Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Rábaközi kórházak – különvált a jövőjük?

A Rábaköz két kisvárosának kórháza szinte azonos helyzetből indult, ám rendeltetésszerű működés után, 2007-től más utakon próbálják feladatukat betölteni.

Kórházakra mindig szükség volt és lesz. Ezt bizonyítja az 1876-os évi tizennegyedik törvény, amely előírta, hogy minden járásban járási kórházat kell létesíteni. A tizenkilencedik század törvényeit azonban a huszonegyedik század felülírta. Így napjainkra mindkét intézmény, bár azonos alapokról és feladattal, de más-más úton próbálja eredendő – gyógyítói – küldetését ellátni.

A hasonlóság már az alapítás idején megkezdődött, hiszen a kapuvári Lumniczer Sándor Kórház szervezése 1882-ben kezdődött, majd 1887-ben adták át. A csornai Margit Kórház alapkövét 1913-ban rakták le, a betegek pedig 1915-ben vehették át az intézményt. Az Esterházyak mindkét intézménynél bábáskodtak, a kapuvári telket a hercegi család (Esterházy Pál) adományozta, a csornai kórház építéséhez szükséges ötvenezer koronás államsegély kiutalását pedig Esterházy Miklós egyengette (a kapuvári közadakozásból, közel harminckétezer ezüstforintból épült).

A feladatok, az ellátandó terület, a lakosságszám jobbára megegyezett a két kiskórház esetében, egészen napjainkig. Az Egészségügyi Minisztérium 2006-ban elindított ˝reformcsomagjában˝ határozott a kórházi ágyszámok nagymérvű csökkentéséről. Az év szeptemberében dr. Horváth Ágnes államtitkár vezetésével értekezletet tartottak Győrben, ahol a megye aktív ágyairól tárgyaltak. A következő hónapokban is folytak a megyei és régiós megbeszélések, ám – mivel minden kórház ragaszkodott aktív ágyaihoz – megegyezés nem született. Még az év októberében a kapuváriak – Hermann Judit vezetésével – pályázatot nyújtottak be az érrehabilitációs és a járóbeteg-ellátó központra. Még 2006 végén a Nyugat-dunántúli Regionális Egyeztető Tanács (NYDRET) több alkalommal is tárgyalt a rábaközi kiskórházakról (is), ám egyre kevesebb sikerrel és eredménnyel. Még az év novemberében aláírásgyűjtést kezdtek Csornán, december 7-én pedig több ezer ember részvételével misét tartottak a kapuvári kórház megmentéséért.


 

˝Esterházy-sárga˝ épületek – Hasonló múlt, a jövő más utakon.


A 2007-es év az egyeztetésekkel kezdődött, dr. Benedek Zoltán és dr. Krizmanich Mária többször tárgyaltak az együttműködés lehetőségeiről (állítólag Csorna Mosonmagyaróvár felé is tapogatózott). A két kiskórház pályája még itt is párhuzamosan futott, hiszen 2007. január 30-án Szombathelyen tartotta ülését a NYDRET, ahol felvázolták Kapuvár és Csorna közös lehetőségeit. Ekkor többezres tüntetésen nyilvánította ki Kapuvár lakossága a kórház iránti elkötelezettségét. A következő nap – dr. Ballagi Farkas „A kapuvári kórház krónikája" című könyve szerint – felterjesztés készült az egészségügyi miniszternek a két intézmény fúziójáról, amit azonban a csornai vezetés nem írt alá.

Ezzel szinte minden hasonlóság meg is szűnt a két kisváros kórháza között. Az április elejével megszűnt aktív ellátást egész Kapuvár tragédiaként élte meg. Némi vigaszt jelentett a nehéz helyzetben az, hogy abban az évben az intézmény elnyerte az ˝Év kórháza˝ címet. Kapuvár innen teljesen más úton indult el. A 2009-ben megnyert több mint másfél milliárdos pályázatnak köszönhetően az angiológia és a járóbeteg-ellátás fejlesztése is komoly lehetőségekkel bír. Erre a város vezetése az ellátás mellett az egészségügyi turizmusnak a fejlesztését is ráépíti. A későbbiekben az aktív ellátás bizonyos szegmensei és a sürgősségi ellátás visszaállítása is szerepel a kapuvári tervekben.

Csorna önkormányzata más utat választott intézményének megtartásához. Az önkormányzat ha döccenőkkel is, de egészen napjainkig üzemelteti az aktív ellátást. Az intézmény komoly pénzügyi hiánya okoz fejfájást a város vezetésének. Várják az új kormány egészségügyi intézkedéseit, reménykedve abban, hogy biztosabb alapokon tudják továbbra is üzemeltetni a Rábaköz egyetlen aktív ellátású kórházát.

Olvasóink írták

 • 4. Jerry 2010. május 01. 00:15
  „Kapuvári és Csornai kórházat nem lehet összehasonlítani.Ezért kellett volna összevonni, egy szakmai irányítás alá tenni.Az osztályokat megosztani, a költségekkel együtt, aztán kiépíteni egy betegszállító szolgáltatást.A betegeknek így csak 10 km-t kell utazni az ellátásért,és nem 36-ot Győrbe.Ez működött is volna, ha a t.csornai vezetés nem ellenzi a kapuváriakkal való együttműködést.Inkább hagyták eladósodni a csornai kórházat, bezáratni a kapuvárit,mint hogy félre tették volna a pártoskodást,és leültek volna megoldást keresni a betegek,a kórház dolgozói, a lakosság érdekében.Könnyebb egymásra mutogatni,bűnbakot keresni,mint kezet fogni és helyet felkínálni a tárgyaló asztalnál.Az előbbihez elég egy agyatlan felülről vezérelt pártkatona, az utóbbihoz már kell egy értelmes,önálló lokálpatrióta.Ebből viszont hiány van a városunk vezetésében.”
 • 3. qeu 2010. április 26. 22:19
  „Kapuvári és Csornai kórházat nem lehet összehasonlítani. Aki azt teszi nem tudja, hogy melyik milyen feladatot lát el, esetlegesen mire kap pénzt és mennyit. Aki kritizál vagy dícsér először nézze meg, hogy mit, aztán járjon utána, stb. Mindaddig csak egymás idegesítése folyik.”
 • 2. tber 2010. április 26. 16:12
  „Egyébként az eőzőektől függetlenül le a kalappal a a kapuvári kórház dolgozói (mindenki!) és a város vezetése elött a teljesítményért.”
 • 1. tber 2010. április 26. 16:10
  „Azért valjuk be a kórházak és a betegellátás területén még nem jött el az áttörés. Azért mert kórház nem kell pazarolnia a forrásokat. Ebbe bele sem kezdek mert kb ezer ember fogja a véremet követelni, pedig ha mi a biztosítottak erőnkön felül kell, hogy teljesítsük a befizetési kötelezettségünket akkor a az ellátóknak is kutya kötelességünk ugyanezt tenni. Ebbe mindenki beletartozik. Ezen a területen évek óta nem változik semmi csak minden egyere rosszabb lesz. Az ember be sem mer menni egy kórházba, mert ha gyógyulást nem is de valami kellemes fertőzést biztosan kap.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Együtt a környezetért a bágyogszovátiak

Kapcsolódva a Föld napja programsorozathoz, a bágyogszováti környezetvédők is kivonultak, hogy… Tovább olvasom