Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Rábatamásiban szükség van a csatornára

A helyiek által már nagyon várt fejlesztést 2011. október végén adhatják át.

Európai uniós forrást nyert Rábatamási önkormányzata a szennyvízcsatorna-beruházáshoz. A fejlesztés 458 millió forintba kerül, a háztartásokat közel 250 ezer forinttal terheli meg a hozzájárulás.

Rábatamási 389 millió forintot nyert a szennyvízcsatorna-rendszer és a -tisztító megépítésére. A helyiek évek óta várnak a beruházásra, tavasz elején még úgy tűnt, nem járnak sikerrel. A Nyugat-dunántúli Operatív Program azonban támogatta pályázatukat. A fejlesztés összköltsége 458 millió forint. Egy-egy családnak közel 250 ezer forintot kell befizetnie, a tamásiak 70 százaléka igényli a rákötést.

Szabó István, a település polgármestere portálunknak elmondta: a tervek szerint 2011 végére végeznek a beruházással.

Rábatamásiban négyszázhúsz ingatlanra készültek el a csatornatervek, mutatja Szabó István polgármester a térképet.
Rábatamásiban négyszázhúsz ingatlanra készültek el a csatornatervek, mutatja Szabó István polgármester a térképet.

– Nagyon örülünk a sikernek, hiszen első körben csak biztatást kaptunk. Most kiderült, hogy pénzt is – fogalmazott. – A támogatás és a teljes költség közti különbséget önkormányzati hitelből és a lakossági befizetésekből fedezzük. Rábatamásiban négyszázhúsz érintett ingatlan van. A helyieknek a számítások szerint kétszáz-kétszázötvenezer forint hozzájárulást kell fizetniük. Nem egy összegben persze, hanem részletekben, több éven keresztül. Érdeklődés van a rendszer iránt, most úgy tűnik és én bízom is benne, hogy az előírt hetvenszázalékos igényt teljesítjük.

Csonka Imre: ˝Évente kétszer kell szippantatni, egy-egy forduló tízezer forintba kerül. Szükség van a csatornára.˝
Csonka Imre: ˝Évente kétszer kell szippantatni, egy-egy forduló tízezer forintba kerül. Szükség van a csatornára.˝

A községben önálló tisztítótelepet is építenek. A Kossuth utca végén, a Farkas-árkon túl alakítják ki. Egylépcsős, úgynevezett eleveniszapos biológiai tisztítást alkalmaznak. Az iszapot mezőgazdasági célra tudják majd használni. Szabó István hozzátette: az adminisztrációs intéznivalók után az időjárástól függően még idén ősszel vagy télen elkezdhetik a tényleges munkát. Úgy tervezik, hogy 2011. október végén átadhatják a rendszert.

A helyiek már várták a fejlesztést, legalábbis így vélekedik Csonka Imre. A nyugdíjas gázszerelő elmondta: sok gondot okozott a szennyvíz elszállíttatása a portákról.

Sokszor biztattuk a polgármesterünket, hogy intézkedjen csatornaügyben. Örülünk, hogy most sikerült elnyerni a pályázati támogatást - mondta Csonka Imre nyugdíjas.
– Egy-egy forduló körülbelül tízezer forintba kerül és évente kétszer biztosan szippantatni kell. Ahogy hallottam, a családok évente húszezer forintot fizetnek be hozzájárulásként, tehát jobban jövünk ki, ha a rendszer díját fizetjük. Ráadásul azt mindenkinek tudnia kell, hogy ez a jövő. Sokszor biztattuk a polgármesterünket, hogy intézkedjen csatornaügyben. Örülünk, hogy most sikerült elnyerni a pályázati támogatást – fogalmazta meg véleményét Csonka Imre.

Olvasóink írták

  • 3. janika 2010. április 07. 15:46
    „Nagy divat a falvakban élő emberek becsapása és rendeletek gyártásával atörténő kizsebelésük!”
  • 2. som 2010. április 06. 07:05
    „Szegény nyugdijasok a csaladok megrokkannak, akkora a szennyvíz költség. FEJLESZTÉS falu pedig lepusztult, kátyú ócska járdák siralmas temető környék.............”
  • 1. mazsi 2010. április 01. 12:27
    „majd megtudod mennyi lesz a szennyvizdíj nem évi 20000 ft.....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendes utak nélkül nem lesz befektető Rábaközben

Vápár József konzul szerint 2014–15-ben érhetjük el a válság előtti gazdasági szintet. A… Tovább olvasom