Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Rábaszentandrás: Azon leszünk, hogy itt tartsuk a legifjabb korosztályt is

„A fiatalok, akik ide építkeztek, nem mennek el innen. De mi lesz az ő gyerekeikkel, őket mi köti a faluhoz?" – tette fel a kérdést Nagy László, Rábaszentandrás polgármestere.
A rábaszentandrási önkormányzat legutóbbi, jelentős beruházása a sportöltöző építése volt. Pályázaton nyertek hozzá támogatást, és a helyi iparosok is kivették a részüket a munkából. 4,3 millió forintba került, amihez 1,5 milliót kapott a falu. Nagy László polgármester további, tervezett fejlesztésekről is beszélt lapunknak.

– Az önkormányzatnak van megtakarított pénze, amiből a tervek szerint a pályázatok önrészét biztosítjuk – mondta elöljáróban a községvezető. – Minimális felújítást igényel a faluház, ahol ablakokat cserélnénk ki és a fűtést korszerűsítenénk az iskolában. Iskolánk egyébként jól működik, tervezzük a családi napközi indítását is. A település lélekszáma ötszáznyolc, a tizennyolc év alattiak negyvennyolcan vannak. Ez biztató lehet a jövőre nézve.

A falu temetője rendezett, a helyiek, legalábbis Gáncs Jenőné és Zsebeházi Gyuláné elégedettek a látottakkal.
A falu temetője rendezett, a helyiek, legalábbis Gáncs Jenőné és Zsebeházi Gyuláné elégedettek a látottakkal.


Nagy László hozzátette: a közeli elképzelések között szerepel a faluház melletti terület parkosítása, játszótér építése. A közterületeket egyébként a falugondok és a karbantartó munkatárs tartja rendben Rábaszentandráson. Szerették volna kihasználni a közmunkaprogramot, de egyelőre nem vesznek fel senkit. Három hónapra kaptak két embert, négy órában tudnák őket foglalkoztatni. A polgármester szerint ez nagyon kevés, így várnak, majd ha komolyabb munka lesz a faluban, akkor alkalmazzák a közhasznúakat.

Fontos lenne a temetőjük kerítésének megjavítása is.
– Az utcafronton nagyon tönkrement. Abban bízom, hogy a helyiek, ahogy eddig is, társadalmi munkában segítenek. Ily módon sokat tudunk spórolni a községi kasszának – fogalmazott.

A rábaszentandrási iskolások szívesen tartják a tornaórát a focipályán. Az öltöző felújítása jelentős beruházása volt az önkormányzatnak.
A rábaszentandrási iskolások szívesen tartják a tornaórát a focipályán. Az öltöző felújítása jelentős beruházása volt az önkormányzatnak.


A jövőről szólva elmondta: ha a létszám állandósulna a faluban, már az örömteli lenne. Tudják, hogy a fiatalok megtartásához szükség lenne munkahelyekre is. Ipari területnek való ingatlana van az önkormányzatnak, de befektető nem sűrűn kopogtat a községházán.

– Egy darabig visz bennünket a lendület, de hogy meddig tartunk ki, nem tudom. Az biztos, hogy azok a fiatalok, akik ide építkeztek, már nem mennek el. De mi lesz az ő gyerekeikkel? Őket vajon mi köti majd Rábaszentandráshoz? Mi mindenesetre azon leszünk, hogy itt tartsuk a legifjabb korosztályt is – fejtette ki Nagy László.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A város érdemes diákjai

Csorna kiváló végzős általános iskolásait köszöntötték a minap a városházán. Tovább olvasom