Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Rábaközi ingázók

Megdöbbentő adatokkal szolgált a Volán a Rábaközben eladott dolgozói bérletek mennyiségéről.

A Rábaközben a szűkös munkalehetőség rákényszeríti az itt élőket a napi ingázásra. Kapuvárról a legtöbben Fertőszentmiklósra és Győrbe járnak, a csornai ingázók a környező kisebb településeken dolgoznak, de innen is számottevő a megyeszékhelyre járók száma.

Megdöbbentő statisztikákkal szolgált a Kisalföld Volán igazgatóhelyettese az évente a Rábaközben eladott dolgozói bérletek mennyiségéről.
Ács László elmondta: idén eddig tizenkilencezer-egyszáz havibérletet adtak el Csornán, huszonegyezret pedig Kapuváron. A félhavi bérletek száma Csornán közel nyolcezer, a szomszéd kisvárosban csak valamivel több, mint kétezer. A múlt év adatai hozzávetőleg ugyanezeket a számokat tartalmazzák, bár Kapuváron az ideinél többet adtak el. Az ingázók nagy számára a buszközlekedési vállalat a reggeli (4–9 óráig) járatok sűrítésével készült fel. Kapuvárról Sopron irányába óránként átlag két járatot indítanak, Győr felé ennek dupláját, de például hattól hétig hat busz indul a munkába járókkal.

Csornán ennél is több az úgynevezett munkásbusz. Itt a reggeli órákban négy-öt járat indul Győr felé. A jellemző munkába indulási időszakban (6 és 7 óra között) több mint tíz buszra szállhatnak fel az ingázók.
Még inkább árnyalja a képet, hogy több cég maga oldja meg dolgozói szállítását, így őket nem tartalmazza a bérletes statisztika.

Több százan járnak Győrbe

Az ingázók számáról konkrét statisztikákat nem vezetnek, de információink szerint például Kapuvárnak és környékének közel huszonhatezer lakosából mintegy ezer-ezerkétszázan járnak el lakóhelyükről dolgozni. Ennek negyven százaléka Kapuvárról. A legtöbben a győri Audiban dolgoznak, de például több mint százan járnak a szomszédos, fertőszentmiklósi Veluxba is.
A csornaiak köréből a környező települések vesznek fel sok dolgozót, Szanyba, Jánossomorjára és Enesére járnak munkába, számuk megközelíti a százat.
A megyeszékhelyről különbuszokkal veszik fel az Audi dolgozóit. A német cégtől kapott információk szerint a Rábaközből több százan járnak be naponta dolgozni.

Tíz órákat távol a családtól

A kapuvári Desics Tamásné a szomszédos Veszkénybe jár munkába. Három hónapja megszűnt a munkahelye és a városban nem tudott elhelyezkedni. Két műszakban dolgozik, utazással együtt naponta közel tíz órát van távol családjától.
Egy diplomával és egy szakmával a kezében sem talál lakóhelye közelében munkát a veszkényi Nyikos Edit. Mint mondta: ’91 óta jár be Sopronba dolgozni. Bár hat órában foglalkoztatják, az utazással együtt több mint nyolc órát van távol otthonától. Nyikos Edit hozzátette: a sok utazásból eredő hátrányt valamelyest kompenzálja, hogy az őt foglalkoztató cég a buszbérlet nyolcvan százalékát kifizeti.

Fárasztó a bejárás

A kapuvári Horváth Gyulának szinte nem is volt még helybéli munkalehetősége. A húsgyárban ledolgozott néhány hónapot, majd Sopronba került, ahova öt éven át járt be. Ahogy hangsúlyozta, reggel fél héttől este hétig volt távol, a bejárás meglehetősen fárasztó volt számára. Sajnos a jelenlegi munkahelye sem Kapuváron van, néhány hónapja a megyeszékhelyen talált állást magának. Bejárását fizetik, de a buszokon töltött idő nagyon hosszúnak tűnik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eredményes évet zártak

Minden jel szerint idén is eredményes évet zár a Csornai Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság. Tovább olvasom