Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Rábcakapi is a pályázatokban bízik

Németh Ottót 2002-ben választották meg először Rábcakapi polgármesterének és egyedüli jelöltként tavaly is megkapta a bizalmat.
Németh Ottót 2002-ben választották meg először Rábcakapi polgármesterének és egyedüli jelöltként tavaly is megkapta a bizalmat a helyiektől. A mintegy kétszáz lelkes kisfalu régi-új vezetőjét múltról és jövőről kérdeztük.

– Az elmúlt esztendőben a pályázatok sikertelensége miatt kénytelenek voltunk megelégedni azzal, amit a megelőző években elértünk – mondta Németh Ottó. – Csak kisebb felújításokat tudtunk végezni. Például a temetőben a közlekedőutat műkő burkolattal láttuk el, az orvosi rendelő előtt parkot létesítettünk, rendbe tettük a volt óvodaépület tetőzetét és a mozgókönyvtár-pályázaton nyert pénzből a könyvár épületét. A külterületi utakra néhány százezer forintot tudtunk fordítani.
A polgármester szerint nagy esemény volt a kisfalu életében, amikor tavaly nyáron megrendezték a Rábcakapiról elszármazottak találkozóját, amely a visszajelzésekből ítélve sikeres volt. Az erdélyi testvérközségi kapcsolat keretében pedig kölcsönös látogatást szerveztek.
Az idei évre elkészült az önkormányzat programja. A napokban a képviselő-testület elé kerülő költségvetésből kiderül, hogy a tervek közül mit tudnak megvalósítani.

– Kétkedve fogadom azokat a nem hivatalos híreket, amelyek arról szólnak, hogy bárkinek is szándékában állna a kistelepülések elsorvasztása – tette hozzá Németh Ottó. – Meggyőződésem, hogy a megfelelő életfeltételeket a kisfalvakban is biztosítani kell és az ehhez a szükséges támogatásokat igenis meg kell adni. Természetesen mi is a pályázatokban bízunk a faluban lévő utak, ingatlanok elengedhetetlen felújítása érdekében. Nyilvánvaló, hogy nálunk és a többi kistelepülésen annyi önrész nem áll rendelkezésre, hogy tíz-húsz milliós nagyságrendű pályázatokban gondolkodjunk. Az általunk elérhető pályázati támogatások összege tízmillió forint alatt lenne reális. Ha pedig a turizmussal kapcsolatos elképzeléseink valóra válnak, akár optimisták is lehetünk a jövőt illetően.

A település vezetője megjegyezte, hogy a falusi turizmus céljaira alakítják ki a volt óvoda épületét, amelyben – ha kívül-belül felújítják – fogadhatnak vendégeket.

– Másokkal együtt a mi falunk is honfoglalás kori település, ezért sem szabad elsorvasztani – vélekedett a polgármester. – A rendszerváltás óta már annyi karcsúsítás volt ebben az országban, hogy hovatovább nincs hová hátrálni. Számunkra adott a feladat: küzdeni kell továbbra is ezért a kisfaluért, az itt lakó emberek közérzetének javításáért.
„ Ebből a faluból senki nem akar elköltözni, s abban bízunk, hogy lesznek letelepedők is."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszűnő exporttámogatás

Rendeletváltozások állítják a magyar gazdákat új helyzet elé 2008-tól. A termelők mindezeknek jó és rossz oldalát is tapasztalják majd. Változott az agrár-környezetgazdálkodásról szóló 2004-es rendelet. A módosítás a környezetgazdálkodási célprogramban részt vevő gazdákat érinti. A részletekről Családi János, a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv (NVT) tanácsadója számolt be a Kisalföldnek. Tovább olvasom