Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Rábaszentmiklóst elérte a csatorna

Már Rábaszentmiklós határához érkezett a fővezeték, s hamarosan a faluban is megkezdődik a csatornázás.
Ami nemrég még csak terv volt, hamarosan valóra válik. Megkezdődött ugyanis három település – Mórichida, Árpás és Rábaszentmiklós – 750 millió forintos csatornaberuházása. Olyannyira, hogy Szabó Miklós, Rábaszentmiklós polgármestere szerint Mórichidán már gőzerővel folyik a munka, sőt, a fővezeték már elérte falujuk határát. A tisztítómű a két község – Mórichida és Rábaszentmiklós – határán épül. Onnan pedig a négyszáz méterre húzódó Marcal folyóba vezetik a megtisztított szennyvizet.

A rábaszentmiklós lakosainak túlnyomó többsége támogatja a beruházást, alig vannak néhányan, akik nem tartják fontosnak a szennyvízelvezetést. A lakossági hozzájárulás 120 ezer forint ingatlanonként. Az egyik pénzintézettel kötött szerződés értelmében a falubeliek tíz éven keresztül havonta törleszthetik az összeget.
A jelenleg mintegy 150 lelkes kistelepülésen már megéltek hasonló beruházásokat, hisz annak idején a víz, a gáz és a telefon bevezetése is felbolygatta átmenetileg a mindennapokat. Ám Szabó Miklós úgy fogalmazott: „Ez lesz az utolsó nagy falat."

Az önkormányzati vezető elmondta, falugondnoki szolgálatot egyelőre nem állítottak fel, de nem mondtak le róla véglegesen. A település útjai nagyjából rendben vannak, az orvosi rendelő, a községháza, a temető és környéke szintén. Hozzátette azonban, hogy mindemellett akadnak gondok is. A mezőgazdaságban dolgozók például nincsenek irigylésre méltó helyzetben. Minden lehetőséget ki kell használniuk, hogy talpon maradjanak. Az önkormányzat kasszájában tavasszal mindössze hatezer forint szabadon felhasználható pénz volt. Így aztán a falunapra a helyiek adtak össze 30 ezer forintot, hogy a gyermekek számára fel tudják állítani a légvárat.

– Ugyanakkor naponta érkeznek kérések, hogy támogassuk anyagilag a különböző alapítványokat – jegyezte meg a polgármester. Végezetül Szabó Miklós egy szomorú ténnyel szolgált. – Sajnos nincs újszülött a faluban, az én dédunokám volt az utolsó 2003 májusában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biztos felvásárlási árak

Szilban építenek 745 négyzetméteres hűtő-tárolót 53 millió forintból. Ez azonban a teljes… Tovább olvasom