Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Rábapatona: egy falu, egy éjszaka, 14 betörés

A tettesek elsősorban kábeleket vittek el udvarokból, melléképületekből
Tizennégy családi háznál jártak tolvajok vasárnapról hétfőre virradóra Rábapatonán. A tettesek udvarokból, melléképületekből vittek el elsősorban kábeleket, de üzemanyagnak, szegélynyírónak is lába kélt.

„Nem is a kár bánt igazán, hanem a tudat, hogy idegenek jártak nálam" – a rábapatonai Tóth Sándor mondta ezt a Kisalföldnek tegnap délután, miközben azt mutatta, merről jöhettek a bűnözők vasárnap éjszaka. A kertben még valamennyire látszottak a lábak és a földön húzott kábelek nyomai, arrébb pedig a letaposott fű mutatta, hol állhatott az elkövetők autója. A portáról egy 30 méteres, háromfázisú és két 15 méteres, egyfázisú hosszabbítót vittek el.

Tóth Sándornál a tettesek ezenkívül hátracipelték a hegesztőtrafót, amit – a szemtelenség csimborasszóját bemutatva – a ház alatti garázsból megszerzett szerszámokkal, közvetlenül a veteményes mellett szereltek szét.

A nyugdíjas férfi testvérénél, néhány házzal arrébb egy benzineskanna – benne csaknem 20 liter üzemanyaggal – és egy fűszegélynyíró tűnt el, továbbá egy hegesztődinamót szabadítottak meg a kábelektől. Ott arra is gyanakodnak, hogy a kutyát valamivel elkábították. A közelben lakó Nagy Károlyék az öntözőszivattyú vezetékének találták hűlt helyét hétfő reggelre.

A község főutcájának, a Külső Rákóczi útnak a benzinkút környéki részén kevés olyan ház akad, ahol nem jártak az idegenek vasárnapról hétfőre virradó éjjel. Szalay Zsolt rendőr törzszászlós, körzeti megbízott lapunknak elmondta: az ismeretlen személyek feltehetőleg a töltőállomás mellett jutottak ki autóval a kertek mögötti földútra, és onnan mentek be az udvarokra, melléképületekbe. Rongálással sehol sem okoztak kárt, a hátsó ajtók, kapuk ugyanis több helyen nyitva voltak, de olyan ingatlan is akadt, ahol egy kisebb épületre felmászva, majd onnan leugorva jutottak beljebb.

„A személyi biztonság nem forgott veszélyben, a tettesek ugyani nem kíséreltek meg betörni a házakba. Jellemzően még az értékesebb gépekhez sem nyúltak, láthatólag elsősorban a kábelek és a fémek érdekelték őket, az egyik portáról például két vaséket loptak el" – mondta a rendőr.

Jutasi Kálmán polgármester kérdésünkre azt mondta, még csak hasonló bűncselekmény-sorozatra sem emlékeznek a faluban. „Nálunk működik polgárőrség, aznap éjszaka azonban éppen nem járőröztek. A múlt heti rábacsécsényi eset után ugyan szombatra rendkívüli figyelőszolgálatról született döntés, de vasárnapra sajnos lankadt a figyelem" – jegyezte meg.

Rábacsényen is betörtek

Öt helyre törtek be péntek hajnalban Rábacsécsényben. Az elkövetők ott laptopot, autórádiót, kábelt és horgászfelszerelést vittek magukkal.

A rendőrség órákon át helyszínelt a községben a bűncselekmény-sorozat nyomán. Fotó: Bertleff András
A rendőrség órákon át helyszínelt a községben a bűncselekmény-sorozat nyomán. Fotó: Bertleff András

Olvasóink írták

69 hozzászólás
 • 69. polgarjenö 2012. április 25. 09:26
  „Ugyanitt a faluban az agár futópályán korábban voltak éjszakai futamok a szépen kivilágított arénában. Pár évvel ezelőtt egyik reggelre a világítás teljes kábelezése zsákmányul esett. Azóta persze már nincsenek többé éjszakai futamok. Kár is lenne helyreállítani.”
 • 68. db 2012. április 25. 08:29
  „68. xverax
  Azért annyira talán nem. A biztonsági főnökből lett dandártábornok a végtelenség lojális, a személyi állomány átlagbére 450.000 forint - van az a pénz amiért korpás a hajam. Rendkívüli technikai ellátottság, abban megegyezhetünk, hogy viszonylag kevés terror van itten ugye,a bőrhasú uzsorás kancigányok látványos elfogása csak gyenge kísérlet a közvélemény felé a nélkülözhetetlenségük bizonyítására. Furcsa, kevert rendőri-kicsit nemzetbiztonsági jogkör, hmmm....”
 • 67. bogote 2012. április 25. 00:25
  „és kik hordják el a fémet a házak elől a lomtalanításkor???????”
 • 66. Jerry 2012. április 25. 00:16
  „Megakrieger,a gondolatmeneted jó,csak nem pontos.A rendőrség még soha nem volt olyan jól felszerelve, mint napjaikban.Szép látványrendőrséget sikerült létrehozni,szép nyugati kocsikkal,autómata trafipaxokkal, karácsonyfaként feldiszített,sárga mellényes kb 40 kilós rendőrökkel,akik kiesve az iskolapadból már az utcán találják magukat.Tessék megnézni,szinte gyerekek ülnek a járőrkocsikba.Mégis mit várunk el tőlük? Az sem sokkal időseb náluk,aki parancsnokként az utcára küldi őket,és író asztala mögül dirigál nekik. A törvényi háttér, jogszabályi keretek már más kérdés.Volt már rá példa, hogy a politikai elit bármibe is kikérte volna a szakma véleményét?Aki szólni mert volna, azokat szépen eltávolították.Elgondolkodott e valaki azon,hogy mi volt az oka annak,hogy a rendőrök olyan tömegesen "menekültek" nyugdíjba a szolgálattól? Miért van az,hogy alig van 40 évnél idősebb rendőr már állományban? Azt is elárulták már, hogy érdeklődés hiányában be kellett zárni a rendőr szakközépiskolákat? Az eredetileg tervezett 2 éves kiképzési idő letelte előtt már utcára vezénylik őket,és az egy évvel korábban végzettek tanítják az újoncokat?Ezek után nem lehet csoda, ha egy rendőr szolgálata kimerül trafizásban,és az eü doboz lejárati idejének ellenőrzésében.Ezek után nem csoda, ha a színes fémtolvajok garázdálkodhatnak,egy vendéglős sörétes puskával " önvédelemből" leszámol haragosaival,18 éves fiatalok fegyver lopás közben céltáblának használják a lőtér vezetőjét. Úgy érzem,ez még csak a kezdet,lesz még ennél rosszabb is.Elvégre Pintér Sanyi bá megmondta, két hét alatt rend lesz,na meg Magyarország megújjúl,vissza tér a 44-es állapotokra.Akkoriban divat volt a vetkőztetés, vagyis a rablók elvették az utcán a járókelők ruháit ,amit aztán eladtak.Hát a lehetőségek adottak...........”
 • 65. xverax 2012. április 24. 23:40
  „a TEK a vezír magánhadserege? ritka barom vagy:D”
 • 64. kenderice 2012. április 24. 22:34
  „Ha a mezei rendőrségnek nem is jut forrás, de a Leibstandarte TEK-nek jut bőven, hogy a vezír magánhadserege legyen!”
 • 63. Jerry 2012. április 24. 21:05
  „ekkenekepen,kicsit rosszul vagy tájékoztatva, és ezt még terjeszted is.Az FBI az államokban szövetségi rendőrség, feladata az egyes államok közt átnyúló bűnözés felderítése a helyi szervekkel szorosan együttműködve.Azért kelet létrehozni, mivel az USA egyes államaiban némileg eltérő törvények,közigazgatás van,Egyébként az FBI különlegessége, hogy nem lehet csak úgy jelentkezni oda az utcáról.Elsődlegesen a helyi rendőri szervektől vesznek át arra rátermett, gyakorlattal rendelkezőket,akik vállalják a lakóhelytől esetleg távolabbi munkát,aztán főleg jogi egyetemeken keresnek adott területen jól teljesítő fiatalokat, vagy speciális képzettségű egyéneket adott feladatokra.Bárhonnan jön az új tag, el kell végeznie egy speciális tanfolyamot,kiképzést,ahol vizsgáznia kell, szinte éles körülmények közt.Csak ez után kerülhet be egy csapatba, ahol öreg, rutinos ügynökök veszik át,és folytatják a felkészítést élesben,amíg igazi,e önálló ügynök lesz.Azért nem rendőrnek hívják,mert így különböztetik meg a helyi rendőrség nyomozóitól.Mivel Magyarország egész területén azonos törvények vannak érvényben, nincs értelme egy ilyen csúcs szervezet létrehozásának. Az eddigi gyakorlat bebizonyította, hogy a helyi szervek jó együttműködése jobb eredményt hoz,mint egy Bp-en székelő csúcs szerv országos hatáskörrel.Azonban a gyakorlatra az elmélet rácáfolt,és a vezetés sorra hozza létre a csúcs szerveket,mint NNYI,TEK stb. Eredményt nem tudnak felmutatni, de elvisznek egy rakás pénzt a ténylegesen dolgozó, és nem csak látványosan parádézó helyi szervektől.”
 • 62. piroskaésabarkasz 2012. április 24. 20:05
  „62. LIKE!! Meg maximum trafizásra használják,az árnyékot adó fák alatt!”
 • 61. acsali 2012. április 24. 19:49
  „Szép a képen lévő autó. Látszik, hogy megkímélik, keveset használják, akkor is csak nappal.”
 • 60. sas007 2012. április 24. 19:45
  „Hol voltak a szervek?
  Amugy megélhetési bűnözök voltak...........
  10.000.000 van lassan belölük.”
 • 59. torabora 2012. április 24. 19:42
  „Traffipax helyett (mellett) kérünk most már hatékony bűnüldözést is.Ma reggel 06 20 kor a pápai úti kivezetőn a 60 -as táblánál laza 80 km,sebességgel húzott el a KPK--05 SEAT trafi.Rájuk miért nem vonatkozik a KRESZ.?10 perc múlva ugyanezért másokat ő büntet!!??”
 • 58. k2968 2012. április 24. 19:28
  „58. Gomboc 2012.04.24. 19:20
  Igaza van.DE ,utána börtönbe kerülne önbíráskodás miatt.Ha az elkövető"véletlenül"kisebbségi lenne akkor súlyosbítanák rasszista indíttatással.”
 • 57. Gomboc 2012. április 24. 19:20
  „Én idegent látnék az udvaron, biztos nem kérdeznék semmit-húznám a vasvillámra!”
 • 56. rejna 2012. április 24. 19:03
  „Ha esetleg kimondod h a réz bőrűek voltak,mert nem tudnak mást csinálni mint elvenni azt amiért más megdolgozott,akkor rasszista vagy.társasági életre képtelenek.Persze tisztelet a kivételnek.mert az mindig van.a szerencsétlen járőr se tehet róla,ha tehetné beléjük <moderálva>.de hát ez a fene nagy egyenjogúság...”
 • 55. civil 2012. április 24. 18:47
  „52.
  Nem elcsépelt már az "össze kellene fogni"? mondani könnyű....”
 • 54. elisabet 2012. április 24. 18:15
  „Elcsépelt szöveg a két hét alatt rend lesz.Valakik még mindig itt ragadtak le?
  Javaslatot lehetne tenni,hogy mit lehetne tenni a rend érdekében.Talán még belügyminiszter is lehetne a következő kormányban.
  Sok sikert!!!!”
 • 53. gte325 2012. április 24. 18:04
  „7. xverax 2012.04.24. 09:15 igazad van, ez badarság, hiszen legalább 99% csak a trafival van elfoglalva”
 • 52. kohnvektor 2012. április 24. 17:58
  „Mindenki csak sír-rí ebben az országban. Nem gondoljátok, hogy össze kéne fogni és őrizni azt amit keserves munkával megszereztünk? Nem kell Amerikát emlegetni, elég, ha arra gondoltok, hogy Nickelsdorfba próbálj meg éjjel úgy bejutni, hogy senki ne lásson meg!! Magunk védelmét meg kell végre szervezni!!”
 • 51. egylány00 2012. április 24. 17:57
  „" hátsó ajtók, kapuk ugyanis több helyen nyitva voltak" !!!! este 2-szer mindent vég nézek, hogy be van e zárva, ezek szerint ők nem.”
 • 50. sharapova2008 2012. április 24. 17:52
  „Éljen Pintér Sándor a nagyképű,hazug belügyminiszter,aki egy hét alatt ígérte a hazai közrend rendbetételét!”
69 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betelepülési emlékművet avattak tiszteletből

A győrsövényházi német kisebbségi önkormányzat a nemzetiségi napokon emlékművet avatott a hétvégén,… Tovább olvasom