Kisalföld logö

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 13°C | 27°C Még több cikk.

Rábaközi tájházak: értékmentés az utolsó pillanatban

Az utolsó pillanatban ugyan, de a községek mentik történetük, múltjuk emlékeit. Tájházakat rendeznek be, melyekbe a helyiek adják össze a kiállítás anyagát.
A huszonnegyedik órában vagyunk, hogy megmentsük a múlt értékeit. Használati tárgyait, épületeit, a termelési eszközöket. A rábaközi falvak sorra adják át a tájházakat, falumúzeumokat, melyek őrzik az elődök emlékét. Hétvégén Páliban avatják fel a tájházat, a kónyiban pedig tájházi napokat tartanak.

Mennyibe kerül?

10,5 millió forintból született meg a páli helytörténeti gyűjtemény.
A páli önkormányzat néhány évvel ezelőtt ajándékba kapta a XX. század eleji épületet. Így adódott a lehetőség, hogy helytörténeti gyűjteményt rendezzenek be. Pályáztak és a 8 millió forintos támogatást 2,5 millióval kiegészítve valósították meg az átalakítást. Póczik András polgármester elmondta: azon túl, hogy a múlt értékeit mutatják be, szeretnék, ha rendezvényeknek is helyt adna a ház. „Ha a községnek van egy ilyen épülete, akkor a helyiek az értéktelennek hitt tárgyaikat szívesen ajánlják fel. Így épségben megmaradnak, őrizve a múltat" – jegyezte meg a polgármester.

Csikai Gábor, a kónyi tájház vezetője elmondta: két év alatt több százan keresték fel a kiállítást.
Csikai Gábor, a kónyi tájház vezetője elmondta: két év alatt több százan keresték fel a kiállítást.


A tájház berendezésében Horváth Győző néprajzkutató segített a páliaknak. A szakember szerint az értékmentés utolsó pillanatait éljük.
– Sorra pusztulnak el azok az épületek, amelyek egy, már eltűnt életforma tanúi voltak. Farádon például most dőlt össze az utolsó nádas ház. A tájházakkal kapcsolatban három fontos dolog van: egyrészt szükség van megfelelő épületre, másrészt azt be is kell rendezni, harmadrészt működtetni. Páliban az 1930-as éveket idézzük meg az elhelyezett eszközökkel, textíliákkal, bútorokkal. A tapasztalat az, hogy sok minden eltűnt, elveszett már abból a korból is. Nem találunk például korabeli tűzhelyet. Ami más megmaradt, azt a tulajdonosok szívesen bocsátják a közösség rendelkezésére. A működtetésre jó példa Szil, ott ugyanis rendezvényeket szerveznek a tájházat körülvevő, arra igen alkalmas területen – fogalmazott Horváth Győző.

A néprajzos által említett szili tájházat ugyancsak pályázati támogatással hozták létre. Ahogy a kónyi önkormányzat is ily módon mentette meg a Csillag-házat. Aller Imre polgármester kifejtette: nyertek pályázatot az épület rendbehozatalára, illetve kaptak támogatást az udvar korhű kialakítására is. „Jelenleg időpont-egyeztetéssel lehet megtekinteni a kiállítást, de tervezzük, hogy hetente egyszer egész nap a látogatók rendelkezésére állunk" – tette hozzá Aller Imre. Csikai Gábor, a tájház vezetője érdeklődésünkre megjegyezte: két év alatt több százan keresték fel gyűjteményüket.

– Iskolai csoportok rendszeresen jönnek, aztán szívesen néznek szét ezenkívül osztálytalálkozójukat tartó diákok. Népszerűek rendezvényeink is. Tartottunk már egy tájházi napot, a hétvégén pedig ismét várjuk az érdeklődőket – mondta Csikai Gábor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Roma programok Csornán

Az elmúlt hetekben több programot is szervezett a csornai roma nemzetiségi önkormányzat. Tovább olvasom