Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Rábaközi találkozó, veteránok a hősök napján

Bősárkány - A rábaközi, II. világháborús veteránok találkozóját tartották meg vasárnap Bősárkányban. A rendezvény szónoka Boross Péter egykori miniszterelnök volt.
A II. világháborút megjárt katonákat hívta találkozóra a bősárkányi önkormányzat a hétvégén. A Rábaközi Veterántalálkozót immár tizennegyedik alkalommal rendezték meg vasárnap. Az első alkalommal még százhúsz hadfi vett részt az ünnepségen, most már alig húszan tudták a meghívást elfogadni. Ahogy egyikük a megemlékezés előtt megjegyezte: „Pusztulunk mi is, egy-két év, és nem lesz, akinek megtarthatnák a találkozót."

A találkozón jelen volt és a hősökre emlékező beszédet is mondott Boross Péter volt miniszterelnök.
A találkozón jelen volt és a hősökre emlékező beszédet is mondott Boross Péter volt miniszterelnök.

A veterántalálkozó ünnepi szentmisével kezdődött, melyet Maráz Sándor apát, helyi plébános celebrált. Ezután fúvószenekar kíséretében vonultak az emlékezők a Hősök emlékművéhez. Itt előbb Szalay Imre házigazda polgármester köszöntötte az egykori világháborús katonákat. A községvezető az 1917-es 8-as törvényre emlékeztetett. Ebben mondták ki először, hogy a nemzet hősi halottainak kegyeletteljes tiszteletét megfelelő módon kell kifejezni minden esztendő májusának utolsó vasárnapján. „Nem szabad elfeledni, hogy a múlt tanúi itt vannak köztünk, a II. világháborút átélt veteránok. Visszaemlékezéseikből ismerhetjük meg a világégést, amit történelemkönyveink nem tanítottak meg" – mondta Szalay Imre.

Boross Péter, Magyarország volt miniszterelnöke arról beszélt, hogy a magyar katona évszázadokon át fogalom volt. Felidézte a régi sorozásokat, a nemzeti szalagos kalapokat, mulatságokat.

Boross Péter.
Boross Péter.

– Nem gondolt akkor senki a következő évek tragédiájára, mert a katonaeszmény élt több mint ezer esztendeje. A mostani ünnep a hazáért életüket adó férfiak emléknapja – fogalmazott Boross Péter. – Taníthatnak bármit, beszélhetnek politikai ügyetlenségről, egyet tudni kell: két olyan gigászi erő nehezedett ránk, ahol harcolni katonabecsület volt, megúszni lehetetlen. Emlékezzünk azokra a történelmi órákra, amikor a II. világháborúban leszólták és kisebbíteni igyekeztek a magyar katonák szerepét és jelentőségét. A magyar katona fegyelmezett volt és vállalta sorsát, mert a történelem erre szólította. A hazáért való harc olyan mély erkölcsi kötelesség, amely nem lehet egyéni számvetés és mérlegelés kérdése.

Tizennegyedszer rendezték meg a veteránok találkozóját. Évről évre kevesebben tudják elfogadni a meghívást.
Tizennegyedszer rendezték meg a veteránok találkozóját. Évről évre kevesebben tudják elfogadni a meghívást.

A veterántalálkozón felléptek a döri Daloskör tagjai és katonanótákat énekelt a vági Erdélyi Gyuláné. A Hősök emlékművét megkoszorúzta Boross Péter és Szalay Imre, az ünnepségen a soproni Honvéd Hagyományőrzők közreműködtek.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száznegyvenmilliós húsgyári fejlesztés Kapuváron

Kapuvár - Három hétre leáll a kapuvári húsgyár vágóhídja. Az üzemszünet alatt százmilliós felújítást… Tovább olvasom