Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Ragaszkodik iskolájához a település

A vági polgármester szerint a többcélú kistérségi társulások a nagytelepülések számára előnyösek. A kisközségekben viszont – állítja – még az iskolai oktatás is megszűnhet a csatlakozással.
A csornai kistérség harmincnégy településének csupán fele, tizenhét lett a nemrégiben megalakult többcélú kistérségi társulás tagja. A társulást ellenző polgármesterek attól féltek, hogy községeik elvesztik önállóságukat. Pálffy Attila, Vág első embere kijelentette: ha a falu belépett volna a társulásba, iskolájukra akár már idén szeptemberben lakat kerülhetett volna.

A kihasználtság nem éri el az ötven százalékot

– Több megbeszélésen vettünk részt a témával kapcsolatban és megismerve a feltételeket, a kötelezettségeket döntöttünk úgy, hogy inkább kívül maradunk – adott magyarázatot határozatukra Pálffy Attila. – Az egészségügy, illetve a szociális ellátás területén szívesen működtünk volna együtt, ám a közoktatást már nem mertük megkockáztatni, de válogatni nem lehetett. Ki merem jelenteni: ha csatlakozunk a társuláshoz, nem biztos, hogy most szeptemberben kinyitottuk volna az iskolánkat.

„ Vágon több mint háromszáz éve van iskolai oktatás, éppen ezért mi sem dönthetünk a megszüntetése mellett. Ha erre kerülne a sor, elgondolkodnék, hogy érdemes-e tisztségemben maradni, mert ebben nem szeretnék partner lenni."

– Nemrégiben egy leiratot is kaptunk, amely arról szólt, hogy a kormányrendelet feltételeinek nem felelünk meg, mivel az intézmény kihasználtsága nem éri el az ötven százalékot. Ráadásul jövőre már hetvenöt százalékról beszélhetünk. Ez számomra érthetetlen, hiszen a demográfiai mutatók Magyarországon harminc éve csökkenő tendenciát jeleznek, így pedig hogyan várhatják el tőlünk, hogy emeljük az iskolai létszámot?

A vági polgármester szerint az önhibáján kívül hátrányos helyzetű települések pályázatán (önhiki) is a gyereklétszám miatt estek el a nagyobb támogatástól.

– Minden évben nyolc-tíz millió forintot kaptunk az önhikin, idén azonban csupán kétmillió jutott. Ez nagy érvágás a költségvetésünknek, mivel a kieső milliókat valahonnan pótolni kell. A többcélú társulás a nagytelepüléseknek kedvez, ők várják iskoláikba a mi gyerekeinket, hiszen éppen olyan problémákkal küzdenek, mint mi és nekik is a túlélést jelentheti az a néhány tanuló.

Inkább a pedagógus utazzon

– Arról sem kaptunk konkrét információt – folytatja a polgármester –, hogy hogyan járnak majd más településekre a diákok, lesz-e például iskolabusz. Iskolánkhoz azért is ragaszkodunk, mivel minden feltétel adott ahhoz, hogy megfelelő színvonalon tanulhassanak a gyerekek. Nemrégiben újítottuk fel az épületet, megoldott a szakos ellátás, bejáró tanáraink vannak, mert mindig is azt vallottuk, hogy a pedagógus utazzon, ne a diák. Vágon több mint háromszáz éve van iskolai oktatás, éppen ezért mi sem dönthetünk a megszüntetése mellett.

Ha erre kerülne a sor, elgondolkodnék, hogy érdemes-e tisztségemben maradni, mert ebben nem szeretnék partner lenni. A gyerekek szeretik iskolájukat, semmivel sem tanulnak rosszabb körülmények között, mint városi társaik, a tanulmányi versenyeken és a középiskolákban is nagyon jól megállják helyüket. Jelenleg harminchárom tanulónk van, de szeptemberben újra indítjuk a hetedik-nyolcadik osztályt és a most Szilban tanuló diákjaink is hazajöhetnek.

Veszélyben a faluközösség

Pálffy Attila szerint az iskolák, óvodák bezárásával a falu közössége is szétesik.
– Ki fog műsort adni nemzeti ünnepeinken vagy az idősek napján, ki tanítja meg velük? – tette fel a kérdést. – De ha szereplők lesznek is, egy leromlott, rossz állapotban lévő kultúrházban tudnak csak fellépni, hiszen gyerekeink napközben nem lesznek itthon, így költeni is felesleges az épületekre. Ezzel a döntéssel végleg sorvadásnak indulna a falu, amit nem engedhetünk, ezért ragaszkodunk intézményeinkhez – foglalta össze véleményét Vág polgármestere.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tárogató: különleges hangszer a kuruc korból

A tárogató hangja különleges, varázslatos, legalábbis Kiss. Gy. László, a Budapesti Fesztiválzenekar… Tovább olvasom