit.Kis hazánk történelme során alig volt olyan évtized,melyben ne lett volna valamilyen háború, külső vagy belső ellenség elleni csatározás.Nincs olyan hely az országban ahol ne harcolt volna a török, tatár, német, orosz stb.Az ilyen harcok után az elesetteket többnyire nem katonai pompával temették el köztemetőben,hanem a csata színhelyén, helyben.Gyakran még a fegyvereket is elásták velük.Igy aztán nem csoda, ha akár az eke is kifordít a földből egy -egy "leletet" Tavaly járda betonozás során ásott gödörből került elő az udvaron néhány Mária Terézia korabeli fémpénz.Inkább érdekes volt,mint értékes, mint kiderült a vizsgálata során.Azért az elgondolkodtató, hogy a"szakember" minden vizsgálat nélkül 5000 évesnek mond egy leleltet.Mint tudjuk a magyar államiság alig több mint 1000 éves, az 5000 éves lelet feltehetően nem Árpád vezér seregéből maradt.Jobb lenne hát nem bolygatni,mert ha kiderül,hogy pl afrikai bennszülöttek maradványa, Pákó még ősi földbirtokaként kikövetelheti magának Magyarországot az állampolgársága mellé.”
 • 9. vonLichthauser 2011. április 20. 12:16
  „Egy laikus kérdés egy laikustól -
  honnan lehet tudni iziben, hogy a leletek 5000 /ötezer/ évesek? Nem, mondjuk 4900 vagy 5100? Rá volt irva a leletre, hogy ötezer?
  Van a helyszinen egy C14 ejtőkengyeles homályköbtizedelő ami kimutatta az ötezret?
  Takács Zsolti, nem kellett volna ezeket a kérdéseket föltenni a szakembernek?

  U.i. -ha én földmives volnék, akkor évente kihivnám a régészeket, hogy a zabom nem egyenletesen nő, forgassák már föl az egész területet, hátha találnak - idézem a cikkből "leletekre utaló nyomokat"”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feszültség alatt a vezetékek Enesén és Bezin

A 85-ös főút elkerülő szakasza mellett átépített 20 kV-os légvezeték szerdától feszültség alá került… Tovább olvasom