Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Ragaszkodnak az iskolához

Szilsárkányban a végsőkig kitartanak az iskola mellett és mindent megtesznek az intézmény fenntartásáért. Még akkor is, ha ez nagyon sok pénzébe kerül az önkormányzatnak, s közben a gyereklétszám is egyre csökken.
Zöld Péter Kiss Ferenc-emlékház: Az erdőmérnök házát a település szeretné rendbehozatni.
Zöld Péter, Szilsárkány polgármestere szerint az elmúlt esztendőben történtek olyan, a település életét befolyásoló események, amelyekre érdemes visszatekinteni.
Egyebek mellett arra, hogy január elsejétől új háziorvosa van a falunak, elődje harminckét éves szilsárkányi szolgálat után nyugdíjba ment. Búcsúztatására megtelt a kultúrház, ilyen telt házas rendezvényre az elmúlt tíz évben nem volt példa. A frissen érkezett háziorvos részére lakást és rendelőt alakítottak ki.

Az emlékek védelmében

Ugyancsak tavaly történt, hogy megkezdték a Kossuth és Rákóczi utca felújítását, és a múlt év augusztus huszadikán – a megyében az utolsók között – felavatták a község címerét és zászlaját. Kiss Ferenc erdőmérnök emlékházának állagmegóvására a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma támogatásával háromszázezer forintot költöttek és sikerült betölteniük a körjegyzői munkakört a Szilsárkány–Sopronnémeti körjegyzőségben.
– Eredményként értékelem, hogy az általános iskola működik a faluban, noha fenntartása költségvetésünk jelentős részét felemészti – mondta a polgármester. – Mégis úgy gondolom, hogy ezt a pénzt nem szabad sajnálni, mert a gyermekek jelentik a jövőt. Ha az iskola megszűnik a településen, az az elsorvadás jeleként fogható fel, hisz a fiatalságnak nem lesz miért kötődnie a faluhoz. Ezért ezt az intézményt a végsőkig megpróbáljuk fenntartani. Néhány hónapja az igazgatóval és a tantestülettel együttműködve keressük a megoldást a tanoda megmentéséért. Sajnos a gyereklétszám a jövő évtől kezdve folyamatosan csökken és a mélypontot 2006-ban éri el, amikor mindössze ötvenhat

diákunk lesz. Ez is csak akkor lesz igaz, ha Szilsárkányból és Pásztoriból az összes tanköteles gyerek ebben az iskolában fog tanulni.

A helyiek támogatják

a csatornázást


Szilsárkány tulajdonrésszel rendelkezik a szanyi szennyvíztisztítóban, szennyvízcsatorna viszont nem épült a faluban. Zöld Péter még polgármesterjelöltként azt ígérte a helyieknek, hogy megválasztása esetén mindent megtesz azért, hogy elkészüljön a szennyvízelvezető rendszer.
– Próbáltam lépéseket tenni ez ügyben, de az a szomorú helyzet, hogy az állam az akkora lélekszámú településeken, mint a miénk, nem támogatja a csatornaberuházást. Ezért az alternatív tisztítás jöhet szóba – fűzte hozzá a falu vezetője. – Két olyan céggel tárgyaltunk, amelyek ezt a módszert meg tudják valósítani. Így SAPARD-támogatás segítségével elképzelhető a beruházás. De akkor felvetődik a kérdés, hogy minek nekünk szennyvíztisztító Szanyban. Tehát alaposan körbe kell járni a témát, annál is inkább, mivel a lakosok jelentős része igényli a csatornát.

Tervben a sportpálya

Zöld Péter elmondta: az idén szeretnék befejezni két utca felújítását, ami három és fél millió forintba kerül. Pályázati pénz híján saját erőre kénytelenek hagyatkozni. A tervek között szerepel a sportpálya rendbetétele is, melyhez 650 ezer forintot nyertek pályázaton. Ezenkívül a Kiss Ferenc-emlékház állagmegóvása érdekében is szeretnének további lépéseket tenni.
A polgármester bő egy éve azt említette, hogy a falu határában lévő, úgymond lefojtott termálvízzel is szeretnének kezdeni valamit. Azonban eddig nem sok sikerrel jártak.
– Kezdetben nem volt hiány érdeklődőből, ám közben alábbhagyott a kíváncsiság és eltűntek a potenciális befektetők – jegyezte meg. – Eltűnt az a csoport is, amely szélerőműveket akart telepíteni a falu határába, amihez minden támogatást megadtunk volna. Ugyanakkor megjelent egy másik társaság kavicskitermelés szándékával, ezt pedig mi nem akarjuk, mert veszélyezteti a termőföldet, a talajvizet és még munkahelyeket sem jelent a gépesítés miatt.

A szemét egyelőre vár

Zöld Pétertől azt is megtudtuk, hogy a környezetvédelmi hatóság előírta a falu határában lévő egykor engedéllyel létesített folyékonyhulladék-tároló rekultivációját. Illegális szilárd- hulladék-lerakó is van azonban a területen, mintegy húsz-huszonöt éve. A falu vezetője szerint nem kizárólag a szilsárkányiak hordták össze a szemetet. Ezt bizonyítják a megcímzett képeslapok, levelek és egyéb tárgyak, anyagok a téglától a televízióig.
A több tíz tonna hulladékot el kell először is szállítani, melynek költségei egyelőre nem ismertek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vadászösvényeken a Rába mentén

Az a vadásztársaság, amelyik eltér a vadgazdálkodási tervében megfogalmazottaktól, büntetést fizet.… Tovább olvasom