Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Régészek kutatják a mihályi kastélyt

Mihályi - A tulajdonos idén több mint ötvenmillió forintot költ a Dőry-kastély felújítására. Jelenleg régészeti feltárás folyik az ódon falak közt, melynek eredményét a későbbiekben közzéteszik.

Régészeti ásatások folynak a mihályi Dőry-kastély ódon falai közt és a park egyes területein. A fővárosi régészek, a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat szakemberei a kastély történetének ez idáig ismeretlen fejezeteire keresik a bizonyítékokat. A kutatások eredményét a közeljövőben vélhetően a nagyközönség számára is hozzáférhetővé teszik.

Feltárás: Thúry László és Koppány András régészek végzik. A tervek szerint a közeljövőben már a felújított épületet látogathatják a turisták. Fotó: Turbók Attila
Feltárás: Thúry László és Koppány András régészek végzik. A tervek szerint a közeljövőben már a felújított épületet látogathatják a turisták. Fotó: Turbók Attila

A feltárások és átalakítások idején sem zárt be teljes mértékben a kastély. Pap Lajosné polgármester elmondta, a kastély és a település történetét bemutató tárlatot megtekinthették az érdeklődők. – A park is látogatható, s a jó idő beköszöntével csak ajánlani tudom mindenkinek – mondta Mihályi polgármestere. A munkálatok idején is három helybéli alkalmazottja van a kastélynak, akik a karbantartásokat, parkrendezést végzik, egy munkatárs pedig a jelenlegi kevesebb, ám vélhetően a jövő több programját szervezi. – A helyi idegenforgalomnak igencsak hiányzik a kastély nyitva tartása, ám a tervek szerint a közeljövőben már a felújított épületet látogathatják a turisták – jelentette ki Pap Lajosné.
A kastély rekonstrukciójának részleteiről a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) főosztályvezetője tájékoztatta a Kisalföldet. Bendi Lajos elmondta: az idei évben kaptak forrásokat a kastély felújítására, az összeg meghaladja az ötvenmillió forintot.

– Már a jövő évi rekonstrukció fedezetének biztosítására készítjük a pályázatot – tette hozzá a főosztályvezető. Idén a feltárási munkák befejeztével az aljazat szigetelését végzik el a szakemberek, majd egyéb belső munkák után várhatóan az év végével az épület egy része használhatóvá válik. Bendi Lajos elmondta, a kastély funkcióját már meghatározták, a munkák befejezése után továbbképző központot létesítenének a több száz éves falak közt, ám egyéb vendéglátási helyszínek kialakításával rentábilisabbá tennék a Dőry-kastély működtetését. – A jelenlegi régészeti munkák eredményét és a kastélyhoz kapcsolódó egyéb emléktárgyakat – vélhetően a kastélyban létrehozandó ajándékboltban – a nagyközönség számára is beszerezhetővé tennénk – jelentette ki Bendi Lajos.

Olvasóink írták

 • 10. Bolha 2008. szeptember 06. 23:26
  „Kedves hozzászólók!
  Számomra is sokáig kérdéses volt, hogy vajon miért is hasznos egy régész munkája az egész társadalomra illetve a gazdaság számára.
  Csak röviden, hogy senkit ne untassak nagyon:
  A konkrét példánál maradva, ahhoz, hogy ezt a igen szép kastély Mihályiban restaurálják és mellesleg később használják, fel kell újítani. Mivel műemlék így az építészeti tervek elkészítéséhez szükségesek a régészeti feltárások. Nemcsak azért, hogy megismerjük mit is takarnak a romok, esetleges későbbi hozzáépítések (pl. falfestések az újkori vakolatok alatt!) milyen érékeket takarnak el, hanem azért is, hogy a mai technikával nehezen értékelhető területeket épen megtartsunk a jövő felfedezőinek is. Nem lehetetlen, hogy ők már a terület megbolygatása nélkül is képesek lesznek a mainál sokkal részletesebb tudományos eredmények bemutatására.
  De visszatérve az megvalósításhoz, nézzük mit is ér a régész munkája:
  az építés alatt sok helybeli, közvetlen közelben lakó építőiparban dolgozó embernek lesz munkája (egy ilyen épület felújítása kb fél milliárd forint)
  az átadás után a településen több munkahelyet is teremt egy ilyen beruházás, gondolok itt pl. egy kastélyszálló beszállítóira, szolgáltatóira (étel-ital, mosoda, üzemeltetés, turizmus)
  egy esetleges régészeti érték megjelenése igenis növeli egy hely értékét, mint ahogy ez az egyre sokasodó kulturális rendezvények is bizonyítják (pl.: Tata, Víz Zene Fesztivál)
  nem is beszélve arról, ha igazán egyedülálló lelet kerül elő, amely lehetőséget ad egy kiállításra, amely önmagában jópár embernek ad munkát (kiállítás építés, médiamegjelenés - könyv - nyomda stb)

  Tehát ezek a lelkes emberek (értsd: nem minden régész, hanem, aki tényleg letesz valamit az asztalra!) ugyanúgy részei a munka és a pénz körforgásának, mint mindenki más!”
 • 9. Sidney 2008. május 26. 15:01
  „Tisztelt hozzászólók!
  Milyen alapon ítélik el az archeológusi munkát, tudják egyáltalán mivel jár egy ilyen ásatás,mennyi munkával?!
  Az archeológia a tények kutatását jelenti,nem az igazságét.Nem kutatják a térképet elásott kincsek miatt, és az X soha nem jelöli a helyet.
  Az archeológusi munka túlnyomó többségét könyvtárakban végzik:kutatás,olvasás.
  Ezek az emberek az életüket tették fel a múltunk kutatására,ereklyéket keresnek,rég letűnt korok örökségeit,és azért megy közpénzből (már amelyik ásatás abból megy),mert ezek az ereklyék közkincsek,nem lehet őket kisajátítani,mert mindenkié,ezért kerülnek múzeumba.
  A magukfajták miatt tart itt az ország,mert bocsánat a kifejezésért,de szarnak a kultúrára,hétfő esénként bevágódnak a fotelbe és a Győzike Show-t bámulják...
  És már megbocsásson,de az sem szakad meg a munkában,aki a hivatalban növeszti a hátsóját közpénzen,ez nem zavarja magukat?!
  És csak úgy tájékoztatásul egy régész sem keres sokkal többet, mint egy átlag rendőr...
  Amúgy érdekelne pl Ön Antimatriné milyen, a társadalom számára hasznos munkát végez?!”
 • 8. Antimatriné, Dödöllével 2008. május 07. 10:09
  „Kíváncsi vagyok, hogy ez a macskajancsi mivel keresi a kenyerét, és milyen mérhetetlen módon prudktív, a társadalom számára hasznos és értékteremtő dolgot hoz létre nap mint nap a kis két keze munkájával... Annak ellenére, hogy nem igazán rajongok a régi dolgokért, meg a múzeumokért, tudom értékelni a múltat. Mert akinek nincs múltja, annak nincs jövője sem, de úgy látszik sokkal jobban tennénk, ha a múlt kutatásába fektetett pénzt (ami az idegenforgalmon megtérülhet, ha ezt okosan tesszük) inkább rizsára költenénk, és szétosztanánk a Matrijóskák közt...”
 • 7. matriné 2008. május 06. 09:10
  „Minek erről ennyit dumálni? Győrben is volt a minap egy régész aki gyerekkocsiban tolta a "Föld-radarját" és gondolom meg is találta a Széchelyi tér északkeleti sarkán amit keresett! Ugyan is ott voltak a nyilvános WCk és egy két ott felejtett wc-csésze! No és benne lehetett eg félig megemésztett "dödölle- vaddisznó"! Hogy ez mibe kerülta győri önkormányzatnak, közpénzből az nem publikus. Kedves Thúri úr, kérem dolgozgassanak csak tovább, hisz mint mondottam az izlések nem egyformák és főlen nem egyforma a közpénzek elosztásának ellenőrzése és a felelősség sem! De hát ez a magyar banánköztársaság! Ha nekem adnának egy fogkefe féle szerszámot, hogy azzal keressem a kenyerem, mert az jól megfizetik én is ezt tenném! Csak így tovább, hozzá jó egészséget kívánok!”
 • 6. Thúry László 2008. május 04. 23:24
  „Üdvözlök minden kedves hozzászólót!

  A rövid válaszok érkezési sorrendben:
  Kedves Matriné!
  Mi műemlékvédelmi specialista régészek vagyunk, ami azt jelenti, hogy az ország múltja szempontjából fontosnak (műemlékileg védettnek) nyilvánított épületeket kutatunk. A munkánk a nem csupán az -mint ahogy azt Éltes is említette-, hogy egy-egy épület történetét megismerjük és megismertessük másokkal. Sokat, nagyon sokat lendíthet egy kastély vagy vár turistaforgalmán, ha a levéltári kutatás vagy az ásatás során olyan dolgok derülnek ki róla, ami egyedivé teszi, teheti a többi műemlékhez képest. Az, hogy ki, hogyan fordítja vagy nem fordítja a maga és települése javára a mi eredményeinket, már nem a mi hatáskörünk. Érdekelne, hogy miért ez az ellenérzése régészeti munkával szemben? Ha Önnek is megfelel, kérem írja meg erre a fórumra, András barátommal esténként munka után, ha működik az internetünk, megpróbálunk válaszolni a kérdéseire.

  Tisztelt Éltes és Dödölle (vaddisznópörkölttel és anélkül)!
  Amennyiben érdekli Önöket a mi munkánk, vagy általában a régészet és műemlékvédelem, javaslom Önöknek az alábbi honlapokat:
  - www.regeszet.lap.hu
  - www.muzeum.lap.hu
  - www.koh.hu (A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal honlapja)
  - www.amrk.hu (Itt kezdtünk Andrással 1997-ben)
  - www.kosz.gov.hu (Ez lett az ÁMRK-ból tavaly)
  Természetesen várjuk az Önök kérdéseit is, és amennyire erőnk és időnk engedni, kicsit hosszabban is írunk a feltárásról.
  Tisztelettel:
  Thúry László
  régész”
 • 5. Dödölle, vaddisznópörkölttel 2008. május 04. 13:49
  „1. Ne Te döntsd már el, hogy mit mire költenek el a közpénzekből, jó hogy nem akarod megszabni, hogy melyik nyugdíjasnak mennyi nyugdíjat folyósítsanak, csak mert Te adózó állampolgár vagy (50 M Ft a költségvetésből, az annyi, mint ha most találnál még egy 1 Ft-ost a pénztárcádban a fizetésed mellett).
  2. Vitelezzék ki... Lehet, hogy az az 50 M Ft tényleg jobb helyen lenne, mondjuk az ilyen emberek nyelvtani- és helyesírás-oktatására fordítva...”
 • 4. matriné 2008. május 04. 10:10
  „Oh, kedves "Dödölle"! A piramisok kutatása nem a magyar adófizetők pénzén történt! Magyarországon pedig legfejebb "Attila koporsója" lenne egy valódi régészeti kincs. A többi csak vacak semmire sem jó kacat! Persze az ízlések nem egyformák! De ezt ne közpénzen vitelezzék ki.”
 • 3. Dödölle 2008. május 03. 18:24
  „Gondolom a piramisokat anno a 19-20. században kutatókról is ez a véleményed, kedves matriné...”
 • 2. éltes 2008. április 29. 18:08
  „Kedves matriné!

  Lehet, hogy semmi értelmét nem látod a munkának, de vedd figyelembe, hogy vannak emberek, akiknek szükségletük a múlt ismerete, megismertetése, még ha egyetlen köbméter betont sem kevernek, vagy nem lapátolnak több mázsa gabonát!Ők is fontos tagjai a társadalomnak!”
 • 1. matriné 2008. április 28. 09:00
  „Meglett erős fiatalemberek, nem lehet igaz, hogy nem találnának normális termelő, árut-eladható munkát! Az ilyen semmit érő vackok feltárása csak az építési költségeket emeli a csillagos égig.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Európa-zászló Csornának

Európa-zászlóval ismerte el az Európa Tanács Csornának a testvérvárosi kapcsolatok ápolása terén… Tovább olvasom