Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 25°C Még több cikk.

Ráfizettek a kivetett iparűzési adóra

Veszkény - Veszkényben az egyre nehezebb helyzetben is megpróbálják „életben tartani" a falut. Telkeket alakítanak ki, pályáznak, fejlesztenek.
„Rosszabb volt a 2007-es év, mint a korábbiak" – jellemezte tömören a mögöttünk hagyott esztendőt Matzkó János. A veszkényi polgármester olyan problémákról is beszélt a Kisalföldnek, melyeket helyben nem tudnak megoldani. Kormányzati segítséget várnának.

– A lehetőségeinkhez képest próbálunk előbbre lépni, de a mostani körülmények között ez nagyon nehéz – mondta Matzkó János. – Önerőből telkeket alakítottunk ki, melyeken már áll tizenkét ház. Az új utca útalapját is megcsináltuk. A házhelyprogramot idén is szeretnénk folytatni, tizenhárom érdeklődőnk már most van. Igyekeztünk pályázni is tavaly, bár kevesebb lehetőségük volt az önkormányzatoknak. Így újult meg a tornacsarnok tetőzete és vizesblokkja. Az iskolánk középső épületének teteje megyei támogatással újul meg, idén a nyílászárókat cseréljük és a homlokzatot tesszük rendbe. Egészségmegőrző programra nyertünk pályázati pénzt, amiből két hónapos rendezvénysorozatot szerveztünk. A civil szervezeteink közül a dalkör nyert hangtechnikai eszközökre támogatást, illetve a sportegyesület kapott összesen 1,7 millió forintot.

Matzkó János polgármester

A polgármester örömmel említette meg, hogy a kilencszáz lelkes faluban 350 munkahely van. Két nagyobb cég és több kisebb vállalkozás működik a településen. Matzkó János az eredmények után a gondokkal folytatta.

– Az év legnagyobb traumája nálunk is az iskolaügy volt. Úgy tudtuk megmenteni a veszkényi oktatást, hogy csatlakoztunk a kapuvári kistérségi iskolához. Ha a jövőben viszont nem tudjuk produkálni a törvényben előírt létszámot, megszűnhet iskolánk. A telekkialakításnál kétmillió forintot fizettünk, hogy kivonassuk a termelésből a földeket. Ugyanannyit, mintha zöldmezős beruházással egy cég építkezne a területen vagy bevásárlóközpontot építenének.

Megkönnyítené a dolgunkat, ha különbséget tenne az állam és ebben kedvezményt kapna az önkormányzat. A megmaradó kétmillió sok mindenre elég lenne a faluban.

Iskola: Pályázatból a tetőzetét tették rendbe. Ha nem tudják hozni a törvényben előírt létszámot, megszűnhet az iskola.

A másik községmegtartó tényező a munkahely. Büszkén mondhatom, hogy nálunk ez is biztosított. Persze ezért sokat tett az önkormányzat. Bevezettük az iparűzési adót, fél százalékot, abban bízva, hogy a cégek által befizetett pénz a pályázati önerőkhöz elegendő lesz. A kormány azonban keresztülhúzta számításainkat. Bevezették ugyanis az „adóerő-képességet", ami nálunk 1,4 százalék. Ez azt jelenti, hogy ha egy önkormányzat sikeres volt az ipartelepítésben és ebből bevétele is van, attól elvonják a forrásokat.

Egymillió forintos adóalap után a község beszed ötezer forintot, az állam viszont elvon tizennégyezret az állami támogatásból.

2007-ben ez az intézkedés Veszkénynek 8,5 millió forintjába került. Ezt felháborítónak tartom, hiszen ez az összeg nálunk a fejlesztéseket jelentené. Ugyanakkor vannak önkormányzatok, amelyek önhikis támogatást kapnak bizonyos feltételekkel, de ezek nem teljesítése esetén a visszafizetési kötelezettség alól felmentést kapnak.

A veszkényi kultúrházra ráférne a felújítás.

A veszkényi polgármester az esedékes fejlesztések között megemlítette járdák építését, a középületek, többek között a kultúrház és a régi szövetkezeti épület felújítását. Szeretnék a ravatalozót is rendbe tenni a veszkényiek.

– A nagy szavakkal beígért uniós pénzek vidéken, a kisközségekben nem jelentek meg. Ma Magyarországon a vidékfejlesztés csak hangzatos ígéret, az intézkedések éppen a kistelepülések elsorvasztását célozzák meg. Azt viszont nem értem, hogy ez kinek az érdeke. Hiába találunk mi ki kisebb-nagyobb programokat, beruházásokat, nem teremtenek olyan gazdasági helyzetet, hogy mindezeket megvalósíthassuk – jegyezte meg Matzkó János.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akár 1,4 milliárd is juthat fejlesztésekre

Régió - Ha minden a rábaköziek tervei szerint alakul, akár 1,4 milliárd forint is érkezhet a tavaly… Tovább olvasom