Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Rájöttek, hogy amit termelnek, az jó

A biotermékek fogyasztása egyre népszerűbb, véli az országosan is elismert biogazda. Németh István rábcakapi gazdasága százötven hektáros. Úgy véli, szükség lenne még az ágazat versenyképességét javító intézkedésekre.

Hazánkban jelenleg közel 130 ezer hektáron folyik biogazdálkodás. Az összterülethez képest az arány az európai uniós átlagnak mindössze fele. Amíg például Németországban 20 százalékos az ökotermelés piaci részesedése, azaz a fogyasztás, Magyarországon 1 és 3 százalék között mozog. Németh István rábcakapi biogazda szerint ha lassan is, de az arányok javulnak.

Húsz éve gazdálkodnak
Úgy véli, ezt bizonyítja a napokban náluk megrendezett Bionap is. Közel háromezer látogatót fogadtak az ország minden részéről és az aktuális kérdésekkel foglalkozó szakmai előadások is népszerűek voltak. Németh Istvánék húsz évvel ezelőtt kezdték meg a biogazdálkodást. A termelő a Kisalföldnek elmondta: egyfajta kényszer hatására döntöttek így. Bennük is csak később tudatosult, hogy amit és ahogy termelnek, az jó. Ahhoz, hogy a fogyasztás jelentősen emelkedjen hazánkban, sok a tennivaló, jelentette ki.

Látni a törekvést
– Az akadályokról eddig is mindenki tudott és sokan beszéltek róluk, de érdemi előrelépés még sem történt – fogalmazott Németh István. – Számos olyan intézkedésre lenne szükség, melyet kizárólag politikai téren lehetne meghozni. Évek óta tartunk Bionapot Rábcakapin, és most bizakodásra ad okot, hogy Nagy István földművelésügyi államtitkár is megtisztelt bennünket. Remélem, hogy az itt szerzett kedvező tapasztalatok hatására is képviseli a biotársadalmat. Látni egyébként már a törekvést, például a földtörvény megalkotásánál. Földvásárlásnál ugyanis előnyt élvez az, aki biogazdálkodást folytat.

Németh István a biogazdálkodást és 150 hektáros kertészetét is bemutatta a Bionapon Rábcakapin.
Németh István a biogazdálkodást és 150 hektáros kertészetét is bemutatta a Bionapon Rábcakapin.

Javaslatok
Németh István sorolt néhány további, a versenyhelyzetüket javító változtatást. Ilyen lehetne a támogatási rendszer átalakítása. Az ökotermelésnek nagy az élőmunkaigénye, ám a támogatások mértékén ez nem érződik. A rábcakapi gazda szerint érthető, ha a nagy beruházások során a munkahelyteremtést segíti a kormány. Ám a kisebbeket is dotálni kellene. Az is kedvező hatással lenne a biogazdálkodásra, ha a termelő a megvásárolt földet azonnal beépíthetné gazdaságába.

– Azért az már érzékelhető, hogy emelkedik a fogyasztás, még ha az uniós átlagtól igencsak is vagyunk maradva – tette hozzá Németh István. – A tudatformálás lassú folyamat. A legnagyobb segítség azonban az lenne, ha az emberek zsebében több pénz maradna, amit fogyasztásra költhetnek. És ha egyszer megtapasztalják a biotermékek kedvező hatását, nem is akarnának változtatni. Persze vannak érdekcsoportok, melyek ezt ellenzik. Gondoljunk csak arra, ha egészségesebb a társadalom, kevesebb gyógyszerre van szükség.

Tovább szeretné adni
A húszéves rábcakapi gazdaság vezetője két évtizede, az induláskor bízott benne, hogy olyan gazdaságot sikerül felépítenie, melyet egykor gyermekeinek átadhat.

Úgy érzi, nincs már nagyon messze ez az idő. „Tudatos, tervezett lépésekkel fejlesztettünk mindig és így épült ki mára százötven hektáros gazdaságunk. Komoly beruházásokat hajtottunk végre, hogy a feldolgozást is erősítsük. Tervek persze még vannak. Ám azt hiszem, ha az ember fáradságos évtizedeket tudhat maga mögött és vannak, akik átveszik tőle mindazt, amit létrehozott, akkor a pihenésre is szánni kell időt" – vélekedik Németh István.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vizes gyakorlaton az önkéntesek

Négy rábaközi település – Farád, Csorna, Bősárkány és Rábapordány – önkéntes tűzoltói… Tovább olvasom