Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Rábaközi óvodák: az állami normatíva nem elég

Az év közepéig van idejük a településeknek arra, hogy eldöntsék, önállóan vagy társulásban működtetik tovább óvodáikat.

Az oktatási rendszer január elejétől érvényes átalakítása alap-
jaiban érinti a helyi óvodák működtetését is. A Rábaközben – kevés kivétellel – jobbára társulásokban működnek a kisdedóvók, ám a további működtetés formájáról ez év közepéig minden településnek döntenie kell.
Van, ahol jó a társulási forma, másutt önállóan működtetik tovább az óvodát. A polgármesterek szerint a helyben maradó intézmény elsősorban a gyermekek érdekeit szolgálja, de a működtetésre kapott állami pénz ezután sem fedezi a költségeket.

A Király-tó Óvoda és Bölcsőde gesztorságával, Kapuvárral együtt hat település – Babót, Himod, Osli, Veszkény, Vitnyéd – alkot óvodafenntartó társulást. Nyáron a településeknek dönteni kell a további működési formáról. Lapunk több polgármestert is megkérdezett várható szándékaikról.

Himodi ovi: a feltételek miatt maradnának egy társulásban.
Himodi ovi: a feltételek miatt maradnának egy társulásban.

Babót polgármestere, Molnár János tömören így fogalmazott: a rendszer jó, maradnának. Módos Ferenc himodi vezető szerint településük is maradna egy társulásban.

– Sajnos olyan feltételei vannak az önálló intézménynek, melyeknek nem tudunk megfelelni. Elsősorban a létszámokra gondolok. Így a kialakítandó új társulásban maradnánk mi is – tette hozzá. Az osli polgármester, Fodor József megjegyezte, vizsgálják az önállósodás költségeit. Ám nagyobb a valószínűsége a társult formának számukra is.

A másik nagyobb társulás Beled–Dénesfa–Rábakecölé. Volt. Ezen települések viszont már az önálló óvoda mellett döntöttek, ám egészen más szempontok szerint. Beledben – Tompáné Balogh Mária polgármester véleménye szerint – átláthatóbban gazdálkodnak az önálló óvodában. Így örömmel vette tudomásul az önállóságot. Főleg azért, mert nem kell mélyebben a zsebükbe nyúlniuk a fenntartás érdekében. Dénesfa álláspontja ettől némileg eltérő, Takács Lajos polgármester kijelentette: a normatív támogatások így közvetlenül településére érkeznek. Ennyivel is kevesebbet kell az intézményükre fordítani.

– Természetesen a normatíva most sem elég a fenntartásra, de a rendszerben további takarékossági lehetőségeket is látok. Itt van mindjárt az étkeztetés átszervezése – fogalmazott a dénesfai vezető. Hozzátette, a gyermekenként kapott 54 ezer forint jobbára csak a fűtési költséget fedezi.

– Hogy aztán miből tesszük hozzá a többi pénzt, az a költségvetési számok teljes ismerete nélkül még számomra is rejtély – mondta Takács Lajos. Hasonlóan bizonytalan az anyagi források tekintetében Tuba Erik rábakecöli polgármester is. Mint mondta, az állam hiába finanszírozza az óvodai pedagógusok bérét is (hasonlóan az iskolákhoz), ezen túl a működtetésre újabb forrásokat kell bevonni.

– A helyi költségvetést az eddigieknél jobban nem terheli az óvoda. No és bízom a helyiekben is: több gyerek több normatívát hoz. Így könnyítve a helyi adófizetők helyzetén – mondta a kecöli elöljáró.

Olvasóink írták

  • 1. pacalpöri 2013. február 04. 12:23
    „Nem elég még arra sem, hogy a Királytó ovi-és bölcsi óvodájába egy feljárót csináljanak, a sok babakocsis szülőnek!
    Kénytelenek nap mint nap több lépcsőn felemelve a kocsit, ha be akarnak jutni az óvodába!
    Ja és ez nem pénz kérdés.....pusztán akarat, és két szál deszka!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szemétszállítás Dénesfán: az intézkedés burkolt áremelés

A 60 literes edényt csak az egyedülállók és a 70 éven felüliek vehetik igénybe. Tovább olvasom